- Broil King®
- Przepisy
- Wołowina
- Przepis na smash burgera z wołowiną i grillowanym ananasem
Przepis na smash burgera z wołowiną i grillowanym ananasem

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WołowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
20 min. / 10 min.
Ilość osób:
6Poziom trudności:
ŁatwyGórna półka grilla
TAKTemperatura w grillu (°C)
300°CSą burgery… i są smash burgery - płaskie, z chrupiącą skórką i rozpływającym się serem. A gdy dodasz do tego grillowanego ananasa i odrobinę kwaśno-słonego sosu, robi się naprawdę ciekawie. Dzisiejszy przepis na smash burgera z grillowanym ananasem to pomysł dla tych, którzy lubią klasykę z lekkim twistem i nie boją się odrobiny słodyczy w burgerze.

Piotr "Trener grilla" Andruszko
Pasjonat grillowania, twórca bloga jakgrillowac.com
Potrzebne składniki
Mięso na burgery:
- 800 g żebra wołowego lub szpondra wołowego
- 200 g rostbefu
Sos do burgerów:
- 1 doniczka świeżej bazylii tajskiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 150-200 g majonezu
- sos teriyaki
- sok z limonki
Dodatkowo:
- 6 bułek (najlepiej tych typu brioche)
- 6 plastrów świeżego ananasa
- ogórki piklowane pokrojone w plastry
- ser cheddar

Sposób przygotowania
Mięso na burgery - jak je przygotować?
Mięso na burgery starannie oczyść, wytnij z niego większość błon i twardych elementów. Zostaw część tłuszczu. Pamiętaj, że to właśnie tłuszcz odpowiada za soczystość burgerów, dlatego jego ilość powinna stanowić około 18-25% całości. Tak przygotowane mięso zmiel na drobnych oczkach i uformuj z niego 12 kulek.
Sos teriyaki do burgerów
Nie ma jednej recepty na idealny sos z podanych składników, wszystko zależy bowiem od proporcji i osobistych preferencji smakowych. Zacznij od połączenia majonezu z czosnkiem i drobno posiekaną bazylią. Następnie stopniowo dodawaj sos teriyaki oraz sok z limonki, mieszając lub miksując całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy sos powinien być nieco rzadszy niż majonez i mieć wyraźnie słono-kwaśny charakter.
Grillowanie ananasa i burgerów
Ustaw wszystkie palniki grilla na maksymalną moc. Korzystając z uchwytu wielofunkcyjnego, wyjmij ruszt i w jego miejsce włóż żeliwną płytę. Rozgrzej ją do około 300°C. W międzyczasie obierz ananasa, pokrój go w cienkie plastry i usuń twardy środek. Układaj plastry partiami na jednej połowie rozgrzanej płyty i przy pomocy silikonowego pędzelka delikatnie posmaruj sosem teriyaki.
Na drugiej połowie płyty ułóż kulki mięsne i za pomocą praski do burgerów mocno dociśnij je do płyty.
Przed obróceniem dopraw mięso solą. Po przewróceniu połóż na każdym burgerze plaster sera cheddar i smaż dalej, aż ser się rozpuści, a brzegi mięsa będą idealnie przypieczone.
Pod koniec grillowania ułóż bułki przecięciem do dołu na górnej półce grilla. Wystarczy chwila, by zrobiły się ciepłe i przyjemnie chrupiące.
Składanie burgera
Dół bułki posmaruj przygotowanym sosem, ułóż na nim grillowanego ananasa, dwa kawałki mięsa i pikle. Posmaruj kolejną porcją sosu i przykryj górą od bułki.

Potrzebne składniki
Mięso na burgery:
- 800 g żebra wołowego lub szpondra wołowego
- 200 g rostbefu
Sos do burgerów:
- 1 doniczka świeżej bazylii tajskiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 150-200 g majonezu
- sos teriyaki
- sok z limonki
Dodatkowo:
- 6 bułek (najlepiej tych typu brioche)
- 6 plastrów świeżego ananasa
- ogórki piklowane pokrojone w plastry
- ser cheddar
