Przepis na bruschettę z pomidorkami i mozzarellą

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Przystawki
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

15 min. / 15 min.

plate

Ilość osób:

5
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Bruschetta to włoska przystawka, która najlepiej smakuje latem, gdy pomidory są wyjątkowo soczyste i słodkie. Przygotowanie na grillu sprawia, że pieczywo jest niezwykle chrupkie. Zamiast bułki typu ciabatta możesz wykorzystać bagietkę oraz inne lekkie, pszenne pieczywo. Polecamy pomidorki koktajlowe, jeżeli jednak wolisz inne odmiany to podaj je najlepiej obrane ze skórki, a po pokrojeniu odsącz z nadmiaru soku. To idealne lekkie danie, które przyrządzisz w swoim ogrodzie w ciepły letni poranek, planując wakacyjny urlop w słonecznej Italii.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA BRUSCHETTĘ Z POMIDORKAMI I MOZZARELLĄ

  • 5-6 bułek ciabatta
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 125 g sera mozzarella
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki świeżo posiekanych liści bazylii
  • sól

DO PODANIA

  • oliwa
  • liście bazylii
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE BRUSCHETTY Z POMIDORKAMI I MOZZARELLĄ NA GRILLU

Umyte pomidorki pokrój na ćwiartki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz posiekaną bazylię. Dorzuć pokrojoną na duże kawałki mozzarellę, wymieszaj i dopraw do smaku solą.

Ciabatty przekrój na dwie części i skrop oliwą po obu stronach. Odpal palniki, ustaw je w pozycji MEDIUM i rozgrzej grill do temperatury wewnętrznej 150ºC. Spryskaj ruszt olejem roślinnym przy pomocy rozpylacza do oleju lub natrzyj pędzelkiem silikonowym. Na przygotowanym ruszcie połóż pieczywo skórka do góry. Opiekaj kilka minut, a kiedy zacznie się rumienić odwróć na drugą stronę i przełóż na górną półkę grilla. Na kromki wyłóż przygotowane wcześniej pomidorki z serem. Zamknij pokrywę i poczekaj aż ser zacznie się topić, średnio zajmuje to ok. 10-15 minut.

Ściągnij bruschetty z grilla przy pomocy płaskiej łopatki Imperial i podawaj od razu po przygotowaniu. Możesz je dodatkowo skropić oliwą, sosem balsamicznym oraz posypać świeżą bazylią.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA BRUSCHETTĘ Z POMIDORKAMI I MOZZARELLĄ

  • 5-6 bułek ciabatta
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 125 g sera mozzarella
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki świeżo posiekanych liści bazylii
  • sól

DO PODANIA

  • oliwa
  • liście bazylii
recipe mask
Przewiń do góry