Pellet - Przepis na łososia na desce cedrowej

Deska cedrowa do grillowania nadaje łososiowi i innym rybom, cudownie delikatny smak i głęboko wędzony aromat. To doskonały sposób na grillowanie powoli w niskiej temperaturze. Subtelne mięso łososia jest niemal bez ości i doskonale smakuje z młodymi ziemniaczkami, dlatego to świetne danie obiadowe dla całej rodziny. Przepis ten doskonale sprawdzi się zarówno do grillowania na gazie jak i w grillu na pellet.

Pellet Broil King® Griller's Select #63939

Deska cedrowa #63280 lub #00281

PRZYGOTOWANIE ŁOSOSIA NA DESCE CEDROWEJ

Namocz deskę w wodzie przez 30-60 minut lub gotuj ją w wodzie przez 10-15 minut. Fajnym trickiem jest namoczenie deski w soku cytrynowym, piwie jasnym lub imbirowym, itp., dzięki czemu zyskuje ona dodatkowe aromaty. Różne płyny dadzą różne efekty końcowe, eksperymentuj :)

Po namoczeniu deski należy przetrzeć jej wierzch i następnie natrzeć oliwą z oliwek. Filet z łososia należy opłukać pod bieżącą wodą i wytrzeć papierowym ręcznikiem, a nastepnie również natrzeć oliwą z oliwek. Mięso łososia posiada słony smak dlatego wystarczy przyprawić go pieprzem i sezamem. Tak przygotowany filet kładziemy na desce skórą do dołu, a na wierzchu układamy pocięte w plasterki cytrusy i posypujemy posiekanym koperkiem.

Włącz grill na pellet i podążaj za standardowymi instrukcjami, aby uruchomić urządzenie oraz rozgrzać grill, a nastepnie wybierz tryb PIECZENIE (176°C). W przypadku grilla gazowego ustawiamy pokretła na średnią moc. Przygotowaną deskę z łososiem połóż bezpośrednio na ruszcie. Od czasu do czasu sprawdzaj kolor i teksturę, która powinna być sprężysta w dotyku. Zasze sprawdzaj gotowość mięsa w jego najgrubszym miejscu. Po upieczeniu rybę można podać w towarzystwie zielonych warzyw i sałat oraz wyciśnij sok z cytrusów na całą powierzchnię fileta.

Smacznego !

Kucharz Broil King

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA ŁOSOSIA NA DESCE CEDROWEJ

  • 1-1,5 kg filet z łososia
  • 1 limonka
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka stołowa posiekanego świeżego koperku
  • 1 łyżka stołowa świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka stołowa sezamu
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
recipe mask

Sposób przygotowania

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA ŁOSOSIA NA DESCE CEDROWEJ

  • 1-1,5 kg filet z łososia
  • 1 limonka
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka stołowa posiekanego świeżego koperku
  • 1 łyżka stołowa świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka stołowa sezamu
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
recipe mask