- Broil King®
- Przepisy
- Wołowina
- Przepis na beef bourguignon (francuski gulasz wołowy)
Przepis na beef bourguignon (francuski gulasz wołowy)

Metoda przyrządzenia:
DuszenieTyp posiłku:
WołowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
40 min. / 3 godz.
Ilość osób:
6Poziom trudności:
ŁatwyGórna półka grilla
TAKKuchenka boczna
TAKTemperatura w grillu (°C)
160-200°CBeef Bourguignon to klasyka kuchni francuskiej - aromatyczny gulasz z wołowiny duszonej w czerwonym winie z dodatkiem boczku, pieczarek, warzyw i ziół. Choć danie kojarzy się z długim gotowaniem w piekarniku, świetnie sprawdza się także w wersji grillowej. W tym przepisie krok po kroku pokazujemy, jak przygotować beef bourguignon na grillu gazowym. To świetny sposób, by połączyć smak tradycji z przyjemnością gotowania na świeżym powietrzu.

Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
Beef bourguignon z grilla:
- 1 kg wołowiny (np. łopatka, kark, udziec), pokrojona w 3-4 cm kostkę
- 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
- 500 ml czerwonego wytrawnego wina
- 250 ml bulionu wołowego
- 250 g pieczarek przekrojonych na pół lub na ćwiartki
- 2 marchewki pokrojone w talarki
- 2 cebule pokrojone w piórka
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
- 2 liście laurowe
- 2-3 gałązki tymianku
- 1 łyżka mąki (opcjonalnie, do zagęszczania)
- sól, pieprz do smaku
- masło do podsmażenia pieczarek
- natka pietruszki do podania
Opcjonalnie:
- Pieczywo czosnkowe do podania

Sposób przygotowania
Składniki na beef bourguignon - jak je przygotować?
Pierwszy krok do przyrządzenia pysznego i aromatycznego gulaszu francuskiego to przygotowanie poszczególnych składników. Mięso pokrój w 3-4 cm kostkę, boczek nieco drobniej. Marchewki pokrój na talarki, cebulę w piórka, a pieczarki na pół lub w ćwiartki.
Grillowanie mięsa i warzyw
Rozgrzej wszystkie palniki i ustaw temperaturę grilla na około 180–200 °C. Umieść dolną część brytfanny na środkowych rusztach i poczekaj chwilę, aż dobrze się nagrzeje. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, wrzuć boczek i smaż, aż stanie się chrupiący następnie przełóż go na bok. Wlej odrobinę oleju i zacznij obsmażać wołowinę partiami, tak aby równomiernie się zarumieniła.
Gotowe kawałki mięsa również odłóż na bok (możesz umieścić je w brytfannie ze stali szlachetnej). Do brytfanny żeliwnej wrzuć cebulę, marchew i czosnek, podsmażając całość przez kilka minut.
Gdy warzywa lekko się zeszklą, dodaj koncentrat pomidorowy i podsmaż przez chwilę, co jakiś czas mieszając. Następnie przełóż do brytfanny obsmażoną wcześniej wołowinę i boczek.
Dodaj łyżkę mąki pszennej i dokładnie wszystko wymieszaj. Wlej czerwone wino oraz bulion, wrzuć liście laurowe, tymianek i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Przykryj brytfannę i wyłącz środkowe palniki - danie będzie się gotować metodą pośrednią. Korzystając z palników zewnętrznych, utrzymuj temperaturę na poziomie 160-180°C.
Pieczarki na kuchence bocznej grilla
Na osobnej patelni, ustawionej na ruszcie lub kuchence bocznej grilla, podsmaż na maśle wcześniej pokrojone pieczarki. Wołowina po burgundzku potrzebuje około 3 godzin duszenia, grzyby dodaj do brytfanny na ostatnie 30 minut. W trakcie gotowania co jakiś czas delikatnie przemieszaj gulasz, by składniki równomiernie się dusiły.
Jeśli sos jest zbyt rzadki, wymieszaj 1 łyżkę mąki z 2 łyżkami zimnej wody, dodaj do gulaszu i podgrzewaj jeszcze kilka minut bez pokrywki.
Sposób podania
W naszym przypadku beef bourguignon podane zostało z grzankami z pieczywa czosnkowego. Tuż przed podaniem wystarczy podgrzać je, umieszczając na górnej półce grilla.
Danie z powodzeniem można podać jednak również z puree ziemniaczanym, makaronem tagliatelle czy ryżem. Na talerzu posyp gulasz posiekaną natką pietruszki.

Potrzebne składniki
Beef bourguignon z grilla:
- 1 kg wołowiny (np. łopatka, kark, udziec), pokrojona w 3-4 cm kostkę
- 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
- 500 ml czerwonego wytrawnego wina
- 250 ml bulionu wołowego
- 250 g pieczarek przekrojonych na pół lub na ćwiartki
- 2 marchewki pokrojone w talarki
- 2 cebule pokrojone w piórka
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
- 2 liście laurowe
- 2-3 gałązki tymianku
- 1 łyżka mąki (opcjonalnie, do zagęszczania)
- sól, pieprz do smaku
- masło do podsmażenia pieczarek
- natka pietruszki do podania
Opcjonalnie:
- Pieczywo czosnkowe do podania
