Przepis na paloną kapustę z grilla

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Lunch
time

Czas przygotowania:

1 godz. /

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Przepis na paloną kapustę z grilla to danie, które podbije kubki smakowe nie tylko wegetariańskie. Sekretem palonej kapusty jest solanka, która często wykorzystywana jest w gastronomii do warzyw, ryb i mięsa. Po pierwsze, nadaje smak, nie musimy solić potrawy podczas grillowania, a ponad to konserwuje składniki. Prosty i przepyszny przepis od Charles'a Daigneauleta sprawdzi się na szybki lunch. Dodatkowo jest to przepis ZERO WASTE, zamiast wyrzucać kapustę, z którą nie masz co zrobić wrzuć ją na ruszt i przyrumień, podaj z miodowo-sojowym sosem i gotowe!

 

TIP: proporcje solanki wg. Charliego: 5% soli i 3% cukru na litr wody.

Charles Daigneault

Szef kuchni i gwiazda programu Master Chef

Potrzebne składniki

Składniki

  • 1 średnia kapusta włoska (może być zwykła)
  • 100 g soli
  • 60 g cukru
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 1 jabłko pokrojone na dużą kostkę, bez pestek
  • pół łyżki masła
  • 100 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • Sok z 1/2 pomarańczy
recipe mask

Sposób przygotowania

Przepis na solankę do kapusty

Rozpuścić sól i cukier w 2 litrach wody, kapustę kroimy na ósemki - półksiężyce i zalać solanką. Zostawić na 40 minut. Następnie przecedzić przez sitko i kapusta jest gotowa do grillowania.

Sos sojowy do kapusty

W rondelku na kuchence bocznej grilla podgrzej sos sojowy razem z miodem i sokiem z pomarańczy.

Grillowanie kapusty

Rozgrzej grilla do ok. 200 stopni. Nałóż pokrojoną kapustę na górny ruszt grilla, żeby się nagrzała ok. 7-8 minut. Po tym czasie przełóż ją na dolny ruszt, który ułóż w pozycji rynienkowej. Zwiększ płomień, aby grill rozgrzał się się do temp. ok 250 stopni. Grilluj kapustę do momentu kiedy się lekko przypali. Na płycie żeliwnej lub planchy lekko podsmaż na maśle jabłka i kiszoną kapustę.

Podawanie palonej kapusty z grilla

Na talerz nałóż najpierw kiszoną kapustę z jabłkami, paloną kapustę i polej sosem. Można też dodać trochę ziaren prażonego słonecznika. Smacznego!

Potrzebne składniki

Składniki

  • 1 średnia kapusta włoska (może być zwykła)
  • 100 g soli
  • 60 g cukru
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 1 jabłko pokrojone na dużą kostkę, bez pestek
  • pół łyżki masła
  • 100 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • Sok z 1/2 pomarańczy
recipe mask
Przewiń do góry