Przepis na grillowaną quesadillę z chorizo

Quesadilla to potrawa, która swoje korzenie ma w kuchni meksykańskiej. Podobnie jak kultura Meksyku - jest bogata, kolorowa i zróżnicowana. Podstawą przepisu jest pszenny placek - tortilla i dobrej jakości ser. W oryginalnej wersji używa się sera Queso de Oaxaca, który swoim wyglądem przypomina motek sznurka. Niestety nie jest on dostępny w Polsce, dlatego polecam zastąpić go mozzarellą lub cheddarem. W moim przepisie znajdziesz wyrazistą kiełbasę chorizo, świeżą paprykę, słodką kukurydzę i sporo sera. Quesadillę koniecznie serwuj zaraz po przygotowaniu - placek będzie chrupiący, a ser rozpłynie ci się w ustach. 

Czas przygotowania: 10 minut
Czas grillowania: 15 minut
Porcja dla: 3 osób

 

SKŁADNIKI NA QUESADILLA Z CHORIZO

  • 3 tortille pszenne lub kukurydziane
  • 75 g kiełbasy chorizo 
  • ½ cebuli
  • 120 g startego sera mozzarella 
  • 120g startego sera cheddar

 

DODATKI OPCJONALNE:

  • kukurydza
  • czerwona papryka
  • jalapeno świeże lub marynowane
  • szczypior

 

DO PODANIA:

  • guacamole
  • salsa z pomidorów
  • kwaśna śmietana
  • kolendra

 

Quesadilla jest najlepsza na ciepło, dlatego dodatki przygotuj zanim zaczniesz grillować. Dokładne przepisy na guacamole i salsę pomidorową znajdziesz w przepisie na fajitas.

 

PRZEPIS NA GRILLOWANĄ QUESADILLĘ Z CHORIZO

Kiełbasę obierz i pokrój w kostkę, a cebulę w półplasterki. Przygotuj ser i pozostałe dodatki, które wykorzystasz do przygotowania quesadilli, mogą to być: kukurydza, świeża czerwona papryka pokrojona w kostkę oraz marynowana papryczka jalapeno pokrojona na mniejsze kawałki. 

Na jednym z rusztów połóż stalowa płytę, która doskonale sprawdzi się do podsmażenia małych kawałków potraw, co więcej zajmie Ci tylko 1 kratkę rusztu.  Odpal palniki i ustaw ich moc: pod płytą MEDIUM pozostałe na LOW. Rozgrzej grill. Na rozgrzanej płycie umieść cebulę, a następnie chorizo. Przemieszaj od czasu do czasu, możesz to zrobić używając długich szczypców krokodylków Baron

Połóż tortille na grillu i podpiecz z jednej strony przez 30 sekund, przełóż je na drugą stronę. Na tortillę połóż ser, podsmażoną kiełbasę z cebulą oraz wybrane dodatki. Pamiętaj, aby nie dawać za dużo składników, nie będziesz miał później problemów z wypadającymi składnikami i obracaniem potrawy. 

Poczekaj chwilę, aby ser delikatnie się rozpuścił a następnie złóż tortillę na połowę i opiecz na złoty kolor z dwóch stron. Podpieczoną quesaduillę zdejmij z rusztu używając długiej łopatki Imperial. Dzięki długiej łopatce łatwo zdejmiesz i obrócisz grillowane tortille. Podawaj od razu po przygotowaniu z guacamole, salsą pomidorową oraz spora ilością kolendry. Placki będą wtedy chrupiące a ser osiągnie idealną konsystencję. Możesz spakować ją do swojego lunchboxa i zjeść na następny dzień, jednak tortille nie będą już tak chrupiące. 

Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego !

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.