- Broil King®
- Przepisy
- Ryby
- Przepis na grillowanego łososia z sosem porowym i batatami
Przepis na grillowanego łososia z sosem porowym i batatami

Typ posiłku:
RybyRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
20 min. / 20 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyGórna półka grilla
TakTemperatura w mięsie (°C)
58-62Temperatura w grillu (°C)
200Ciepłe, letnie dni są idealnym pretekstem, by wyjść na świeże powietrze i zorganizować rodzinne lub przyjacielskie spotkanie przy grillu. Dzięki przenośnemu grillowi Porta-Chef możemy grillować DOSŁOWNIE W KAŻDYM MIEJSCU. Nie ma lepszego sposobu na uprzyjemnienie tych chwil niż wyjątkowy przepis na grillowanego łososia z kremowym sosem porowym i pysznymi batatami. Ta prosta, ale elegancka kompozycja smaków sprawi, że Twoje kubki smakowe będą unosić się na obłokach rozkoszy kulinarnej. Czy jesteś gotowy na niezapomniane doświadczenie kulinarne?

Kasia i Piotrek Skiba
Małżeństwo fotografów pozytywnie zakręconych w grillowaniu
Potrzebne składniki
- filet z łososia
- 2 duże pory
- 200ml śmietanki kremowej 30%
- 150g serka kremowego
- 2-3 ząbki czosnku
- cytryna
- pieprz
- sól
- wędzona papryka
- olej
- 2-3 bataty

Sposób przygotowania
Przygotowanie łososia i dodatków do sosu


Grillowanie łososia na desce cedrowej

Grilla rozgrzewamy do 200 stopni. Na ruszt kładziemy łososia na desce cedrowej. Grillujemy do momentu uzyskania temperatury w przedziale 58°- 62°. W tym celu wykorzystaj termometr.
Sos porowy i grillowane bataty

Do brytfanny dodajemy odrobinę oleju, posiekany drobno czosnek oraz pokrojony w drobne paseczki por, smażymy przez moment. Do podsmażonego pora dodajemy śmietankę, serek kremowy i doprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możemy dodać wody. Grillujemy około 20 min. Bataty kroimy w krążki, obtaczamy w oleju dokładnie z każdej strony, oprószamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Grillujemy około 10 minut z każdej strony lub do miękkości po przekłuciu.
Podawanie grillowanego łososia z sosem porowym i batatami



Łososia podajemy z dodatkiem sosu z pora i dodatkiem grillowanych batatów.

Potrzebne składniki
- filet z łososia
- 2 duże pory
- 200ml śmietanki kremowej 30%
- 150g serka kremowego
- 2-3 ząbki czosnku
- cytryna
- pieprz
- sól
- wędzona papryka
- olej
- 2-3 bataty
