Surówka Colesław do potraw z grilla

Surówka colesław to jeden z amerykańskich klasyków, który już dawno zagościł w naszej codziennej kuchni. Colesław to surówka przygotowana z białej kapusty, to ona oraz sos przygotowany na bazie śmietany jest podstawą do której możemy dodać cebulę czy marchewkę. Klasyczna wersja nie zawiera dodatków, nam jednak najbardziej smakuje wersja z marchewką, której słodycz fajnie łamie kwaśne smaki. Przygotowanie colesława jest bardzo proste, a przepis zawiera tylko kilka podstawowych składników.

Surówka colesław świetnie pasuje do potraw z grilla. Możesz ją podać np. z grillowaną karkówką lub kurczakiem. Zobacz jak przygotować karkówkę w piwnej marynacie.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA SURÓWKĘ COLESŁAW

  • ½ średniej wielkości białej kapusty
  • 1 łyżeczka soli
  • ⅓ szklanki (5 łyżek) śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki octu jabłkowego (opcjonalnie 1 łyżka octu ryżowego)
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 mała marchewka (opcjonalnie)
recipe mask

Sposób przygotowania

Jak przygotować surówkę colesław?

Kapustę pokrój na mniejsze kawałki i wykrój głąb, następnie drobno poszatkuj. Pokrojoną kaupstę wymieszaj z solą i przełóż do sitka. W misce wymieszaj pozostałe składniki surówki razem ze startą marchewką. Kiedy kapusta zmięknie odciśnij z niej nadmiar wody i przełóż do miski z sosem. Wymieszaj i odstaw do lodówki.

Surówka colesław

Marchewka jest jednym z opcjonalnych dodatków do surówki colesław, jej słodycz fajnie łamie kwaśne i słone smaki. Jeżeli nie chcesz dodawać marchewki, a surówka jest dla Ciebie zbyt kwaśna dopraw ją szczyptą cukru.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA SURÓWKĘ COLESŁAW

  • ½ średniej wielkości białej kapusty
  • 1 łyżeczka soli
  • ⅓ szklanki (5 łyżek) śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki octu jabłkowego (opcjonalnie 1 łyżka octu ryżowego)
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 mała marchewka (opcjonalnie)
recipe mask
Przewiń do góry