- Broil King®
- Przepisy
- Ryby
- Przepis na stek z tuńczyka
Przepis na stek z tuńczyka

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
RybyRodzaj posiłku:
KolacjaCzas przygotowania:
20 min. /
Ilość osób:
2Poziom trudności:
ŁatwyTo danie łączy smaki sushi i grillowania - jeżeli uwielbiasz ta dwa rodzaje kuchni, to ten przepis jest dla Ciebie! Tuńczyk powinien być bardzo mocno spieczony z wierzchu - w ten sposób będzie super aromatyczny, lecz nieco surowy w środku. Stek z tuńczyka z dodatkiem azjatyckiego dressingu podbije smakiem każde podniebienie!
Ponzu to rodzaj dressingu na bazie sosu sojowego. Możecie kupić gotowe ponzu w sklepie z azjatyckimi produktami, ale równie łatwo kupicie też składniki na ten dressing - najlepiej smakuje zrobiony samemu!

Kacper Salzman
Grillmaster, kucharz, muzyk
Potrzebne składniki
Składniki:
- dwa steki z tuńczyka
Składniki na sos ponzu:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka mirinu
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka oliwy truflowej
- 1/4 łyżeczki cukru
- szalotka
Składniki na sałatkę:
- rukola
- cykoria
- orzechy laskowe

Sposób przygotowania
Przygotowanie sosu ponzu

Wymieszaj razem wszystkie składniki na sos sojowy ponzu i dodaj szalotkę. Możesz zostawić sos na noc, będzie lepszy. Niemniej jednak przygotowany przed serwowaniem nie straci dużo na smaku.
Grillowanie

Rozgrzej grill do 250-300 stopni, grilluj tuńczyka na stronie stożkowej. Staraj się grillować zgodnie z amerykańską zasadą TenAndTwo. Stek grilluj po 1 minucie z każdej strony.
Podawanie

Serwuj tuńczyka mocno oblanego sosem ponzu oraz sałatką.

Potrzebne składniki
Składniki:
- dwa steki z tuńczyka
Składniki na sos ponzu:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka mirinu
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka oliwy truflowej
- 1/4 łyżeczki cukru
- szalotka
Składniki na sałatkę:
- rukola
- cykoria
- orzechy laskowe
