- Broil King®
- Przepisy
- Wieprzowina
- Przepis na miękkie i soczyste żeberka BBQ
Przepis na miękkie i soczyste żeberka BBQ

Metoda przyrządzenia:
BBQ - Low & SlowTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
15 min. / 6 godz.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyKuchenka boczna
TAKTemperatura w mięsie (°C)
94-98°CTemperatura w grillu (°C)
110-140°CDzisiejszy przepis to ukłon w stronę klasyki amerykańskiego BBQ. Miękkie, soczyste żeberka wieprzowe, doprawione z wyczuciem i powoli wędzone dębowymi zrębkami to jeden z tych smaków, które zostają w pamięci na długo. Ich wyjątkowość podkreśla gęsty, śliwkowy sos BBQ, który traktowany jest nie tylko jako dodatek, ale jeden z kluczy do uzyskania doskonałego smaku. Sekret potrawy tkwi w dobrze dobranej temperaturze, odpowiedniej marynacie oraz... odrobinie cierpliwości, jednak czas, który poświęcisz na przygotowanie, zwróci się w każdym kęsie.

Piotr "Trener grilla" Andruszko
Pasjonat grillowania, twórca bloga jakgrillowac.com
Potrzebne składniki
- 2 kg żeberek wieprzowych
- zrębki dębowe
- sól
- świeżo mielony pieprz
- musztarda (opcjonalnie)
Płyn do spryskiwania mięsa:
- 1 część octu jabłkowego
- 3 części soku jabłkowego
Sos/marynata śliwka BBQ:
- 300 g śliwek mrożonych lub świeżych
- 350 g ketchupu
- 1 łyżka masła
- 1 słoik kompotu śliwkowego (sama woda)
- 4 łyżki sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka imbiru
- 20 g papryki wędzonej
- sól do smaku

Sposób przygotowania
Przygotowanie mięsa
Pierwszym krokiem jest przygotowanie mięsa. Należy obficie posypać je solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli zależy Ci na lepszej przyczyczepności przypraw, przed doprawieniem posmaruj mięso cienką warstwą musztardy. Przyprawione mięso odstaw na godzinę do lodówki.
Rozgrzewanie grilla
Rozgrzej grilla do około 110°C i ustabilizuj temperaturę (jeśli korzystasz z urządzenia wyposażonego w technologię iQue, skorzystaj z predefiniowanych ustawień wybierając tryb "smoke"). Gdy grill osiągnie odpowiednią temperaturę, wyłącz środkowe palniki.
Przygotuj zrębki lub pellet do wędzenia, umieszczając je w stalowej skrzynce wędzarniczej. Następnie, za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego wyjmij jedną z kratek rusztu, znajdującą się bezpośrednio nad aktywnym palnikiem i ustaw skrzynkę bezpośrednio na aromatyzerach.
Żeberka na grillu
Żeberka można ułożyć bezpośrednio na ruszcie, jednak lepszy rezultat osiągniesz, umieszczając je nieco wyżej, ponieważ to tuż pod pokrywą gromadzi się najwięcej aromatycznego dymu ze zrębków. W naszym przypadku żeberka zostały ułożone w stojaku do żeberek i pieczeni, który nadaje im stabilną, pionową pozycję. Całość spoczywa na stojaku do pieczenia pośredniego, który unosi je ponad ruszt.
Podczas przygotowywania idealnych żeberek kluczowa jest kontrola temperatury - zarówno tej wewnątrz grilla, jak i w samym mięsie. Aby osiągnąć perfekcyjny efekt, warto monitorować ją przez cały czas grillowania. Jeśli korzystasz z grilla wyposażonego w technologię iQue, wbij wbudowane sondy temperatury w poszczególne kawałki mięsa. W przypadku innych urządzeń doskonale sprawdzi się termometr z dwiema sondami.
Przez pierwsze 4 godziny grillowania regularnie dokładaj zrębków i co około 20 minut spryskuj mięso mieszanką soku i octu jabłkowego. Do równomiernego i delikatnego rozprowadzania płynu doskonale sprawdzi się rozpylacz Evo.
Po 4 godzinach podkręć temperaturę do 135-140°C, wyjmij mięso ze stojaka do żeberek i połóż na stojaku do pieczenia pośredniego. Wędź kolejną godzinę, pamiętając o spryskiwaniu mięsa.
Sos śliwkowy BBQ - jak go zrobić?
Gdy żeberka wędzą się na grillu, przygotuj sos. Na rozgrzanej na kuchence bocznej grilla patelni umieść masło i zrób zasmażkę z przypraw. Mieszaj energicznie, by się nie przypaliły. Dorzuć śliwki i zalej wszystko kompotem. Kiedy śliwki zmiękną, dodaj ketchup, sos Worcestershire. Całość zmiksuj na gładko i dopraw do smaku. Pamiętaj, aby dokładnie wymieszać sos po dodaniu soli, daj jej chwilę, by całkowicie się rozpuściła.
Żeberka w papierze rzeźniczym
Po około pięciu godzinach grillowania czas na etap finalny - zawijanie żeberek w papier. To właśnie w tej formie będą się dopiekać przez ostatnią godzinę. Przygotuj dwa kawałki papieru rzeźniczego. Jedną porcję żeberek obficie polej wcześniej przygotowanym sosem śliwkowym, drugą zaś posmaruj kawałkiem masła (jeśli wolisz, możesz użyć sosu do wszystkich żeberek).
Zawiń żeberka szczelnie w papier, a następnie umieść je ponownie na grillu. Grilluj jeszcze około godzinę lub dokładniej: do momentu, gdy mięso osiągnie temperaturę wewnętrzną 94–98°C. To właśnie wtedy żeberka będą idealnie miękkie i soczyste.
Sposoby podania
Gdy żeberka osiągną odpowiednią temperaturę, rozwiń papier i pokrój mięso na kawałki. Możesz serwować je solo lub połączyć z ulubionymi dodatkami. Doskonale smakują z grillowanymi ziemniakami, colesławem, pieczoną kukurydzą czy ulubioną sałatką.

Potrzebne składniki
- 2 kg żeberek wieprzowych
- zrębki dębowe
- sól
- świeżo mielony pieprz
- musztarda (opcjonalnie)
Płyn do spryskiwania mięsa:
- 1 część octu jabłkowego
- 3 części soku jabłkowego
Sos/marynata śliwka BBQ:
- 300 g śliwek mrożonych lub świeżych
- 350 g ketchupu
- 1 łyżka masła
- 1 słoik kompotu śliwkowego (sama woda)
- 4 łyżki sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka imbiru
- 20 g papryki wędzonej
- sól do smaku
