Zdrowe chipsy z jarmużu na grillu gazowym

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Dodatki
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

15 min. / 20 min.

plate

Ilość osób:

2
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

150

Chipsy z jarmużu to zdrowa alternatywa dla sklepowej wersji o nie zawsze dobrym składzie. Przygotowanie chipsów jest bardzo proste, postawą jest oliwa która pomaga w nadaniu chrupkości ale również dzięki niej przyprawy trzymają się liści. Zawsze dodajemy też sól która oprócz podkreślania smaku wyciąga wodę i pomaga w pieczeniu. Pozostałe przyprawy to pole do popisu dla Was, możecie wykorzystać co tylko lubicie: ostre chilli, orientalny kumin, wędzoną paprykę a może pikantną przyprawą do żeberek ? - jak ją zrobić przeczytacie w przepisie na Żeberka 3-2-1.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA CHIPSY Z JARMUŻU

  • 1 pęczek liści jarmużu ( 1 opakowanie jarmużu)
  • 3 łyżki oliwy
  • sól + opcjonalnie inne przyprawy
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie jarmużu

Usuń grube, zdrewniałe łodygi a liście pokrój lub porwij na mniejsze kawałki. Liście jarmużu powinny być suche, umyj je i dokładnie odsącz z wody. Możesz użyć wirówki do sałaty lub wykorzystać papierowe ręczniki. Wrzuć liście do miski, polej oliwą i wymieszaj dłońmi. Postaraj się aby oliwa dokładnie pokryła jarmuż. Teraz oprósz solą i pozostałymi wybranymi przyprawami.

Do upieczenia chipsów świetnie się sprawdzi stalowa brytfanna. Przyprawione liście rozłóż ciasno ale w jednej warstwie, dzięki temu wyjdą naprawdę chrupiące.

Pieczenie chipsów z jarmużu

Rozgrzej grill ustawiając zewnętrzne pokrętła w pozycji high. Kiedy wewnętrzna temperatura osiągnie 120°C zmniejsz ogień ustawiając palniki do pozycji pomiędzy medium a low. Wstaw stalową brytfannę nad środkowymi palnikami i piecz przez 15-20 minut. Kontroluj temperaturę i proces pieczenia w razie potrzeby przykręć palniki do minimum. Średnia temperatura grilla powinna wynosić 120-150°C.

Podawanie

Po upieczeniu odstaw je na chwilę a następnie podawaj z ulubionymi sosami. Chipsy możesz też wykorzystać jako dodatek do burgerów lub kremowych zup. Jednak nie pozwól żeby zbyt długo czekały jak wszystkie chipsy tak i chipsy z jarmużu z czasem tracą swoją chrupkość. Do jarmużowych chipsów świetnie będzie pasować czerwone wino, np. Primitivo z Apulii, we Włoszech. 

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA CHIPSY Z JARMUŻU

  • 1 pęczek liści jarmużu ( 1 opakowanie jarmużu)
  • 3 łyżki oliwy
  • sól + opcjonalnie inne przyprawy
recipe mask
Przewiń do góry