Przepis na grillowaną dynię z dzikim ryżem

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Dodatki
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

15 min. / 45 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Strona rusztu stożkowa

Strona rusztów stożkowa

TAK
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

200

Grillowana dynia z farszem to propozycja lżejszego dania bezmięsnego, które dzięki kompozycji wielu składników smakuje obłędnie! Danie to nieco przypomina popularną faszerowaną paprykę, jednak użyte składniki nie są tak powszechnie używane w codziennej kuchni, dzięki czemu ta oryginalna potrawa idealnie nadaje się na świąteczny stół. Co więcej to prawdziwa bomba witaminowa!

Ben Street

Dyrektor Kulinarny Broil King

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI  NA GRILLOWANĄ DYNIĘ Z DZIKIM RYŻEM

  • 1 szklanka dzikiego ryżu (opcjonalnie inny rodzaj)
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 4 mniejsze dynie piżmowe lub żołędziowe
  • olej o wysokim punkcie dymienia np. ryżowy
  • sól i pieprz
  • 4 szalotki lub czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 szklanki posiekanych liści buraka ćwikłowego (botwina)
  • 1/2 szklanki suszonych pestek dyni
  • 1/2 szklanki świeżej posiekanej bazylii
  • 1/4 szklanki pestek granatu
  • 1/4 szklanki pokruszonego sera feta
  • 1 łyżka stołowa wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka świeżo startej skórki pomarańczy
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZEPIS NA GRILLOWANĄ DYNIĘ Z DZIKIM RYŻEM

Na sam początek musimy przygotować dynie, należy je przepołowić i wybrać luźny miąższ ze środka. W rondelku na kuchence bocznej gotuj przez 45 minut (pod przykryciem) dziki ryż wraz z bulionem, od czasu do czasu mieszając. Włóż do grilla dedykowaną płytę żeliwną i rozgrzej grill z palnikami ustawionymi na MEDIUM, a gdy się rozgrzeje do 200ºC skręć palniki pod płytą na najniższą moc i delikatnie skrop powierzchnię płyty olejem, najlepiej spisze się rozpylacz do oleju.

Połówki dyni skrop oliwą oraz przypraw solą i pieprzem. Piecz dynię płaską stroną do dołu na płycie żeliwnej przez 45-55 minut. Po 25 minutach sprawdź czy dynia z grilla nabiera ciemniejącego koloru oznaczającego karmelizację, to znak, że czas obrócić dynię na drugą stronę. W między czasie przygotuj pozostałe składniki. Cebulki posiekaj na drobna kosteczkę. W drugim rondelku rozgrzej trochę oleju, następnie należy zeszklić cebulkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane liście botwiny, podsmaż przez 3 minuty. Co ciekawe "Botwina" i "Boćwina" to rodzaj liści buraka, które różnią się stadium rozwoju: młode cienkie liście to botwina, natomiast duże szerokie, które nadają się na gołąbki to boćwina.

SERWOWANIE DYNII Z DZIKIM RYŻEM

W misce wymieszaj przygotowany ryż, podsmażone szalotki z czosnkiem i botwin. Dodaj suszone pestki dyni, posiekaną bazylię, pestki granatu, pokruszoną fetę i wymieszaj wszystko razem delikatnie. Na koniec dodaj świeżo wyciśnięty sok i startą skórkę z pomarańczy oraz oliwę z oliwek. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Ugrillowane dynie wypełnij przygotowanym farszem i przełóż do perforowanej brytfanny, aby zapiec je przez 10 minut w grillu. Brytfannę kładziemy bezpośrednio na ruszcie, a pod nim palniki na najmniejszą moc. Do tak przygotowanej dyni pasuje sos grzybowy lub żurawinowy.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI  NA GRILLOWANĄ DYNIĘ Z DZIKIM RYŻEM

  • 1 szklanka dzikiego ryżu (opcjonalnie inny rodzaj)
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 4 mniejsze dynie piżmowe lub żołędziowe
  • olej o wysokim punkcie dymienia np. ryżowy
  • sól i pieprz
  • 4 szalotki lub czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 szklanki posiekanych liści buraka ćwikłowego (botwina)
  • 1/2 szklanki suszonych pestek dyni
  • 1/2 szklanki świeżej posiekanej bazylii
  • 1/4 szklanki pestek granatu
  • 1/4 szklanki pokruszonego sera feta
  • 1 łyżka stołowa wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka świeżo startej skórki pomarańczy
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
recipe mask
Przewiń do góry