- Broil King®
- Przepisy
- Warzywa
- Przepis na grillowanego buraka po azjatycku z masłem pomarańczowym
Przepis na grillowanego buraka po azjatycku z masłem pomarańczowym
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/727/476/25/16/fp/images/przepisy/przepis-na-grillowanego-buraka-po-azjatycku-z-maslem-pomaranczowym/przepis-na-buraka-z-kapusta-pak-choi-07.jpg)
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WarzywaRodzaj posiłku:
PrzekąskiCzas przygotowania:
40 min. /
Ilość osób:
1Poziom trudności:
ŁatwyPrawdziwym sukcesem tego dania są buraki ugotowane w punkt! Pewnie nawet nie przyszło Wam do głowy, że można użyć termometru do pieczenia warzyw? 90 stopni w środku oznacza, że buraki nie są już surowe, a wciąż zachowają przyjemną chrupkość. Masło to już totalny sztos - można je z powodzeniem stosować do mięsa - czy do stęka z azjatyckim pazurem, wieprzowina o zabarwieniu meksykańskim, czy drób - kurczak i kaczka nie potrzebują argumentów, żeby być przyprawionym tym masłem. To danie można oczywiście podawać jako osobną, jesienną sałatkę, ale też jako dodatek do mięsa.
Kapusta pak choi pochodzi z Azji i jest dodatkiem do wielu orientalnych dań. Nie jest trudno dostępna w sklepach, często widnieje pod nazwą ,,kapusta chińska''. Warto wiedzieć, że im mniejsza kapusta tym bardziej delikatna. Przepis na grillowanego buraka podanego z kapustą pak choi i masłem pomarańczowym to świetna propozycja sałatki, przystawki czy dodatku do dania głównego.
![](/_ipx/f_jpeg,q_80,s_1536x1536/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/Partnerzy/avatary%2520-%2520tw%25C3%25B3rcy/kacper-salzman.jpg)
Kacper Salzman
Grillmaster, kucharz, muzyk
Potrzebne składniki
Składniki
- 3 małe buraki
- 1 kapusta pak choi
- 1 szalotka
- 100g masła
- Imbir kawałek wielkości kciuka
- Czosnek 2 ząbki
- Sok z połówki pomarańczy
- Skórka z 1 pomarańczy
- Przyprawa Cape Herb&Spice Asian Stirfry
- Sól i pieprz
- Sos sojowy 1 łyżka
- Olej sezamowy 1 łyżka
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)
Sposób przygotowania
Grillowanie buraków
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/736/491/17/9/fp/images/przepisy/przepis-na-grillowanego-buraka-po-azjatycku-z-maslem-pomaranczowym/przepis-na-buraka-z-kapusta-pak-choi-06.jpg)
Ruszt ułóż stroną stożkową i spryskaj go olejem sezamowym za pomocą rozpylacza oleju. Nagrzej grill do temperatury ok.180-200 stopni (wszystkie palniki na minimum). Obierz i posmaruj buraki olejem sezamowym. Wbij termometr i grilluj aż buraki osiągną 90 stopni Celsjusza (40 minut do godziny).
Przygotowanie masła
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/750/484/11/4/fp/images/przepisy/przepis-na-grillowanego-buraka-po-azjatycku-z-maslem-pomaranczowym/przepis-na-buraka-z-kapusta-pak-choi-05.jpg)
Posiekaj drobno imbir i czosnek. Zetrzyj skórkę z pomarańczy. Wymieszaj składniki: masło, czosnek, imbir, skórka, sok z pomarańczy, sos sojowy, przyprawa Cape Herb&Spice Asian Stirfry. Możesz uformować z masła wałek - będzie łatwiej porcjować, ale nie jest to koniecznie. Można podawać po prostu łyżką.
Kapusta pak choi
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/744/484/7/10/fp/images/przepisy/przepis-na-grillowanego-buraka-po-azjatycku-z-maslem-pomaranczowym/przepis-na-buraka-z-kapusta-pak-choi-04.jpg)
Przekrój kapustę na pół, posmaruj olejem sezamowym i grilluj ok 2-3 minut z jednej strony.
Podanie grillowanych buraków z kapustą pak choi i masłem pomarańczowym
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/761/476/0/9/fp/images/przepisy/przepis-na-grillowanego-buraka-po-azjatycku-z-maslem-pomaranczowym/przepis-na-buraka-z-kapusta-pak-choi-02.jpg)
Ułóż pak choi, buraki. Póki warzywa są gorące połóż krążek masła na nich. Możesz też je delikatnie przesmarować, albo wymieszać z masłem w misce. Posiekaj szalotkę i dodaj do sałatki.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/727/476/25/16/fp/images/przepisy/przepis-na-grillowanego-buraka-po-azjatycku-z-maslem-pomaranczowym/przepis-na-buraka-z-kapusta-pak-choi-07.jpg)
Potrzebne składniki
Składniki
- 3 małe buraki
- 1 kapusta pak choi
- 1 szalotka
- 100g masła
- Imbir kawałek wielkości kciuka
- Czosnek 2 ząbki
- Sok z połówki pomarańczy
- Skórka z 1 pomarańczy
- Przyprawa Cape Herb&Spice Asian Stirfry
- Sól i pieprz
- Sos sojowy 1 łyżka
- Olej sezamowy 1 łyżka
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)