Przepis na wołowe kofty

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wołowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Kolacja
time

Czas przygotowania:

50min
plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Przepis na wołowe kofty z grilla jest bardzo prosty. Wymaga tylko kilku składników, a efekt końcowy jest naprawdę smaczny. Kofty można przygotować z dowolnego mięsa mielonego - niekoniecznie musi to być mięso wołowe. To samo dotyczy dodatków - można je dostosować do swoich gustów lub podawać je bez żadnych dodatków.

Ben

Dyrektor Kulinarny Broil King

Potrzebne składniki

Składniki

  • 500g mielonej wołowiny
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 3 główki czosnku
  • Garść pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Oregano
  • Tymianek
  • Kumin
  • Chilli
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie mięsa na kofty wołowe

Czosnek, cebulę i pietruszkę drobno siekamy. Następnie w misce mieszamy wszystkie składniki razem. Mięso, jajko, przyprawy oraz posiekane warzywa z pietruszką. Ważne jest, aby dobrze wszystko wymieszać. Taką masę należy wyrabiać przez około 20 minut. Dzięki temu mięso będzie dobrze się formować na szpikulcach do szaszłyków i nie będzie odpadać. 

Grillowanie koft wołowych

Dzielimy masę na 4-5 porcje i formujemy je wkoło szpikulców do szaszłyków. Jeżeli nie masz szpikulców możesz użyć zwykłych patyczków do szaszłyków. Kiedy już uformujesz kofty posmaruj je oliwą za pomocą pędzelka silikonowego. Ułóż ruszt stroną rynienkową, spryskaj go olejem i rozgrzej grilla do 180 stopni. Grilluj kofty z każdej strony po 3-4 minuty. Następnie pozostaw grillujące się kofty na grillu przez kilka minut, aby mięso bardziej się ,,związało''. Spowoduje to, że mięso się nie rozpadnie, kiedy będziesz obracał szaszłykiem. Po kilku minutach możemy na naszych koftach zrobić charakterystyczną kratkę. Kofty będą gotowe do jedzenia po około 20 minutach grillowania. 

Podawanie

Kofty wołowe możesz podawać z ugrillowanym pieczywem, warzywami czy ziemniaczkami. Świetnie komponują się również z ryżem. My polecamy do nich sos jogurtowo-czosnkowy. 

Potrzebne składniki

Składniki

  • 500g mielonej wołowiny
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 3 główki czosnku
  • Garść pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Oregano
  • Tymianek
  • Kumin
  • Chilli
recipe mask