- Broil King®
- Przepisy
- Owoce
- Przepis na grillowany ananas z syropem klonowym
Przepis na grillowany ananas z syropem klonowym
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/pellet-przepis-na-grillowany-ananas-z-syropem-klonowym/pellet-przepis-na-grillowany-ananas-z-syropem-klonowym-01.jpg)
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
OwoceRodzaj posiłku:
DeserCzas przygotowania / Czas gotowania:
15 min. / 20 min.
Ilość osób:
6Górna półka grilla
TAKStrona rusztów stożkowa
TAKTemperatura w grillu (°C)
177Na wigilijnym stole znajdują się tradycyjne dania polskiej kuchni, idąc tym tropem jako świąteczne danie z grilla zaserwujemy "grillowy klasyk" - grillowany ananas z syropem klonowym. To kolejne udane połączenie prostych składników, które dzięki oddziaływaniu wysokiej temperatury z grilla, zmieniają swój smak, ulegają skarmelizowaniu i pozostają na długo w pamięci.
![](/_ipx/f_png,q_80,s_1536x1536/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/Partnerzy/avatary%2520-%2520tw%25C3%25B3rcy/ben-street.png)
Ben Street
Dyrektor Kulinarny Broil King
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA GRILLOWANY ANANAS Z SYROPEM KLONOWYM
- 1 cały ananas
- 1/2 szklanki syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- mały kieliszek likieru typu Grand Mariner lub koniaku
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE GRILLOWANEGO ANANASA Z SYROPEM KLONOWYM NA GRILLU
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/pellet-przepis-na-grillowany-ananas-z-syropem-klonowym/pellet-przepis-na-grillowany-ananas-z-syropem-klonowym-02.jpg)
To danie świetnie smakuje, gdy przyrządzimy je na grillu Pellet. Włącz grill na pellet i podążaj za standardowymi instrukcjami, aby uruchomić urządzenie oraz rozgrzać grill, a następnie wybierz tryb PIECZENIE (177°C). W przypadku tradycyjnego grilla gazowego ustawiamy palniki w pozycji MEDIUM. Ananas należy odpowiednio przygotować, usuń czubek i końcówkę ananasa. Następnie podziel go wzdłuż na ćwiartki, usuń rdzeń i ostrożnie odetnij miąższ wzdłuż skórki. Kolejnym etapem jest przekrojenie miąższu na mniejsze plastry o grubości 1,5 cm. Plastry ułóż pionowo na odciętej skórce, następnie całość przełóż na rozgrzany ruszt - możesz użyć w tym celu deskę do krojenia co ułatwi transport i przekładanie.
Grilluj przez 15 minut lub do czasu, aż grillowany ananas będzie całkowicie ciepły w środku. W międzyczasie w rondelku z silikonowym pędzelkiem wymieszaj syrop klonowy, cynamon i likier Grand Master. Tak przygotowaną mieszanką smaruj ananas co 5 minut, do otrzymania słodkiego, lepkiego i przepysznego wykończenia. Grillowany ananas w tej formie smakuje doskonale samodzielnie ale możesz podać go również z lodami. Podawaj póki gorące !
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/pellet-przepis-na-grillowany-ananas-z-syropem-klonowym/pellet-przepis-na-grillowany-ananas-z-syropem-klonowym-01.jpg)
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA GRILLOWANY ANANAS Z SYROPEM KLONOWYM
- 1 cały ananas
- 1/2 szklanki syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- mały kieliszek likieru typu Grand Mariner lub koniaku
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)