- Broil King®
- Przepisy
- Warzywa
- Przepis na bruschettę z grillowanymi warzywami
Przepis na bruschettę z grillowanymi warzywami

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WarzywaRodzaj posiłku:
PrzystawkiCzas przygotowania / Czas gotowania:
40 min. / 30 min.
Ilość osób:
5Poziom trudności:
ŁatwyWszyscy przepadają za klasyczną włoską bruschettą z pomidorem i oliwą. Jednak kiedy dojdą do niej soczyste grillowane warzywa oraz czosnek, to danie nabiera zupełnie nowego, głębokiego wymiaru. Dodatek chrupiącej cukinii i papryki wzbogaca smak i kolorystykę klasycznego dodatku do pieczywa.
Grillowane warzywa i czosnek, skrojone w kostkę i wymieszane ze świeżą cebulką, oliwą i bazylią, podawane na chrupiącej bagietce

Aleksandra Juszkiewicz
Zwyciężczyni IX edycji MasterChef Polska
Potrzebne składniki
Składniki
- 1 główka czosnku
- 2 papryki czerwone
- 1 cukinia
- Kiść pomidorków koktajlowych (500 g)
- 1 biała cebulka
- 6 gałązek z liśćmi bazylii
- 3 półbagietki paryskie lub zwykłe bagietki
- Sól
- Oliwa

Sposób przygotowania
Przygotowanie warzyw

Przygotuj warzywa: paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w ćwiartki, cukinie w 1 cm ukośne plastry, główkę czosnku przekrój w poprzek. Pokrojoną cukinię i paprykę przełóż do miski, skrop oliwą, posól i dokładnie wymieszaj, połówki czosnku również skrop oliwą i posól.
Grillowanie

Przed grillowaniem spryskaj ruszt olejem za pomocą rozpylacza oleju. Upewnij się że ruszt jest ułożony stroną rynienkową do dołu. Kiedy grill osiągnie temperaturę 200°C wyłóż paprykę (od strony skóry na ruszt), cukinię, kiść pomidorów oraz czosnek (przeciętą stroną do góry). Po ok 8-10 minutach przekręć paprykę i cukinię na drugą stronę, skórka z papryki powinna być ładnie spieczona, grilluj jeszcze ok 5 minut. Po 10 minutach zdejmij pomidory z rusztu do miseczki.
Ugrillowane warzywa

Za pomocą widelca „rozdziab” pomidory, odlej powstały płyn. Czosnek jest gotowy po ok 20 minutach. W międzyczasie posiekaj drobno cebulkę oraz zszatkuj bazylię, dodaj odsączone pomidory. Zdejmij spieczoną skórę z papryki.
Cukinie i paprykę pokrój na drobną kostkę, przełóż do miseczki z warzywami. Wyciśnij czosnek ze skórki – powinien ładnie odchodzić. Dodaj 4 łyżki oliwy z oliwek i sól do smaku, dokładnie wymieszaj składniki.
Podawanie

Bagietki pokrój na skos, zgrilluj z każdej strony po ok 90 sekund, zdejmij z rusztu i wyłóż na nie przygotowaną sałatkę warzywną.

Potrzebne składniki
Składniki
- 1 główka czosnku
- 2 papryki czerwone
- 1 cukinia
- Kiść pomidorków koktajlowych (500 g)
- 1 biała cebulka
- 6 gałązek z liśćmi bazylii
- 3 półbagietki paryskie lub zwykłe bagietki
- Sól
- Oliwa
