Przepis na burgera z szarpaną wieprzowiną

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

15 min. / 9 godz.

plate

Ilość osób:

6
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Strona rusztu rynienkowa

Strona rusztów rynienkowa

TAK
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

90°C
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

120°C/135°C

Soczyste, aromatyczne i pełne smaku burgery z szarpaną wieprzowiną to propozycja, która zachwyci każdego miłośnika grillowania. Delikatne, rozpadające się mięso, ulubione, świeże warzywa i wyrazisty sos BBQ zamknięte w chrupiącej bułce tworzą połączenie, obok którego nie sposób przejść obojętnie. To idealne danie na rodzinne spotkanie przy grillu lub weekendową ucztę z przyjaciółmi. Podana liczba porcji jest orientacyjna, przygotowana ilość mięsa jest bowiem naprawdę spora. Bez problemu wystarczy na dokładki, a to, co zostanie, możesz zamrozić i wykorzystać później.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

  • około 2 kg łopatki lub karkówki wieprzowej w kawałku

Marynata do wcierania:

  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki granulowanego czosnku
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 1 łyżka cebuli w proszku
  • 1 łyżka grubo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu

Płyn do nawilżania mięsa:

  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka sosu Barbecue

Pozostałe składniki do burgera:

  • bułki do burgerów
  • sos Barbecue
  • liście sałaty
  • świeży/kiszony ogórek
  • surówka colesław

Dodatkowo:

  • wiórki wędzarnicze jabłkowe
recipe mask

Sposób przygotowania

Marynowanie wieprzowiny

Pierwszym krokiem do uzyskania rozpływającego się w ustach mięsa jest odpowiednia marynata. Zacznij od dokładnego oczyszczenia wieprzowiny z błon i nadmiaru tłuszczu, pozostaw jedynie cienką warstwę, która doda smaku podczas pieczenia. Następnie natrzyj mięso musztardą, a pozostałe składniki marynaty wymieszaj i równomiernie rozprowadź na jego powierzchni.

Przygotowanie grilla i wiórków wędzarniczych

Przed rozpoczęciem grillowania mocz wiórki jabłkowe w wodzie przez około 30 minut. Dzięki temu uzyskasz intensywny, dymny aromat, który znakomicie podkreśli smak mięsa.

W międzyczasie rozgrzej grilla z rusztami ułożonymi stroną rynienkową do góry do temperatury 120°C. Mięso najlepiej grillować metodą pośrednią, po rozgrzaniu wyłącz więc środkowe palniki w grillu i nad nimi umieść wieprzowinę.

Jeśli korzystasz z grilla wyposażonego w technologię iQue, wbij sondę w najgrubszą część mięsa i kontroluj temperaturę za pomocą aplikacji. W przypadku innych modeli Broil King użyj termometr z dwiema sondami. Docelowa temperatura mięsa to 90°C.

Przełóż wiórki do skrzynki wędzarniczej i przy pomocy uchwytu wielofunkcyjnego umieść ją na aromatyzerach po jednej ze stron grilla, nad włączonym palnikiem.

Grillowanie wieprzowiny

Zamknij pokrywę grilla i wędź mięso przez 3 godziny, nie otwierając grilla. Po tym czasie przełóż mięso do stalowej lub żeliwnej brytfanny i podnieś temperaturę w grillu do 135°C. Co godzinę spryskuj lub smaruj mięso mieszanką wody, sosu Worcestershire, octu jabłkowego i sosu BBQ, aby utrzymać wilgotność i wzmocnić jego smak. Przygotowanie płynnej marynaty i samo smarowanie ułatwi Ci rondelek z silikonowym pędzelkiem.

Kiedy mięso osiągnie temperaturę wewnętrzną 90°C, możesz zacząć dzielić je na pasma. Doskonale sprawdzą się do tego widelce do szarpania mięsa ze stali szlachetnej.

Sposób podania - gotowe burgery

Na górnej półce ciepłego jeszcze grilla podgrzej bułki do burgerów, aż staną się lekko chrupiące. Dolne połówki posmaruj sosem BBQ, ułóż na nich sałatę, solidną porcję szarpanej wieprzowiny, plasterki ogórka i surówkę colesław. Całość przykryj górną częścią bułki.

Potrzebne składniki

  • około 2 kg łopatki lub karkówki wieprzowej w kawałku

Marynata do wcierania:

  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki granulowanego czosnku
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 1 łyżka cebuli w proszku
  • 1 łyżka grubo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu

Płyn do nawilżania mięsa:

  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka sosu Barbecue

Pozostałe składniki do burgera:

  • bułki do burgerów
  • sos Barbecue
  • liście sałaty
  • świeży/kiszony ogórek
  • surówka colesław

Dodatkowo:

  • wiórki wędzarnicze jabłkowe
recipe mask