- Broil King®
- Przepisy
- Warzywa
- Surówka Colesław do potraw z grilla
Surówka Colesław do potraw z grilla

Surówka colesław to jeden z amerykańskich klasyków, który już dawno zagościł w naszej codziennej kuchni. Colesław to surówka przygotowana z białej kapusty, to ona oraz sos przygotowany na bazie śmietany jest podstawą, do której możemy dodać cebulę czy marchewkę. Klasyczna wersja nie zawiera dodatków, nam jednak najbardziej smakuje wersja z marchewką, której słodycz fajnie łamie kwaśne smaki. Przygotowanie colesława jest bardzo proste, a przepis zawiera tylko kilka podstawowych składników.
Surówka colesław świetnie pasuje do potraw z grilla. Możesz ją podać np. z grillowaną karkówką lub kurczakiem. Zobacz jak przygotować karkówkę w piwnej marynacie.

Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA SURÓWKĘ COLESŁAW:
- ½ średniej wielkości białej kapusty
- 1 łyżeczka soli
- ⅓ szklanki (5 łyżek) śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki octu jabłkowego (opcjonalnie 1 łyżka octu ryżowego)
- 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 mała marchewka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
Jak przygotować surówkę colesław?

Kapustę pokrój na mniejsze kawałki i wykrój głąb, następnie drobno poszatkuj. Pokrojoną kapustę wymieszaj z solą i przełóż do sitka. W misce wymieszaj pozostałe składniki surówki razem ze startą marchewką. Kiedy kapusta zmięknie, odciśnij z niej nadmiar wody i przełóż do miski z sosem. Wymieszaj i odstaw do lodówki.
Surówka colesław


Marchewka jest jednym z opcjonalnych dodatków do surówki colesław, jej słodycz fajnie łamie kwaśne i słone smaki. Jeżeli nie chcesz dodawać marchewki, a surówka jest dla Ciebie zbyt kwaśna dopraw ją szczyptą cukru.

Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA SURÓWKĘ COLESŁAW:
- ½ średniej wielkości białej kapusty
- 1 łyżeczka soli
- ⅓ szklanki (5 łyżek) śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki octu jabłkowego (opcjonalnie 1 łyżka octu ryżowego)
- 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 mała marchewka (opcjonalnie)
