Przepis na tosty z grillowanymi szparagami

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Śniadanie
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

5 min. / 15 min.

plate

Ilość osób:

3
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Sezon na najlepsze szparagi trwa zaledwie dwa miesiąca, dlatego nie wolno go przegapić. Świeże szparagi świetnie nadają się do grillowania, potrzebują zaledwie trochę oliwy i szczyptę przypraw. Chrupiące pieczywo, szparagi grillowane al dente oraz płynne żółtko jaja to kompilacja tekstur, która tworzy idealną całość.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA TOSTY Z GRILLOWANYMI SZPARAGAMI

  • 500 g zielonych szparagów
  • 3 jaja
  • 3 duże kromki chleba (najlepiej typu ciabatta)
  • 3 łyżeczki zielonego pesto
  • rukola
  • oliwa, sól, pieprz oraz pikantne przyprawy do smaku
  • tarty parmezan (opcjonalnie)
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE TOSTÓW Z GRILLOWANYMI SZPARAGAMI

Do przygotowania potrawy będzie potrzebna dedykowana płyta żeliwna. Szparagi umyj i odkrój ok 2 cm końcówki, grubsze szparagi przekrój wzdłuż na dwie części. Szparagi skrop olejem i prósz solą oraz pikantną przyprawą. Odpal palniki pod żeliwną płytą, pokrętła ustaw w pozycji MEDIUM i poczekaj aż grill się rozgrzeje. Spryskaj płytę olejem i połóż pieczywo, grilluj przez 3 minuty obracając w połowie czasu na drugą stronę. Następnie przełóż podpieczony chleb na górną półkę. W tym przepisie jest sporo przewracania, w tym celu najlepiej wykorzystać długą łopatkę Imperial.

Na płytę połóż szparagi, grilluj 2-3 minuty i przełóż na drugą stronę. Podziel je na 3 części, na każdej z nich wbij jedno jajo. Oprósz solą i zamknij grill. Jajka będą gotowe kiedy białko będzie ścięte, a żółtko pozostanie płynne - zajmie to ok 5-6 minut.

Pod koniec grillowania ściągnij z półki chleb, posmaruj go zielonym pesto i połóż rukolę. Gotowe jajka ze szparagami układaj na przygotowanych tostach i oprósz startym parmezanem. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA TOSTY Z GRILLOWANYMI SZPARAGAMI

  • 500 g zielonych szparagów
  • 3 jaja
  • 3 duże kromki chleba (najlepiej typu ciabatta)
  • 3 łyżeczki zielonego pesto
  • rukola
  • oliwa, sól, pieprz oraz pikantne przyprawy do smaku
  • tarty parmezan (opcjonalnie)
recipe mask
Przewiń do góry