Przepis na grillowaną brzoskwinię z serkiem mascarpone

Letnie grillowanie to nie tylko tłuste mięsa, ale również lekkie i świeże przekąski oraz desery. Dzisiejszy przepis jest tego doskonałym przykładem. Grillowana brzoskwinia smakuje wyjątkowo, ponieważ grill wydobywa z niej słodycz i sprawia, że rozpływa się w ustach. Ten świetny i prosty przepis, jest propozycją na szybki deser, który przygotujesz w kilkanaście minut. Grillowane brzoskwinie możesz podawać jako osobne danie, najlepiej w towarzystwie lekkiego serka mascarpone lub z gałką ulubionych lodów. Tak podane na pewno zachwycą dzieci, jak również zaskoczą Twoich znajomych. Kto by pomyśl, że owoce można grillować ?! Grillowane brzoskwinie stanowią również doskonały dodatek do sałatek, podaj ją w towarzystwie sera gorgonzola, prosciutto i orzechów - wytrawne smaki doskonale się komponują.

Ten prosty przepis to doskonała lekcja grillowania z wykorzystaniem możliwości jakie dają dwustronne ruszty żeliwne w różnych pozycjach oraz grillowaniem w różnych strefach temperatury.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA GRILLOWANĄ BRZOSKWINIĘ Z SERKIEM MASCARPONE

  • 4 brzoskwinie
  • oliwa z oliwek
  • do podania:
  • 200g serka mascarpone lub ulubione lody
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • sok z cytryny
  • sól w płatkach
  • miód lub sos klonowy
  • płatki migdałów
  • listki mięty lub tymianku
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE GRILLOWANEJ BRZOSKWINI Z GRILLA

Wybierając brzoskwinie na grilla sięgaj po te dojrzałe, ale wciąż lekko twarde, dzięki temu masz pewność, że nie rozpadną się podczas grillowania. Brzoskwinie przekrój na połowę, usuń pestki i posmaruj oliwą.

Serek mascarpone wymieszaj widelcem z waniliową pastą i odstaw do lodówki.

Rozgrzej grill do 200°C. Teraz ważna część grillowania:

  1. ustaw pokrętła w pozycji medium po jednej stronie grilla, w tej strefie ustaw ruszt w pozycji stożkowej,

  2. po drugiej stronie grilla ustaw pokrętła w pozycji low, a ruszt w pozycji rynienkowej  (jeżeli posiadasz ruszt dwustronny).

Grilluj brzoskwinie skórką do góry przez 4-5 minut na cieplejszej stronie grilla. Brzoskwinie powinny lekko zmięknąć, a na powierzchni miąższu pojawią się charakterystyczne ślady karmelizacji. Po tym czasie odwróć i przełóż brzoskwinie na strefę z niższą temperaturą, grilluj jeszcze przez 6-8 minut.

Podawaj na ciepło z gałką serka mascarpone lub ulubionych lodów, polej miodem lub syropem klonowym oraz skrop sokiem z cytryny. Dla podbicia smaku delikatnie oprósz solą, płatkami migdałów i udekoruj listkami świeżej mięty, bądź tymianku.

Smacznego !

Kucharz Broil King

Pobierz przepis      Pobierz listę zakupów

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA GRILLOWANĄ BRZOSKWINIĘ Z SERKIEM MASCARPONE

  • 4 brzoskwinie
  • oliwa z oliwek
  • do podania:
  • 200g serka mascarpone lub ulubione lody
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • sok z cytryny
  • sól w płatkach
  • miód lub sos klonowy
  • płatki migdałów
  • listki mięty lub tymianku
recipe mask
Przewiń do góry