- Broil King®
- Przepisy
- Wołowina
- Przepis na stek metodą odwróconego smażenia "reverse sear"
Przepis na stek metodą odwróconego smażenia "reverse sear"

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WołowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
10 min. / 40 min.
Ilość osób:
2Poziom trudności:
ŁatwyStrona rusztów rynienkowa
TAKTemperatura w mięsie (°C)
54-57°CTemperatura w grillu (°C)
110°CDzisiejszy przepis to stek przygotowany metodą odwróconego smażenia „reverse sear”, czyli techniką, która pozwala uzyskać idealnie wysmażony kawałek mięsa - soczysty w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz. Najpierw mięso spokojnie dochodzi w niższej temperaturze, a potem trafia na rozgrzany ruszt dla idealnego wykończenia. Jeśli jeszcze nie próbowałeś tej metody, wykorzystaj przepis i przekonaj się, jak łatwo i przyjemnie można przygotować naprawdę doskonałego steka. To sposób, który pokochasz od pierwszego kęsa.

Piotr "Trener grilla" Andruszko
Pasjonat grillowania, twórca bloga jakgrillowac.com
Potrzebne składniki
- 1 kg stek Tomahawk
- 1 łyżka oliwy extra virgin
- sól gruboziarnista
- pieprz świeżo mielony
Opcjonalnie:
- wiórki lub zrębki wędzarnicze

Sposób przygotowania
Przygotowanie steka
Stek wyjmij z lodówki co najmniej 30, a najlepiej 60 minut przed grillowaniem, tak by zdążył osiągnąć temperaturę pokojową. Natrzyj mięso oliwą i obficie oprósz gruboziarnistą solą i świeżo mielonym pieprzem. Czyność tę wykonaj nad naczyniem (doskonale sprawdzi się brytfanna ze stali szlachetnej). Wszystkie przyprawy, które spadną na dno, możesz „zebrać” z powrotem, przesuwając mięsem po powierzchni naczynia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a każde miejsce steka zostanie równomiernie doprawione.
Rozgrzanie grilla - klucz do doskonałego efektu
Steka grillujemy metodą pośrednią, dlatego uruchom dwa skrajne palniki swojego grilla, pozostawiając środkowe wyłączone - to właśnie w tej strefie mięso będzie się grillować. W przypadku mniejszych grilli stwórz strefę pośrednią z jednej strony, a bezpośrednią z drugiej np. palnik włączony po lewej, wyłączone 2 po prawej.
Ustaw temperaturę na 110°C. Jeśli korzystasz z grilla z systemem iQue, wybierz tryb "smoke". Urządzenie powiadomi Cię, kiedy temperatura zostanie osiągnięta.
Na tym etapie możesz także dodatkowo wzbogacić aromat mięsa, umieszczając na aromatyzerach stalową skrzynkę do wędzenia wypełnioną ulubionymi zrębkami lub wiórkami (np. z dębu, orzecha lub jabłoni).
Grillowanie steka - w jaki sposób?
Bez względu na metodę wykonania podczas przyrządzania steków niezwykle istotna jest temperatura. Należy stale monitorować ją za pomocą termometru. Wykorzystaj wbudowane sondy w grillach iQue lub termometr z dwiema sondami do mierzenia temperatury wewnątrz mięsa oraz w piekarniku grilla. Jedną sondę wbij w najgrubszą część mięsa, drugą umieść w niewielkiej odległości od mięsa.
Steka możesz grillować bezpośrednio na ruszcie lub umieścić go nieco wyżej np. na stojaku do pieczenia pośredniego.
Pierwszy etap grillowania kończy się, gdy termometr wbity w środek steka wskazuje 45–46°C. Pamiętaj, że po zdjęciu z grilla temperatura mięsa nadal delikatnie rośnie (nawet o kilka stopni). Dlatego właśnie w tym momencie należy ściągnąć stek z rusztu i pozwolić mu chwilę odpocząć.
Końcowy etap grillowania - karmelizacja
Gdy stek odpoczywa, rozgrzej grill, ustawiając palniki na maksymalną moc. W tym etapie steka grillować możesz bezpośrenio na rynienkowej stronie rusztu lub na płycie żeliwnej. Obsmaż mięso po 1–2 minuty z każdej strony, aż uzyska apetyczną, przypieczoną skórkę. Zdejmij stek z rusztu, gdy jego temperatura wewnętrzna będzie o kilka stopni niższa od docelowej, mięso dojdzie samo, odpoczywając na desce.
Sposób podania
Już po przyrządzeniu możesz dodatkowo doprawić mięso solą, pieprzem i porcją oliwy. Podawaj solo lub z ulubionymi dodatkami. Doskonale sprawdzą się grillowane ziemniaki i karmelizowana marchewka.

Potrzebne składniki
- 1 kg stek Tomahawk
- 1 łyżka oliwy extra virgin
- sól gruboziarnista
- pieprz świeżo mielony
Opcjonalnie:
- wiórki lub zrębki wędzarnicze
