Przepis na faszerowaną paprykę z grilla

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Dodatki
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

15 min. / 15 min.

plate

Ilość osób:

2
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Grillowana papryka faszerowana to pyszna i łatwa do przygotowania potrawa z grilla, która może być świetnym dodatkiem do wielu dań. Jeśli nie próbowałeś jeszcze grillowanej papryki faszerowanej, polecam spróbować - to pyszne danie, które z pewnością zaspokoi Twoje kubki smakowe i dostarczy cenne składniki odżywcze dla Twojego organizmu.

Kacper Salzman

Grillmaster, kucharz, muzyk

Potrzebne składniki

Potrzebne składniki

  • 2 papryki
  • pęczek pietruszki
  • kapary - garść
  • czosnek - 4 główki
  • jedna limonka
  • kaszka kuskus woreczek (100g)
  • garść czarnych oliwek
  • ser feta - 100 g
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie składników do grillowanej papryki faszerowanej

W pierwszej kolejności należy przygotować farsz do papryk. Kaszę kus kus wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Płyn powinien sięgać 1 cm powyżej poziomu kaszy. Po kilku minutach, kiedy ziarenka napęcznieją, kasza jest gotowa do spożycia. Kolejno drobno siekamy kapary, oliwki oraz pietruszkę z czosnkiem. Wszystko razem łączymy z kaszą kus kus w jednej dużej misce i całość skraplamy sokiem z jednej całej limonki. Dodajemy oliwę i całość mieszamy dokładnie.

Faszerowanie papryki do grillowania

Paprykę przekrajamy na pół i oczyszczamy z ziaren. Faszerujemy paprykę przygotowaną wcześniej masą, a na wierzch dodajemy pokruszony ser feta.

Grillowanie papryki

Grilla rozgrzewamy do 200 stopni. Dodatkowym atutem będzie odapelnie palnika rożna, który świetnie dopiecze nasze grillowane papryki. Po nagrzaniu grilla palniki skręcamy na minimumum i kładziemy paprykę na ruszcie na stronie stożkowej. Grillujemy ok 15 minut.

Podawanie faszerowanej papryki

Paprykę podawaj od razu po ugrillowaniu na ciepło.

Potrzebne składniki

Potrzebne składniki

  • 2 papryki
  • pęczek pietruszki
  • kapary - garść
  • czosnek - 4 główki
  • jedna limonka
  • kaszka kuskus woreczek (100g)
  • garść czarnych oliwek
  • ser feta - 100 g
recipe mask
Przewiń do góry