Przepis na burgery wołowe z grilla

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wołowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

10 min. / 8 min.

plate

Ilość osób:

5
hat

Poziom trudności:

Łatwy
hat

Górna półka grilla

TAK
Strona rusztu stożkowa

Strona rusztów stożkowa

TAK
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

70
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

300

Ostatnio podzieliliśmy się z Wami przepisem na pyszne hamburgerowe bułki pieczone na grillu gazowym. Dziś dodajemy do nich dwie propozycje na burgery. Klasyczne burgery wołowe w których mięso jest najważniejsze oraz wersję faszerowaną karmelizowaną czerwoną cebulą, serem blue i orzechami. Jeżeli lubicie burgery i klasyczna wersja to dla Was norma - spróbujcie naszej drugiej propozycji, połączenie smaków jest genialne!

Światowy Dzień Hamburgera przypada na 28 maja. To idealny czas, aby świętować ten dzień z grillem i przyjaciółmi.

 

Zanim przejdziemy do przepisów, kilka ważnych informacji które pomogą zrobić idealny burger z grilla.

Jakie mięso wybrać na burgery z grilla?

Wołowina na burgery powinno zawierać 20-25% tłuszczu polecamy antrykot, łopatkę, szponder i rostbef. Jeżeli masz chude mięso dokup do niego kawałek tłuszczu wołowego lub dodaj trochę oliwy. Tłuszcz nadaje mięsu smak. 

Czym przyprawić burgera na grilla?

Wystarczy sól i pieprz. Są dwie szkoły: można doprawić mięso w trakcie krótkiego wyrabiania lub oprószyć już uformowane kotlety. Obie wersje są dobre, choć ja osobiście wolę doprawić mięso bo później zapominam to zrobić na grillu ;)

Czy mięso na burgery z grilla powinno nabrać temperatury pokojowej?

Mięso na burgery powinno być zimne, nie czekamy aż nabierze temperatury pokojowej. A jeżeli przygotowujesz burgery wcześniej odstaw je do lodówki. Zimne burgery nie rozlecą się na ruszcie.

Co zrobić żeby burger wołowy z grilla nie kurczył się?

Prawda jest taka, że burgery w trakcie grillowania zawsze się kurczą, taka fizyka :) Można ten efekt trochę zniwelować robiąc w burgerze delikatne wgłębienie przed położeniem na ruszt. Formując burgery weź to pod uwagę i pamiętaj aby jego średnica była większa niż bułki w której będą podane.

I pamiętaj, że nie ma nic gorszego jak doskonała wołowina w kiepskiej bułce - dlatego pieczywo do burgerów upiecz sam a tu mamy dla Ciebie przepis.

Zobacz przepis na domowe bułki burgerowe

 

Jak przygotować karmelizowaną cebulę?

Będziesz potrzebować 1 czerwoną cebulę, 1 łyżkę octu balsamicznego i 1 łyżkę brązowego cukru. Cebulę pokrój w cienkie piórka lub półplasterki. Włoż na rozgrzana patelnię na kuchence bocznej na grillu gazowym, posól i smaż do miękkości. Dodaj ocet, cukier i smaż jeszcze kilka minut aż cukier się skarmelizuje.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

Hamburger wołowy z grilla – składniki:

  • 500 g zmielonego mięsa wołowego antrykot, łopatka, szponder lub rostbef
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • dodatkowo do burgerów faszerowanych:
  • karmelizowana cebula - przepis poniżej
  • ser blue
  • orzechy włoskie

dodatkowo do podania:

  • bułki hamburgerowe
  • sałata, korniszon, pomidor,
  • sos majonezowy, sos barbecue
  • lub inne dodatki wg uznania
recipe mask

Sposób przygotowania

Jak przygotować mięso do burgerów?

Z podanej wyżej ilości mięsa przygotujesz 3 burgery w naszym przypadku są to dwa klasyczne i jeden faszerowany. Zmielone mięso dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem (możesz je również doprawić przed grillowaniem). Wyrabiaj krótko dłonią tylko do momentu gdy poczujesz, że mięso zaczyna się kleić i uformuj burgery. Możesz użyć praski do burgerów, dzięki temu w prosty sposób nadasz im ładny kształt. Praska szczególnie przydaje się przy formowaniu burgerów faszerowanych wtedy ⅔ mięsa włóż na spód uformuj wgłębienie. Włóż łyżkę karmelizowanej cebuli, dwa plasterki sera oraz 2 pokruszone orzechy. Przykryj pozostałym mięsem i dociśnij praską nadając kształt.

Grillowanie burgerów wołowych

Rozgrzej grill ustawiając palniki w pozycji mocnej, gdy grill osiągnie temperaturę 300 stopni. Zmniejsz moc palników na pozycje średnią i posmaruj ruszt olejem. Za pomocą szerokiej łopatki przełóż burgery na ruszt grilla gazowego. Pamiętaj, nie przyciskaj burgerów do rusztu bo wypłyną z nich soki, dzięki którym burger jest soczysty. Średnio wypieczone burgery potrzebują po 4 minuty z każdej strony, możesz skontrolować temperaturę za pomocą termometru błyskawicznego. Burgery są gotowe gdy temperatura wewnętrzna przekroczy 70 stopni.

Podawanie burgerów z grilla

Bułki hamburgerowe przekrój i połóż na grillu na minutę przed końcem grillowania burgerów. Podawaj z ulubionymi sosami i warzywami.

Potrzebne składniki

Hamburger wołowy z grilla – składniki:

  • 500 g zmielonego mięsa wołowego antrykot, łopatka, szponder lub rostbef
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • dodatkowo do burgerów faszerowanych:
  • karmelizowana cebula - przepis poniżej
  • ser blue
  • orzechy włoskie

dodatkowo do podania:

  • bułki hamburgerowe
  • sałata, korniszon, pomidor,
  • sos majonezowy, sos barbecue
  • lub inne dodatki wg uznania
recipe mask
Przewiń do góry