- Broil King®
- Przepisy
- Wołowina
- Przepis na Beef Wellington ze szparagami
Przepis na Beef Wellington ze szparagami

Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
WołowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
30 min. / 40 min.
Ilość osób:
6Poziom trudności:
ŁatwyKuchenka boczna
TAKTemperatura w mięsie (°C)
55°CTemperatura w grillu (°C)
190-200°CNa grillach Broil King łatwo poszerzać kulinarne horyzonty. Dziś wychodzimy więc poza klasykę i serwujemy Beef Wellington w wersji grillowanej z aromatycznym farszem pieczarkowym i dodatkiem grillowanych szparagów. Smak soczystej polędwicy wołowej owiniętej w chrupiące ciasto francuskie na grillu nabiera jeszcze większej głębi. Szparagi dopełniają całość lekkością i sezonowym charakterem, dodając daniu świeżości i balansu. To świetna propozycja na rodzinny obiad lub spotkanie w ogrodzie bez nadmiernego wysiłku, a z efektem, który robi wrażenie.

Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
- 1kg polędwicy wołowej
- 1 ciasto francuskie
- 500g szparagów
- 10-12 plastrów szynki serrano lub prosciutto
- 1 żółtko
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki musztardy
- sól
- grubo mielony pieprz
Składniki na farsz grzybowy:
- 500g pieczarek (w sezonie warto wykorzystać świeże grzyby)
- garść suszonych grzybów (wcześniej namoczonych)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta suszonego tymianku

Sposób przygotowania
Polędwica wołowa - jak ją przygotować?
Polędwicę dokładnie oczyść z błon, posmaruj oliwą, oprósz solą i grubo mielonym pieprzem. Zawiń w folię i odstaw do lodówki.
Farsz grzybowy - jak go zrobić?
Posiekaj drobno cebulę, czosnek (możesz przecisnąć go również przez praskę), pieczarki oraz namoczone w wodzie suszone grzyby. Rozgrzej patelnię umieszczoną na bocznym palniku grilla, dodaj oliwę i podsmaż cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i masło i podsmażaj jeszcze chwilę. Dodaj posiekane grzyby i przyprawy, a potem smaż całość, aż woda całkowicie odparuje. To bardzo ważne, wilgotny farsz może rozmoczyć ciasto podczas pieczenia, przez co nie będzie chrupiące.
Grillowanie polędwicy do Beef Wellington
Za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego wyjmij ruszt i umieść w jego miejscu płytę żeliwną dopasowaną do Twojego grilla ryflowaną stroną do góry. Rozgrzej grill do 200°C i położ polędwicę na płycie.
Smaż polędwicę krótko, ale dokładnie z każdej strony nie zapominając o końcach (przytrzymaj polędwicę za pomocą szczypiec i dociśnij końce do gorącej powierzchni płyty). Wystarczy kilka minut, by zamknąć pory mięsa. Jeszcze ciepłą posmaruj musztardą.
Beef Wellington - sposób złożenia
Rozwiń ciasto francuskie, wyłóż na niego plastry szynki i rozsmaruj grzybowy farsz. Na środku ciasta umieść polędwicę.
Owiń mięso szynką i farszem, a następnie ciastem francuskim. Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj brzegi roztrzepanym żółtkiem i zlep dokładnie ze sobą. Pozostałe żółtko wykorzystaj do posmarowania wierzchu potrawy.
Grillowanie potrawy
Beef Wellington grillujemy metodą pośrednią (palniki bezpośrednio nad grillowaną potrawą powinny być wyłączone) na płycie żeliwnej lub kamieniu w grillu nagrzanym do 190-200°C. Potrawę na płytę z łatwością przeniesiesz za pomocą łopatki Imperial™.
Polędwica wołowa to bardzo delikatne mięso, dlatego kluczowa dla uzyskania idealnego efektu jest precyzyjna kontrola temperatury. Nasze Beef Wellington przygotowaliśmy na grillu wyposażonym w technologię iQue™, wystarczyło więc umieścić sondę w mięsie, a połączenie z aplikacją Broil King iQue™ zapewniło pełną kontrolę nad stopniem wysmażenia i soczystości. Jeśli grillujesz na innych modelach grilli Broil King, świetnie sprawdzi się też błyskawiczny termometr do mięsa. Pamiętaj, że po ściągnięciu mięsa z grilla jego wewnętrzna temperatura wzrośnie jeszcze o kilka stopni.
Jak długo grillować Beef Wellington?
Czas grillowania potrawy zależy od wybranego przez Ciebie stopnia wysmażenia. Nam uzyskanie temperatury wewnętrznej 55°C zajęło około 40 minut.
Stopień wysmażenia | Temperatura wewnętrzna | Cechy charakterystyczne |
---|---|---|
Extra-rare or Blue (bleu) | 26°C – 28°C | mięso jest miękkie i delikatne, przypomina surowe |
Rare | 49°C – 51°C | miękkie w dotyku |
Medium Rare | 55°C – 57°C | stawia niewielki opór w dotyku, zaczyna twardnieć |
Medium | 60°C – 63°C | równomiernie wysmażone, lekko sprężyste, nadal soczyste |
Medium Well | 65°C – 69°C | zwiększona twardość |
Well Done | 71°C | twarde w dotyku, bardzo dobrze wysmażone, brak czerwonego/różowego środka |
Sposób podania
Kiedy uznasz, że Twoje mięso jest już prawie gotowe, ściągnij je z grilla i daj chwilę odpocząć. W tym czasie ugrilluj szparagi tak, by podać je od razu po przygotowaniu.
Pokrój Beef Wellington na plastry o grubości około 1 cm i zaserwuj ze szparagami.

Potrzebne składniki
- 1kg polędwicy wołowej
- 1 ciasto francuskie
- 500g szparagów
- 10-12 plastrów szynki serrano lub prosciutto
- 1 żółtko
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki musztardy
- sól
- grubo mielony pieprz
Składniki na farsz grzybowy:
- 500g pieczarek (w sezonie warto wykorzystać świeże grzyby)
- garść suszonych grzybów (wcześniej namoczonych)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta suszonego tymianku
