Przepis na grillowaną dynię z dzikim ryżem

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WarzywaRodzaj posiłku:
DodatkiPoziom trudności:
ŁatwyGrillowana dynia z farszem to propozycja lżejszego dania bezmięsnego, które dzięki kompozycji wielu składników smakuje obłędnie! Danie to nieco przypomina popularną faszerowaną paprykę, jednak użyte składniki nie są tak powszechnie używane w codziennej kuchni, dzięki czemu ta oryginalna potrawa idealnie nadaje się na świąteczny stół. Co więcej to prawdziwa bomba witaminowa!
PRZEPIS NA GRILLOWANĄ DYNIĘ Z DZIKIM RYŻEM
Na sam początek musimy przygotować dynie, należy je przepołowić i wybrać luźny miąższ ze środka. W rondelku na kuchence bocznej gotuj przez 45 minut (pod przykryciem) dziki ryż wraz z bulionem, od czasu do czasu mieszając. Włóż do grilla dedykowaną płytę żeliwną i rozgrzej grill z palnikami ustawionymi na MEDIUM, a gdy się rozgrzeje do 200ºC skręć palniki pod płytą na najniższą moc i delikatnie skrop powierzchnię płyty olejem, najlepiej spisze się rozpylacz do oleju.
Połówki dyni skrop oliwą oraz przypraw solą i pieprzem. Piecz dynię płaską stroną do dołu na płycie żeliwnej przez 45-55 minut. Po 25 minutach sprawdź czy dynia z grilla nabiera ciemniejącego koloru oznaczającego karmelizację, to znak, że czas obrócić dynię na drugą stronę. W między czasie przygotuj pozostałe składniki. Cebulki posiekaj na drobna kosteczkę. W drugim rondelku rozgrzej trochę oleju, następnie należy zeszklić cebulkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane liście botwiny, podsmaż przez 3 minuty. Co ciekawe "Botwina" i "Boćwina" to rodzaj liści buraka, które różnią się stadium rozwoju: młode cienkie liście to botwina, natomiast duże szerokie, które nadają się na gołąbki to boćwina.
W misce wymieszaj przygotowany ryż, podsmażone szalotki z czosnkiem i botwin. Dodaj suszone pestki dyni, posiekaną bazylię, pestki granatu, pokruszoną fetę i wymieszaj wszystko razem delikatnie. Na koniec dodaj świeżo wyciśnięty sok i startą skórkę z pomarańczy oraz oliwę z oliwek. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Ugrillowane dynie wypełnij przygotowanym farszem i przełóż do perforowanej brytfanny, aby zapiec je przez 10 minut w grillu. Brytfannę kładziemy bezpośrednio na ruszcie, a pod nim palniki na najmniejszą moc. Do tak przygotowanej dyni pasuje sos grzybowy lub żurawinowy.
Smacznego !
Kucharz Broil King
Uważasz, że grillowana dynia to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

Ben Street
Dyrektor Kulinarny Broil King
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA GRILLOWANĄ DYNIĘ Z DZIKIM RYŻEM
- 1 szklanka dzikiego ryżu (opcjonalnie inny rodzaj)
- 750 ml bulionu warzywnego
- 4 mniejsze dynie piżmowe lub żołędziowe
- olej o wysokim punkcie dymienia np. ryżowy
- sól i pieprz
- 4 szalotki lub czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 szklanki posiekanych liści buraka ćwikłowego (botwina)
- 1/2 szklanki suszonych pestek dyni
- 1/2 szklanki świeżej posiekanej bazylii
- 1/4 szklanki pestek granatu
- 1/4 szklanki pokruszonego sera feta
- 1 łyżka stołowa wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka świeżo startej skórki pomarańczy
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA GRILLOWANĄ DYNIĘ Z DZIKIM RYŻEM
- 1 szklanka dzikiego ryżu (opcjonalnie inny rodzaj)
- 750 ml bulionu warzywnego
- 4 mniejsze dynie piżmowe lub żołędziowe
- olej o wysokim punkcie dymienia np. ryżowy
- sól i pieprz
- 4 szalotki lub czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 szklanki posiekanych liści buraka ćwikłowego (botwina)
- 1/2 szklanki suszonych pestek dyni
- 1/2 szklanki świeżej posiekanej bazylii
- 1/4 szklanki pestek granatu
- 1/4 szklanki pokruszonego sera feta
- 1 łyżka stołowa wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka świeżo startej skórki pomarańczy
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
