Karkówka z grilla w piwnej marynacie - przepis

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

24 godz. 15 min. / 20 min.

plate

Ilość osób:

5
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Strona rusztu stożkowa

Strona rusztów stożkowa

TAK
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

80
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

200
Letnie grillowanie kojarzy nam się ze szklanką zimnego piwa, ale możemy go użyć również do przygotowania piwnej marynaty. Pamiętaj, że podgrzanie piwa powoduje, że alkohol się ulatnia, a marynata nadaje mięsu specyficzny smak i wilgotność. Rodzaj piwa, który wybierzesz, jest dowolny. Możesz użyć lekkiego jasnego piwa lub jeszcze mocniej podbić smak wykorzystując ciemne słodowe. Naszym zdaniem to idealny przepis na karkówkę do przygotowania na grillu gazowym.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

Karkówka z grilla:

  • 800 g karkówki w grubych plastrach

Piwna marynata:

  • 1 szklanka piwa
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki majeranku
  • szczypta rozmarynu
  • sól, pieprz, słodka papryka

Proponowane warzywa na grilla:

  • gotowane ziemniaczki
  • cukinia
  • pomidorki
  • pieczarki
  • czerwona cebula
  • oliwa
  • ulubione przyprawy
recipe mask

Sposób przygotowania

Marynowanie karkówki do grilla

Mięso umyj i osusz, natrzyj solą, pieprzem i oprósz słodką papryką. Przygotuj piwną marynatę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę i umieść w misce. Dodaj piwo, oliwę, ocet oraz musztardę. Wsyp pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszaj całość. W naczyniu lub woreczku strunowym układaj warstwami mięso i przelewaj je marynatą. Przykryj i odstaw do lodówki na noc.
Warzywa pokrój na duże kawałki, wymieszaj z oliwą i ulubionymi przyprawami. Możesz je grillować, wykorzystując brytfannę perforowaną, płytę żeliwną lub w formie szaszłyków.

Grillowanie piwnej karkówki

Rozgrzej grilla gazowego, ustaw palniki w pozycji średniej i posmaruj ruszt olej. Odsącz mięso z nadmiaru marynaty i połóż na grillu. Grilluj karkówkę około 10 minut z każdej strony. Aby uzyskać charakterystyczną kartkę, obracaj mięso co 5 minut.
Ponieważ czas pieczenia zależy od kilku czynników i może się różnić - polecam kontrolować temperaturę mięsa za pomocą termometru błyskawicznego. Wieprzowina powinna osiągnąć temperaturę wewnętrzną 80°C.

Podawanie karkówki z dodatkami

Równocześnie z mięsem grilluj warzywa. Palnik, nad którym je położysz ustaw w pozycji minimalnej. 
Karkówkę z grilla podawaj z warzywami i ulubionymi sosami.

Potrzebne składniki

Karkówka z grilla:

  • 800 g karkówki w grubych plastrach

Piwna marynata:

  • 1 szklanka piwa
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki majeranku
  • szczypta rozmarynu
  • sól, pieprz, słodka papryka

Proponowane warzywa na grilla:

  • gotowane ziemniaczki
  • cukinia
  • pomidorki
  • pieczarki
  • czerwona cebula
  • oliwa
  • ulubione przyprawy
recipe mask