Przepis na placki ziemniaczane z grilla

Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Tradycyjnie placki smaży się na sporej ilości tłuszczu co sprawia, że są bardzo kaloryczne. Będziemy chcieli namówić Cię do wykorzystania żeliwnej płyty i smażenia placków ziemniaczanych na grillu gazowym.

Placki ziemniaczane dają ogromne możliwości podania:

- minimalistycznie placki ziemniaczane ze śmietaną doprawione cukrem lub solą i pieprzem,

- dla łasuchów placki ziemniaczane z gulaszem, czyli tzw. placek po węgiersku do tego korniszon i łyżka gęstej śmietany

- z placków ziemniaczanych można też zrobić bardziej eleganckie danie i podać je z serkiem czosnkowym i wędzonym łososiem

- a jesienią polecamy placki ziemniaczane z grzybowym sosem i dużą porcją zielonej pietruszki

 

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA PLACKI ZIEMNIACZANE Z GRILLA

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
recipe mask

Sposób przygotowania

Jak zrobić placki ziemniaczane na grillu

Jeżeli w przygotowaniu domowych placków ziemniaczanych odstraszały cię starte kostki na dłoniach to mamy dla Ciebie radę, zamiast trzeć ziemniaki na papkę zetrzyj je na drobnych oczkach będzie szybciej i bezpieczniej. Możesz również wykorzystać do tego malakser lub maszynkę z tarczą do ścierania warzyw, dzięki temu przygotowanie placków jest proste i przyjemne.

 

Obrane ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, przełóż na sitko do odcieknięcia. Po 10 minutach na dnie naczynia zrobi się skrobiowy osad który wykorzystamy do przygotowania placków. Wylej płyn a osad wymieszaj ze startymi ziemniakami. Dodaj jajka, śmietanę, mąkę i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj i smaż na grillu gazowym.

 

Do smażenia placków ziemniaczanych na grillu gazowym wykorzystamy dwustronną żeliwną płytę. Odpal palniki pod żeliwną płytą i ustaw pokrętła w pozycji medium.

 

 

Rozgrzaną płytę spryskaj rozpylaczem oleju z olejem, nakładaj porcje ziemniaczanego ciasta, grubość placków zależy od indywidualnych preferencji więc tu zostawiamy Ci wolną rękę ;) Placki smaż 4-5 minut z pierwszej i 5-8 minut z drugiej strony, przed przewróceniem ich długą łopatką możesz je delikatnie spryskać olejem.

 

 

Gotowe placki ziemniaczane z grilla odkładaj na górną półkę na której w cieple poczekają aż usmażysz resztę placków.

 

 

Podawaj z ulubionymi dodatkami, nasza propozycja to chrzanowy serek z wędzonym łososiem i młodą rukolą i wersja dla dzieci śmietana z cukrem.

 

 

Smacznego!

Kucharz Broil King

Pobierz przepis      Pobierz listę zakupów

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA PLACKI ZIEMNIACZANE Z GRILLA

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
recipe mask
Przewiń do góry