Przepis na smash burgera z wołowiną i grillowanym ananasem

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wołowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

20 min. / 10 min.

plate

Ilość osób:

6
hat

Poziom trudności:

Łatwy
hat

Górna półka grilla

TAK
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

300°C

Są burgery… i są smash burgery - płaskie, z chrupiącą skórką i rozpływającym się serem. A gdy dodasz do tego grillowanego ananasa i odrobinę kwaśno-słonego sosu, robi się naprawdę ciekawie. Dzisiejszy przepis na smash burgera z grillowanym ananasem to pomysł dla tych, którzy lubią klasykę z lekkim twistem i nie boją się odrobiny słodyczy w burgerze.

Piotr "Trener grilla" Andruszko

Pasjonat grillowania, twórca bloga jakgrillowac.com

Potrzebne składniki

Mięso na burgery:

  • 800 g żebra wołowego lub szpondra wołowego
  • 200 g rostbefu

Sos do burgerów:

  • 1 doniczka świeżej bazylii tajskiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 150-200 g majonezu
  • sos teriyaki
  • sok z limonki

Dodatkowo:

  • 6 bułek (najlepiej tych typu brioche)
  • 6 plastrów świeżego ananasa
  • ogórki piklowane pokrojone w plastry
  • ser cheddar
recipe mask

Sposób przygotowania

Mięso na burgery - jak je przygotować?

Mięso na burgery starannie oczyść, wytnij z niego większość błon i twardych elementów. Zostaw część tłuszczu. Pamiętaj, że to właśnie tłuszcz odpowiada za soczystość burgerów, dlatego jego ilość powinna stanowić około 18-25% całości. Tak przygotowane mięso zmiel na drobnych oczkach i uformuj z niego 12 kulek.

Sos teriyaki do burgerów

Nie ma jednej recepty na idealny sos z podanych składników, wszystko zależy bowiem od proporcji i osobistych preferencji smakowych. Zacznij od połączenia majonezu z czosnkiem i drobno posiekaną bazylią. Następnie stopniowo dodawaj sos teriyaki oraz sok z limonki, mieszając lub miksując całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy sos powinien być nieco rzadszy niż majonez i mieć wyraźnie słono-kwaśny charakter.

Grillowanie ananasa i burgerów

Ustaw wszystkie palniki grilla na maksymalną moc. Korzystając z uchwytu wielofunkcyjnego, wyjmij ruszt i w jego miejsce włóż żeliwną płytę. Rozgrzej ją do około 300°C. W międzyczasie obierz ananasa, pokrój go w cienkie plastry i usuń twardy środek. Układaj plastry partiami na jednej połowie rozgrzanej płyty i przy pomocy silikonowego pędzelka delikatnie posmaruj sosem teriyaki.

Na drugiej połowie płyty ułóż kulki mięsne i za pomocą praski do burgerów mocno dociśnij je do płyty.

Przed obróceniem dopraw mięso solą. Po przewróceniu połóż na każdym burgerze plaster sera cheddar i smaż dalej, aż ser się rozpuści, a brzegi mięsa będą idealnie przypieczone.

Pod koniec grillowania ułóż bułki przecięciem do dołu na górnej półce grilla. Wystarczy chwila, by zrobiły się ciepłe i przyjemnie chrupiące.

Składanie burgera

Dół bułki posmaruj przygotowanym sosem, ułóż na nim grillowanego ananasa, dwa kawałki mięsa i pikle. Posmaruj kolejną porcją sosu i przykryj górą od bułki.

Potrzebne składniki

Mięso na burgery:

  • 800 g żebra wołowego lub szpondra wołowego
  • 200 g rostbefu

Sos do burgerów:

  • 1 doniczka świeżej bazylii tajskiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 150-200 g majonezu
  • sos teriyaki
  • sok z limonki

Dodatkowo:

  • 6 bułek (najlepiej tych typu brioche)
  • 6 plastrów świeżego ananasa
  • ogórki piklowane pokrojone w plastry
  • ser cheddar
recipe mask