Przepis na grillowanego bakłażana z sosem wietnamskim

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Przystawki
time

Czas przygotowania:

20min
plate

Ilość osób:

5
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Grillowany bakłażan to przystawka, która coraz częściej gości na grillach - i bardzo dobrze! Mimo swojej goryczki, której łatwo pozbyć się dzięki soli sprawdza się idealnie do dań z grilla. Grillowany bakłażan to ciekawa opcja przystawki z odważnym, kontrastującym smakiem, w postaci dodatku sosu wietnamskiego - nouc cham winegret. Jest pyszny i prosty w przygotowaniu, świetnie sprawdzi się również jako dressing do innych sałatek.

Jannell Lo & Jessica Kalman

Bloggerki Byte Size

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI

  • 1 kg bakłażanów, przeciętych wzdłuż na pół
  • Olej o wysokim stopniu dymienia (np. z pestek winogron lub ryżowy)
  • Sól morska
  • 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych, posiekanych
  • Garść posiekanej mięty, bazylii lub kolendry
  • Podsmażona szalotka lub czosnek (opcjonalnie)

SOS NUOC CHAM WINEGRET

  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka musztardy z gorczycą
recipe mask

Sposób przygotowania

SOS

Przygotuj sos nouc winegret mieszając wszystkie składniki razem.

GRILLOWANIE

Rozgrzej grilla do średniej temperatury. Posmaruj olejem bakłażany za pomocą pędzelka silikonowego lub rozpylaczem oleju Broil King. Posyp solą.

Grilluj bakłażany przez 4-6 minut, do czasu aż ładnie się przyrumienią, a ich środek będzie miękki.

PODANIE

Na desce pokrój bakłażana w plasterki ok. 1 cm, następnie ułóż na talerzu z ziołami, posiekanymi orzeszkami i szalotką lub czosnkiem. Skrop kilka łyżeczkami sosu nouc winegret i podawaj do ulubionych przysmaków z grilla.  

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI

  • 1 kg bakłażanów, przeciętych wzdłuż na pół
  • Olej o wysokim stopniu dymienia (np. z pestek winogron lub ryżowy)
  • Sól morska
  • 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych, posiekanych
  • Garść posiekanej mięty, bazylii lub kolendry
  • Podsmażona szalotka lub czosnek (opcjonalnie)

SOS NUOC CHAM WINEGRET

  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka musztardy z gorczycą
recipe mask