Przepis na placki z cukinii z grilla na płycie żeliwnej

flame

Metoda przyrządzenia:

Smażenie
food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

15 min. / 20 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Średni
hat

Górna półka grilla

TAK
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

150

Placki ziemniaczane z grilla cieszą się dużym zainteresowaniem, dlatego przygotowaliśmy kolejną porcję inspiracji. Tym razem wykorzystamy cukinię, która już niebawem będzie owocować w naszych ogródkach.

Placki z cukinii smakują doskonale na ciepło jak i na zimno, dlatego jest to świetna propozycja na zdrową przekąskę podczas górskich wędrówek czy wypadu do lasu.

 

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA PLACKI Z CUKINII Z GRILLA 

  • 2 małe cukinie
  • 1 cebula dymka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka koperku
  • 2 jajka
  • ⅔ szklanki mąki
  • sól, pieprz do smaku
recipe mask

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania placków z cukini na płycie żeliwnej

Młode cukinie o miękkiej skórce zetrzyj bez obierania, wykorzystaj tarkę o grubych oczkach. Dodaj ½ łyżeczki soli i zostaw na 10 minut, cukinia w tym czasie puści sok. Nie pomijaj tego punktu, dzięki temu placki nie będą potrzebowały dużej ilości mąki. Posiekaj zioła, wymieszaj z jajkami. Dodaj odciśniętą z soku cukinię i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj mąkę, ciasto po wymieszaniu powinno być gęste. Jeżeli Twoja cukinia jest starsza może puścić więcej soku i będzie konieczne dodanie większej ilości mąki.

Smażenie placków z cukini w grillu

Placki smaż na płaskiej stronie żeliwnej płyty, włóż ją w miejsce 2 rusztów. Odpal palniki pod płytą żeliwną i rozgrzej grill do temperatury wewnętrznej 150°C. Ustaw palniki w pozycji medium i spryskaj płytę olejem wykorzystując rozpylacz oleju, nakładaj po 1 łyżce ciasta na placek, rozsmaruj do preferowanej grubości. Im cieńsze placki tym bardziej chrupiące i tym krócej się smażą. Nasze placki o grubości ok 5mm smażymy 4-5 minut z każdej strony. Placki najlepiej obracać łopatką do grillowania z długą rękojeścią, jak łopatka do grillowania Imperial. Kontroluj stopień wysmażenia i pamiętaj, że w zależności od temperatury otoczenia czas grillowania może być różny.

Sposób podawania placków z cukinii

Placki z cukinii podawaj na ciepło zaraz po przygotowaniu lub w formie zimnej przystawki z ulubionymi dodatkami. Spróbuj naszej propozycji podania: ser feta, grillowane pomidorki, rzodkiewka i ulubione zioła.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA PLACKI Z CUKINII Z GRILLA 

  • 2 małe cukinie
  • 1 cebula dymka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka koperku
  • 2 jajka
  • ⅔ szklanki mąki
  • sól, pieprz do smaku
recipe mask
Przewiń do góry