Przepis na placki ziemniaczane z grilla

Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Tradycyjnie placki smaży się na sporej ilości tłuszczu co sprawia, że są bardzo kaloryczne. Będziemy chcieli namówić Cię do wykorzystania żeliwnej płyty i smażenia placków ziemniaczanych na grillu gazowym.
Placki ziemniaczane dają ogromne możliwości podania:
- minimalistycznie placki ziemniaczane ze śmietaną doprawione cukrem lub solą i pieprzem,
- dla łasuchów placki ziemniaczane z gulaszem, czyli tzw. placek po węgiersku do tego korniszon i łyżka gęstej śmietany
- z placków ziemniaczanych można też zrobić bardziej eleganckie danie i podać je z serkiem czosnkowym i wędzonym łososiem
- a jesienią polecamy placki ziemniaczane z grzybowym sosem i dużą porcją zielonej pietruszki

Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA PLACKI ZIEMNIACZANE Z GRILLA
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Jak zrobić placki ziemniaczane na grillu
Jeżeli w przygotowaniu domowych placków ziemniaczanych odstraszały cię starte kostki na dłoniach to mamy dla Ciebie radę, zamiast trzeć ziemniaki na papkę zetrzyj je na drobnych oczkach będzie szybciej i bezpieczniej. Możesz również wykorzystać do tego malakser lub maszynkę z tarczą do ścierania warzyw, dzięki temu przygotowanie placków jest proste i przyjemne.
Obrane ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, przełóż na sitko do odcieknięcia. Po 10 minutach na dnie naczynia zrobi się skrobiowy osad który wykorzystamy do przygotowania placków. Wylej płyn a osad wymieszaj ze startymi ziemniakami. Dodaj jajka, śmietanę, mąkę i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj i smaż na grillu gazowym.
Do smażenia placków ziemniaczanych na grillu gazowym wykorzystamy dwustronną żeliwną płytę. Odpal palniki pod żeliwną płytą i ustaw pokrętła w pozycji medium.
Rozgrzaną płytę spryskaj rozpylaczem oleju z olejem, nakładaj porcje ziemniaczanego ciasta, grubość placków zależy od indywidualnych preferencji więc tu zostawiamy Ci wolną rękę ;) Placki smaż 4-5 minut z pierwszej i 5-8 minut z drugiej strony, przed przewróceniem ich długą łopatką możesz je delikatnie spryskać olejem.
Gotowe placki ziemniaczane z grilla odkładaj na górną półkę na której w cieple poczekają aż usmażysz resztę placków.
Podawaj z ulubionymi dodatkami, nasza propozycja to chrzanowy serek z wędzonym łososiem i młodą rukolą i wersja dla dzieci śmietana z cukrem.
Smacznego!
Kucharz Broil King
Pobierz przepis Pobierz listę zakupów
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.
WYKORZYSTANE AKCESORIA
kliknij w zdjęcie i zobacz

Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA PLACKI ZIEMNIACZANE Z GRILLA
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
