Przepis na młodą kapustę z boczkiem

flame

Metoda przyrządzenia:

Duszenie
food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Dodatki
hat

Poziom trudności:

Średni
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

180

Przepis na młodą kapustę z boczkiem, którą przygotowaliśmy na grillu gazowym z wykorzystaniem żeliwnego woka wpisuje się w kapuściany sezon. Młoda kapusta może być dodatkiem do grillowanych dań, doskonale komponuje się z kiełbasą z grilla, grillowaną karkówką czy żeberkami. Przygotowując młodą kapustę możesz ją potraktować jako potrawę typu "zero waste" czyli taką w której wykorzystujemy resztki z innych dań, możesz do niej dodać grillowaną kiełbasę, boczek czy nawet końcówkę sosu do pizzy.

Przyprawiając młodą kapustę pamiętaj o kminku, który wspomaga trawienie i doskonale smakuje z kapustą, jeżeli nie lubisz ziaren kminku wykorzystaj mielony.

 

 

 

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA MŁODĄ KAPUSTĘ Z BOCZKIEM Z GRILLA

  • 1 główka młodej kapusty
  • 350 g wędzonego boczku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • ½ łyżeczki pikantnej mieszanki przypraw (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • olej
recipe mask

Sposób przygotowania

Jak przygotować młodą kapustę z boczkiem na grillu?

Zacznij od przygotowania składników, boczek i cebulę pokrój w kostkę, czosnek i koperek drobno posiekaj, a kapustę poszatkuj. Jeśli tak jak my wykorzystujesz też grillowaną kiełbasę - pokrój ją w plasterki.

Przygotuj grilla

Wyciągnij z grilla jeden ruszt i aromatyzer w to miejsce włóż żeliwny wok. Przez kilka minut rozgrzewaj grilla ustawiając pokrętła na maksymalna moc. Kiedy grill osiągnie temperaturę wewnętrzną 180 stopni zmniejsz moc palników do medium, a palnik pod wokiem do low. Spryskaj wok olejem i wrzuć boczek.

Grillowanie

Często mieszając, poczekaj aż się zarumieni i dołóż cebulę oraz czosnek. Jeśli boczek jest chudy i wytopiło się niewiele tłuszczu dodaj trochę oleju. Do cebuli dodaj kminek i pikantną przyprawę, podgrzewaj 15 sekund. Potem stopniowo dodawaj kapustę, będzie Ci się wydawało, że jest jej za dużo ale kapusta traci dużo na objętości, dlatego dokładaj po kilka garści, przemieszaj i poczekaj chwilę aż zrobi się miejsce na kolejną porcję kapusty. Dodaj pokrojoną kiełbasę i zamknij pokrywę grilla. Mieszając co jakiś czas kontroluj stopień miękkości kapusty. Na koniec dopraw całość cukrem, octem winnym i dodaj posiekany koperek. Czas grillowania to ok. 20 minut przy średniej temperaturze 150°C.

Podawanie

Podawaj ze świeżym chlebem, pieczonym na grillu i kawałkiem grillowanej kiełbaski.

Tu znajdziesz przepis na: Chleb pszenny pieczony w brytfannie.

Smacznego!

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA MŁODĄ KAPUSTĘ Z BOCZKIEM Z GRILLA

  • 1 główka młodej kapusty
  • 350 g wędzonego boczku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • ½ łyżeczki pikantnej mieszanki przypraw (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • olej
recipe mask
Przewiń do góry