Grillowanie na rożnie - jak zrobić to prawidłowo?

Pieczenie na rożnie jest najlepszym sposobem na grillowanie dużych kawałków mięsa, takich jak całe kurczaki, indyki, pieczeń oraz kebab. Wykorzystując tę metodę, uzyskasz soczyste i delikatne mięso w środku oraz równomiernie złocistą i chrupiącą skórkę na zewnątrz. Taki rezultat osiągniesz tylko na rożnie. Ze względu na to, że kurczak jest najpopularniejszym mięsem do pieczenia na rożnie, wykorzystamy go do wyjaśnienia, jak prosto można go przyrządzić.

Jak piec kurczaka?

Przygotowanie grilla gazowego do pieczenia na rożnie

KROK 1 – wyjmij ruszty oraz górną półkę (w modelach Monarch, Signet oraz Sovereign należy ustawić ją pod kątem 90 stopni przed wyciągnięciem).
KROK 2 – umieść brytfannę lub aluminiową tackę pod kurczakiem. Napełnij ją wodą z cebulą, piwem, winem lub sokiem. Odparowujące soki z brytfanny nadadzą dodatkowego smaku przyrządzanemu kurczakowi. Wodę z cebulą można wykorzystać do przygotowania sosu gravy.

Umieszczenie mięsa na pręcie

KROK 1 – umieść pierwszy szpikulec w takiej pozycji, aby po nadzianiu kurczaka był pośrodku grilla.
KROK 2 – szpikulce Broil King posiadają 4 ostre zakończenia, dzięki czemu z łatwością nadziejesz kurczaka i umocujesz nóżki bez konieczności używania sznurka.
KROK 3 – umieść mięso, aby było wyważone i załóż drugi szpikulec.
KROK 4 – poluzuj odważnik i ułóż koniec pręta na blacie w kuchni. Ciężka strona kurczaka opadnie na dół.

KROK 5 – zakręć odważnik po przeciwnej stronie, tak aby zbalansować wagę mięsa.
KROK 6 – włóż pręt z mięsem do silnika umocowanego na grillu.

 

KROK 7 – dokręć śrubkę na tulejce, która zapobiegnie wypadnięciu pręta z silnika.

 

Jak nabić kurczaka na rożen?


KROK 8 – prawidłowo wyważone mięso będzie obracać się jednostajnie. Właściwie rozłożona masa spowoduje, że mięso będzie upieczone równomiernie.

Przepis na kurczaka z rożna, który będzie idealnie wysmażony.

Pieczenie na rożnie

KROK 1 – zastanawiasz się jak przyprawić kurczaka na grilla? Postaw na ulubione zioła lub skorzystaj z gotowych mieszanek przypraw. Rozgrzanie grilla przed pieczeniem na rożnie nie jest wymagane. Po umieszczeniu mięsa odpal palnik rożna i ustaw pokrętło palnika w pozycji z największym płomieniem. Piecz przez 30 minut. Wysoka temperatura oraz bezpośredni płomień zamknie soki i tłuszcze wewnątrz kurczaka oraz przyrumieni skórkę.
KROK 2 – po 30 minutach skręć pokrętło do połowy, aby dokończyć pieczenie kurczaka wewnątrz. Potrzeba mniej więcej 20 minut pieczenia na każde 0,5 kg drobiu. W celu upewnienia się, że danie jest gotowe, polecamy skorzystać z zestawu mini termometrów do grillowania, skalibrowanych specjalnie do kurczaka. Wystarczy, że wbijesz termometr w kurczaka, a on wskaże temperaturę w środku. Nigdy nie pozwól na to, aby brytfanna czy tacka były bez wody lub innej cieczy.

Jeżeli chcesz wkomponować dodatkowego aromatu pieczonemu mięsu możesz dodać do grilla skrzynkę do wędzenia. Wsyp do niej swoje ulubione wiórka drzewne i odpal pod nią palnik w pozycji minimalnej. 

Gdy kurczak jest gotowy, ściągnij go przy użyciu silikonowych rękawic Broil King, które możesz umyć nawet w zmywarce.

Kurczak z rusztu jest wyjątkowo soczysty, a jego przyrządzenie nigdy nie było tak proste. W kolekcji grilli gazowych Broil King zestaw rożna dostępny jest, zaczynając już od modelu Monarch 390. Nawet jeżeli użyjesz rożna tylko kilka razy w roku, to w grillu, którego będziesz mieć przez wiele lat, jest to naprawdę dobra inwestycja. Wyobraź sobie reakcję swoich znajomych i rodziny, gdy otworzysz pokrywę grilla, z którego ulotni się niesamowity aromat złocistego kurczaka muskanego przez żywy płomień.

 

Film instruktażowy pieczenia na rożnie

Przepisy na potrawy z rożna

Przewiń do góry