- Broil King®
- Przepisy
- Wieprzowina
- Przepis na schab z rożna
Przepis na schab z rożna

Metoda przyrządzenia:
RożenTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania:
1 godz. /
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyKażdy z nas zna klasyczny kotlet schabowy, natomiast dziś na rożen wrzucamy cały, zamarynowany schab. Na stalową brytfannę podczas grillowania dorzucamy młode ziemniaczki, por i cukinię. Soki, które będą kapać z mięsa, dadzą warzywom niesamowity aromat i smak. Przepis na schab z rożna to danie, które jest zdrowsze od klasycznego schabowego, aromatyczne i pyszne.
Jak prawidłowo grillować na rożnie już pisaliśmy, dlatego zerknij jeżeli masz jakieś wątpliwości.

Charles Daigneault
Szef kuchni i gwiazda programu Master Chef
Potrzebne składniki
Składniki na schab z rożna:
- 1 kg schabu w kawałku, oczyszczony z błon
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 główka czarnego czosnku
- 8 sztuk młodych ziemniaków
- 1 por
- 1 cukinia
- sól
- pieprz

Sposób przygotowania
Marynata

Musztardę, kumin i rozgnieciony czosnek mieszamy na pastę, schab nacinamy na ok. 0,5 cm nożem w kratkę. Smarujemy go dokładnie pastą.
Grillowanie

Nabijamy na rożen i grillujemy go przez około 40 minut w temperaturze 200°C. 20 minut przed końcem grillowania, na podstawkę pod schabem, wkładamy młode ziemniaczki. Będzie na nie kapał pyszny sos z grillowanego mięsa. Dodatkowo do ziemniaków dokładamy pora pokrojonego w 5 cm kawałki. 5 minut przed końcem dokładamy na ruszt kawałki cukinii.
Podawanie

Serwujemy schab pokrojony w plastry na drewnianej desce razem z warzywami. Smacznego.

Potrzebne składniki
Składniki na schab z rożna:
- 1 kg schabu w kawałku, oczyszczony z błon
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 główka czarnego czosnku
- 8 sztuk młodych ziemniaków
- 1 por
- 1 cukinia
- sól
- pieprz
