Pellet - Przepis na łososia na desce cedrowej

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Ryby
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
plate

Ilość osób:

6
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

176

Deska cedrowa do grillowania nadaje łososiowi i innym rybom, cudownie delikatny smak i głęboko wędzony aromat. To doskonały sposób na grillowanie powoli w niskiej temperaturze. Subtelne mięso łososia jest niemal bez ości i doskonale smakuje z młodymi ziemniaczkami, dlatego to świetne danie obiadowe dla całej rodziny. Przepis ten doskonale sprawdzi się zarówno do grillowania na gazie, jak i w grillu na pellet.

 

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA ŁOSOSIA NA DESCE CEDROWEJ

  • 1-1,5 kg filet z łososia
  • 1 limonka
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka stołowa posiekanego świeżego koperku
  • 1 łyżka stołowa świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka stołowa sezamu
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie łososia na desce cedrowej

Namocz deskę w wodzie przez 30-60 minut lub gotuj ją w wodzie przez 10-15 minut. Fajnym trickiem jest namoczenie deski w soku cytrynowym, piwie jasnym lub imbirowym, itp. dzięki czemu zyskuje ona dodatkowe aromaty. Różne płyny dadzą różne efekty, eksperymentuj :)

Pieczenie łososia na desce cedrowej w grillu na pellet

Po namoczeniu deski przetrzyj jej wierzch, a następnie natrzyj oliwą z oliwek. Filet z łososia opłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj papierowym ręcznikiem, po czym również natrzyj oliwą z oliwek. Mięso łososia posiada słony smak, dlatego wystarczy przyprawić go pieprzem i sezamem. Tak przygotowany filet ułóż na desce skórą do dołu. Na wierzchu połóż zaś pocięte w plasterki cytrusy i posyp posiekanym koperkiem.

Włącz grill na pellet i podążaj za standardowymi instrukcjami, aby uruchomić urządzenie oraz rozgrzać grill, a następnie wybierz tryb PIECZENIE (176°C). W przypadku grilla gazowego ustaw pokrętła na średnią moc. Przygotowaną deskę z łososiem połóż bezpośrednio na ruszcie. Od czasu do czasu sprawdzaj kolor i teksturę, która powinna być sprężysta w dotyku. Zawsze sprawdzaj gotowość mięsa w jego najgrubszym miejscu.

Podawanie łososia z deski cedrowej

Po upieczeniu możesz podać rybę w towarzystwie zielonych warzyw i sałat oraz wycisnąć sok z cytrusów na całą powierzchnię fileta.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA ŁOSOSIA NA DESCE CEDROWEJ

  • 1-1,5 kg filet z łososia
  • 1 limonka
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka stołowa posiekanego świeżego koperku
  • 1 łyżka stołowa świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka stołowa sezamu
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
recipe mask
Przewiń do góry