Przepis na potrójnego burgera wołowego

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wołowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Kolacja
time

Czas przygotowania:

40 min. /

plate

Ilość osób:

1
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Podstawą najlepszego burgera jest mięso. Wołowina dobrej jakości sprawi, że cały burger będzie smakował wyśmienicie. Jednak dodatki są równie ważne. Do potrójnego brugera w włoskim stylu proponujemy grillowanego pomidora, sos serowy, paprykę i sos włoski na bazie keczupu (mogą być zblendowane, sparzone pomidory, dzięki nim sos będzie pełen aromatu), świeżych ziół i aromatycznej przyprawy Caribbean Jerk od Cape Herb&Spice. Płatki parmezanu i świeża rukola wprowadzają do całości włoski smak. W tym przepisie wykorzystujemy ugrillowaną ciabattę, ale możesz wykorzystać gotowe bułki lub zrobić je samodzielnie na grillu korzystając z przepisu na bułki hamburgerowe. 

 

Friedhelm Fischer

Burger Fritz

Potrzebne składniki

Składniki na burgera

  • 300 g wołowiny
  • Bułka ciabatta (można użyć dowolnej)
  • 2 łyżki majonezu
  • Sos serowy
  • Parmezan
  • 2 plasterki pomidora
  • 2 plasterki żółtej papryki
  • Pół czerwonej cebuli
  • Garść sałaty z rukoli
  • 50 ml oliwy

Składniki na sos włoski

  • 2 łyżki keczupu
  • Pieprz świeżo mielony
  • Świeża bazylia, rozmaryn i oregano
  • Przyprawa Cape Herb&Spice Caribbean Jerk
recipe mask

Sposób przygotowania

Sos włoski

Posiekaj wszystkie świeże zioła. Dodaj keczup, pieprz i przyprawę Cape Herb&Spice Caribbean Jerk, wymieszaj dokładnie. Zostaw sos na 2-3 godziny w lodówce.

Przygotowanie składników

Z wołowiny uformuj 3 kulki (po 100g). Nastepnie za pomocą praski do burgerów uformuj 3 płaskie placki. Ułóż na desce i odstaw na 2h. Pokrój paprykę, pomidora oraz cebulę. Parmezan pokrój w cienkie płatki. 

Grillowanie

Grilluj mięso żeliwnej planchy do grillowania lub płycie żeliwnej. Nie zapomnij naoliwić jej za pomocą rozpylacza oleju. Rozgrzej grilla do 200 stopni. Ugrilluj delikatnie pomidora razem z mięsem. Na ruszcie w rondelku podgrzej sos serowy i ciabattę.

Podawanie i składanie burgera

Często składanie burgera to zadanie spontaniczne. W tej wersji potrójnego burgera proponujemy następującą kolejność:

1. Spód bułki
2. Majonez
3. Sałata
4.  Mięso wołowe
5. Ciepły sos serowy
6. Mięso wołowe
7. Włoski sos
8. Mięso wołowe
9. Sos serowy 
10. Papryka
11. Pomidor
12. Cebula
13. Płatki parmezanu 
14. Góra bułki

Pamiętajcie, wasze dodatki mogą być dowolne, wg własnych preferencji. Smacznego!

Odwiedź i zaobserwuj nasz profil na Instagramie @BroilkingPl

 

Potrzebne składniki

Składniki na burgera

  • 300 g wołowiny
  • Bułka ciabatta (można użyć dowolnej)
  • 2 łyżki majonezu
  • Sos serowy
  • Parmezan
  • 2 plasterki pomidora
  • 2 plasterki żółtej papryki
  • Pół czerwonej cebuli
  • Garść sałaty z rukoli
  • 50 ml oliwy

Składniki na sos włoski

  • 2 łyżki keczupu
  • Pieprz świeżo mielony
  • Świeża bazylia, rozmaryn i oregano
  • Przyprawa Cape Herb&Spice Caribbean Jerk
recipe mask
Przewiń do góry