Przepis na grillowane pieczarki po azjatycku

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Przekąski
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

15min / 5min
plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Pyszna i bez wysiłkowa wegetariańska przystawka. To szaszłyki z grillowanych, brązowych pieczarek, które są w aromacie i smaku dużo intensywniejsze niż białe. Dodatkowo pikantna papryka cayenne bądź shishito to idealne połączenie. Grillowane na dużym ogniu powoduje, że warzywa zyskają grillowaną warstwę a w środku będą miękkie i delikatne. Podawane z pyszną glazurą sosu sojowego stanowią wyśmienitą przekąskę na Twojego grilla.

Ben

Dyrektor Kulinarny Broil King

Potrzebne składniki

Składniki

  • ½ kg pieczarek (najlepiej brązowych)
  • ½ kg papryki shishito lub papryka cayenne (opcjonalnie zwykła, podłużna)
  • 1 duża papryka czerwona lub żółta
  • Olej o wysokim stopniu dymienia
  • Sól
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • Garść posiekanej kolendry
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE

Pieczarki i paprykę shishito w całości nadziej na podwójne szpikulce do szaszłyków Broil King. Paprykę pokrój w większe kawałki i również nadziej na szaszłyk. Następnie szaszłyki posmaruj oliwą i dopraw solą.

GRILLOWANIE

Rozgrzej grilla do 260 stopni Celsjusza. W między czasie zrób sos sojowy łącząc ze sobą sos, syrop klonowy, imbir i czosnek. Grilluj warzywa około 2 minut z każdej strony. W trakcie grillowania możesz posmarować je glazurą z sosu sojowego za pomocą pędzelka silikonowego Broil King.

SERWOWANIE

Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem posiekanej kolendry. Możesz opcjonalnie polać je na koniec sosem sojowym.

Potrzebne składniki

Składniki

  • ½ kg pieczarek (najlepiej brązowych)
  • ½ kg papryki shishito lub papryka cayenne (opcjonalnie zwykła, podłużna)
  • 1 duża papryka czerwona lub żółta
  • Olej o wysokim stopniu dymienia
  • Sól
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • Garść posiekanej kolendry
recipe mask