Przepis na Pad Thai z krewetkami

flame

Metoda przyrządzenia:

Smażenie
food tray

Typ posiłku:

Owoce Morza
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

20 min. / 10 min.

plate

Ilość osób:

3
hat

Poziom trudności:

Łatwy
kuchenka boczna

Kuchenka boczna

TAK

Pad Thai z krewetkami to jedno z najbardziej lubianych dań kuchni tajskiej, kolorowe, aromatyczne i pełne smaku. Na ulicach Bangkoku przygotowuje się je w rozgrzanych wokach, gdzie w kilka minut łączy się makaron ryżowy, krewetki, warzywa i charakterystyczny sos o słodko-kwaśnym smaku. W Twoim ogrodzie, w żeliwnym woku na kuchence bocznej grilla uzyskasz ten sam efekt. Szybko smażone składniki, intensywny aromat i smak, który przeniesie Cię prosto do Tajlandii.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

Pad Thai z krewetkami:

  • 150 g makaronu ryżowego (szerokość 3-5 mm)
  • 200 g krewetek (świeżych lub rozmrożonych wcześniej)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego (np. kokosowy lub rzepakowy)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 1 szalotka (drobno posiekana)
  • 1 garść kiełków fasoli mung lub słonecznika
  • 2-3 dymki (pokrojone w 3 cm kawałki)

Sos do Pad Thai:

  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki pasty tamaryndowej (można zastąpić ją mieszanką: 1 łyżka soku z limonki, pół łyżeczki octu ryżowego, pół łyżeczki cukru brązowego)
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1-2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 łyżeczka chili w płatkach

Dodatki do podania:

  • orzeszki ziemne (prażone, posiekane)
  • limonka
  • kolendra lub dymka
recipe mask

Sposób przygotowania

Pad Thai na grillu - przygotowanie składników

Przygotowanie Pad Thai w woku na grillu rozpocznij od kilku prostych kroków. Najpierw dokładnie wymieszaj wszystkie składniki sosu w miseczce i odstaw. Dzięki temu w trakcie gotowania dodasz go w odpowiednim momencie, bez przerywania pracy.

Pozostałe składniki przygotuj według wskazówek widocznych na liście składników.

W tym daniu używamy makaronu dwuetapowego, a więc takiego, który najpierw namacza się w wodzie, aby zmiękł, a następnie gotuje lub dosmaża w woku. Po przygotowaniu sosu namocz więc makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Pad Thai w woku żeliwnym - jak go zrobić?

Po wstępnych przygotowaniach możesz przejść do smażenia. Ustaw wok na kuchence bocznej grilla. Aby mieć pewność, że będzie stabilny podczas przyrządzania potrawy, w miejsce żeliwnej kratki lub stalowego rusztu palnika IR włóż pierścień do woka. Dzięki niemu naczynie pozostanie na swoim miejscu przez cały czas gotowania.

Rozgrzej palnik maksymalnie. Wok powinien lekko dymić, ale nie może się przegrzać. Gdy osiągniesz ten efekt, zmniejsz moc palnika do połowy. Dodaj olej, wrzuć czosnek oraz szalotkę i smaż je około 20-30 sekund. Po tym czasie dodaj krewetki i smaż kolejną minutę.

Zgarnij wszystki składniki na bok woka i wbij dwa jajka. Mieszaj, aż się zetną, a potem połącz z resztą składników. Wrzuć odsączony makaron i wlej wcześniej przygotowany sos. Mieszaj energicznie pałeczkami lub szczypcami przez 2-3 minuty, aż sos się wchłonie, a makaron będzie miękki i elastyczny.

Dorzuć kiełki i dymkę, wymieszaj szybko, by tylko lekko zmiękły.

Sposób podania

Podawaj Pad Thai od razu po przygotowaniu z dodatkiem posiekanych orzeszków ziemnych, dymki lub kolendry i ćwiartką limonki do skropienia.

Potrzebne składniki

Pad Thai z krewetkami:

  • 150 g makaronu ryżowego (szerokość 3-5 mm)
  • 200 g krewetek (świeżych lub rozmrożonych wcześniej)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego (np. kokosowy lub rzepakowy)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 1 szalotka (drobno posiekana)
  • 1 garść kiełków fasoli mung lub słonecznika
  • 2-3 dymki (pokrojone w 3 cm kawałki)

Sos do Pad Thai:

  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki pasty tamaryndowej (można zastąpić ją mieszanką: 1 łyżka soku z limonki, pół łyżeczki octu ryżowego, pół łyżeczki cukru brązowego)
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1-2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 łyżeczka chili w płatkach

Dodatki do podania:

  • orzeszki ziemne (prażone, posiekane)
  • limonka
  • kolendra lub dymka
recipe mask