Grillowany ananas z rożna w sosie z rumu

flame

Metoda przyrządzenia:

Rożen
food tray

Typ posiłku:

Owoce
restaurant

Rodzaj posiłku:

Przekąski
time

Czas przygotowania:

7 min. /

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Grillowany ananas to pyszna przekąska lub deser, który często jest podawany na grillach lub na piknikach. Grillowanie ananasa pomaga uwolnić naturalną słodycz i aromat owocu, a także dodaje mu lekko wędzoną nutę.

Kasia i Piotrek Skiba

Małżeństwo fotografów pozytywnie zakręconych w grillowaniu

Potrzebne składniki

Składniki na anans z rożna

  • Świeży ananas
  • Pół szklanki brązowgo cukru
  • 2 łyżki cynamonu

Składniki na sos

  • pół szklanki brązowego cukru
  • Szklanka rumu
  • limonka
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie ananasa do grillowania na rożnie

Oczyszczamy ananasa ze skórki. Dobrym sposobem na wycięcie twardych końcówek jest wykrojenie rowków pod kątem wzdłuż twardych końców. W miseczce mieszamy cukier z cynamonem, równomiernie wcieramy mieszankę w ananasa.

Grillowanie ananasa na rożnie

Ananasa nabijamy na rożen i grillujemy w temperaturze ok. 180 stopni do momemu aż pojawią się ślady spieczenia. 

Przygotowanie sosu z rumu

W rondelku na kuchence bocznej karmelizujemy cukier - na małym ogniu rozpuszczamy go do momentu aż będzie płynny. Do skarmelizowanego cukru wlewamy rum, należy to robić ostrożnie. Na wolnym ogniu czekamy, aż ścięty karmel ponownie się rozpuści, a masa zgęstnieje. Ok 10-15 minut. Kiedy sos zgęstnieje na koniec wyciskamy pól limonki i mieszamy.

Podawanie ugrillowanego ananasa z sosem z rumu

Ciepłego anansa kroimy w plasterki lub paseczki i polewamy jeszcze ciepłym sosem.

Potrzebne składniki

Składniki na anans z rożna

  • Świeży ananas
  • Pół szklanki brązowgo cukru
  • 2 łyżki cynamonu

Składniki na sos

  • pół szklanki brązowego cukru
  • Szklanka rumu
  • limonka
recipe mask
Przewiń do góry