Przepis na wołowe szaszłyki teriyaki

Teriyaki to japoński sposób na przygotowanie potraw. Dzięki zastosowanej marynacie pieczone i grillowane dania posiadają pięknie błyszczącą się glazurę. Sos teriyaki łączy w sobie różne smaki, od słodkiego miodu przez słony sos sojowy oraz charakterystyczą ostrość dla imbiru i czosnku.

Sos teriyaki zawiera sporo cukru, dlatego najlepiej sprawdza się w potrawach, które szybko przygotujesz na grillu. Nasza propozycja to wołowe szaszłyki z dodatkiem ananasa i czerwonej cebuli. Jeżeli masz możliwość - wybierz świeżego ananasa, jest smaczniejszy i zdrowszy od tego w puszce. Nie przejmuj się, że do szaszłyków potrzebujesz tylko kawałka, grillowane plastry z ananasa są pyszne i doskonale pasują do dań z grilla. W treści przepisu znajdziesz też pomysł na szybką ananasową salsę.

Wymieszaj sos teriyaki za startym kawałkiem imbiru oraz przeciśnętym przez praskę czosnkiem. Wołowinę pokrój na większe kawałki, włóż do strunowego woreczka lub miseczki i zalej przygotowaną marynatą. Odstaw na 30 minut do lodówki. W tym czasie obierz i pokrój ananasa na kawałki, a cebulę na 6 części i podziel ją na warstwy. Zamarynowane mięso nabij na metalowe szpikulce lub patyczki (najlepiej namoczyć patyczki w wodzie, żeby się nie spaliły). Pomiędzy kawałki wołowiny włóż przygotowanenego wcześniej ananasa i czerwoną cebulę. Przed położeniem na grill możesz posypać przygotowane szaszłyki odrobiną soli. Do pozostałej marynaty dodaj łyżkę miodu lub syropu klonowego, wykorzystamy go do posmarowania szaszłyków i grillowanego ananasa.

Rozgrzej grill do 250ºC, następnie grilluj pośrednio przez 8-10 minut w miedzyczasie obracając szaszłyki na grillu. 2-3 minuty przed końcem posmaruj szaszłyki pozostałą marynatą. Do grillowania najwygodniej będzie wykorzystać stojak i szpikulce znajdujące się w zestawie do szaszłyków (#69138) lub wpiąć podwójne szpikulce do szaszłyków (#64049) w górną półkę grilla. W czasie grillowania szaszłyków możesz przygotować dodatkowe kawałki ananasa, połóż je na rozgrzanym i natłuszczonym ruszcie oraz posmaruj je marynatą.

Salsę z ananasa możesz przygotować ze świeżego lub z grillowanych wcześniej plastrów. Wystarczy pokroić go w drobną kostkę, wymieszać z czerwoną cebulą i papryczką chilli. Całość należy skropić sokiem z cytryny oraz miodem, na koniec dodając posiekaną miętę.

Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego !

Kucharz Broil King

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA WOŁOWE SZASZŁYKI TERIYAKI Z GRILLA GAZOWEGO

  • 500 g wołowiny (rostbef, polędwica, antrykot)
  • 2 plastry ananasa
  • 1 czerwona cebula
  • 1/3 szklanki sosu teriyaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm imbiru
  • do podania: sezam, szczypiorek lub kolendra
  • opcjonalnie: grillowany ananas, salsa z ananasa (przepis na dole strony)
recipe mask

Sposób przygotowania

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA WOŁOWE SZASZŁYKI TERIYAKI Z GRILLA GAZOWEGO

  • 500 g wołowiny (rostbef, polędwica, antrykot)
  • 2 plastry ananasa
  • 1 czerwona cebula
  • 1/3 szklanki sosu teriyaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm imbiru
  • do podania: sezam, szczypiorek lub kolendra
  • opcjonalnie: grillowany ananas, salsa z ananasa (przepis na dole strony)
recipe mask
Przewiń do góry