Przepis na tosty z grillowanymi szparagami

Sezon na najlepsze szparagi trwa zaledwie dwa miesiąca, dlatego nie wolno go przegapić. Świeże szparagi świetnie nadają się do grillowania, potrzebują zaledwie trochę oliwy i szczyptę przypraw. Chrupiące pieczywo, szparagi grillowane al dente oraz płynne żółtko jaja to kompilacja tekstur, która tworzy idealną całość.

 

Przygotowanie: 5 minut

Czas grillowania: 15 minut

Porcja dla: 3 osób

 

SKŁADNIKI NA TOSTY Z GRILLOWANYMI SZPARAGAMI

 

500 g zielonych szparagów

3 jaja

3 duże kromki chleba (najlepiej typu ciabatta)

3 łyżeczki zielonego pesto

rukola

oliwa, sól, pieprz oraz pikantne przyprawy do smaku

tarty parmezan (opcjonalnie)

 

PRZYGOTOWANIE TOSTÓW Z GRILLOWANYMI SZPARAGAMI

Do przygotowania potrawy będzie potrzebna dedykowana płyta żeliwna. Szparagi umyj i odkrój ok 2 cm końcówki, grubsze szparagi przekrój wzdłuż na dwie części. Szparagi skrop olejem i prósz solą oraz pikantną przyprawą. Odpal palniki pod żeliwną płytą, pokrętła ustaw w pozycji MEDIUM i poczekaj aż grill się rozgrzeje. Spryskaj płytę olejem i połóż pieczywo, grilluj przez 3 minuty obracając w połowie czasu na drugą stronę. Następnie przełóż podpieczony chleb na górną półkę. W tym przepisie jest sporo przewracania, w tym celu najlepiej wykorzystać długą łopatkę Imperial.

Na płytę połóż szparagi, grilluj 2-3 minuty i przełóż na drugą stronę. Podziel je na 3 części, na każdej z nich wbij jedno jajo. Oprósz solą i zamknij grill. Jajka będą gotowe kiedy białko będzie ścięte, a żółtko pozostanie płynne - zajmie to ok 5-6 minut.

Pod koniec grillowania ściągnij z półki chleb, posmaruj go zielonym pesto i połóż rukolę. Gotowe jajka ze szparagami układaj na przygotowanych tostach i oprósz startym parmezanem. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Śledź nas na instagramie i zobacz jak powstają nasze przepisy!

@BroilKingPL

Smacznego !

Kucharz Broil King

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

 

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.