Ziemniaki z grilla - przepis

Ziemniaki, pyry, grule czy kartofle z grilla, jakkolwiek je nazywasz doskonale będą smakować przyrządzone na grillu gazowym. Przygotujemy je bez wcześniejszego gotowania dzięki czemu wszystkie zachowują wiele cennych wartości odżywczych. Możesz je podać do mięs z grilla lub jako pełnowartościowe danie z dodatkiem sosów. Poniżej znajdziecie dwa przepisy: na ziemniaki z grilla z twarożkiem oraz  grillowane ziemniaki  z sosem tzatziki, dzięki którym ziemniaki z grilla gazowego staną się świetnym daniem na gorące, letnie dni.

Pyry z gzikiem to popularne danie kuchni wielkopolskiej. W proponowanej przez nas wersji są to ziemniaki w mundurkach z grilla faszerowane twarożkiem. Gzik to odpowiednio doprawiony twaróg. Pieczone ziemniaki z grilla z twarożkiem smakują wyśmienicie a przygotowanie tego postnego sosu zajmie kilka minut. Przepis na pyry z gzikiem ma wielu wielbicieli nie tylko w wielkopolsce, mamy nadzieję, że nasza wersja przypadnie Ci do gustu. Tzatziki to prosty grecki sos przygotowany na bazie ogórków i greckiego jogurtu. Często robimy go do mięs ale i do  przepisu na ziemniaki z grilla pasuje znakomicie.

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 45 minut

 

SKŁADNIKI NA ZIEMNIAKI Z GRILLA

1 kg ziemniaków

 

Jak przygotować ziemniaki na grilla?

Rozgrzej grilla ustawiając palniki w pozycji max. Gdy temperatura wewnątrz osiągnie 250 stopni Celsjusza, zmniejsz moc do średniej. Wyszorowane ziemniaki połóż na górnej półce. Grilluj 45 minut, aby mieć pewność, że ziemniaki z grilla są miękkie możesz nakłuć je nożem lub wykałaczką. W trakcie grillowania odwróć je 2-3 razy aby skórka równomiernie się opiekła.

Jak zrobić gzik do ziemniaków ?

SKŁADNIKI NA GZIK:

150 g półtłustego twarogu

3 łyżki śmietany

2 dymki ze szczypiorkiem

sól, pieprz

rzodkiewka do podania

 

Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj ze śmietaną. Dodaj 3 łyżki szczypiorku i dopraw do smaku sola oraz pieprzem.

 

Jak zrobić tzatziki ?

SKŁADNIKI NA TZATZYKI:

1 duży ogórek szklarniowy

100 ml jogurtu greckiego

1 ząbek czosnku

2 łyżki posiekanego koperku

sól

oliwa do podania

 

Ogórka przekrój wzdłuż na połowę i usuń gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wymieszaj ze szczyptą soli i odstaw na kilka minut. Odciśnij z soku i dodaj jogurt. Wymieszaj z przyciśniętym czosnkiem, koperkiem i dopraw do smaku solą.

Tak przygotowane sosy odstaw do lodówki do schłodzenia. Ziemniaki faszerowane twarogiem podawaj z dodatkiem rzodkiewki lub sosem tzatziki skropionym odrobiną oliwy.

Pamiętaj, że sosy do ziemniaków powinny być wyraziste w smaku.

Najprostszy pomysł na ziemniaki z grilla

Smaczną, szybką i prostą potrawą z ziemniaków na grilla jest przekrojenie ich na pół, posypanie solą morską i położenie kawałka masła które rozpływa się pod wpływem ciepła i nada świetnego smaku.

Ziemniaki z grilla w folii aluminiowej?

Zawijając ziemniaki w folię aluminiową nie uzyskasz chrupiącej skórki, a w smaku będą bardziej przypominać ziemniaki gotowane na parze. Zawijanie ziemniaków w folię jest również niezdrowe, z tego względu najlepiej piec je bezpośrednio na górnym ruszcie grilla. Jeżeli jednak zdecydujesz się na pieczone ziemniaki z grilla w folii aluminiowej możesz dodać do zawiniątka rozmaryn lub inne zioła.

 

Czy można piec ziemniaki na ruszcie żeliwnym?  

Nie zalecamy pieczenia ziemniaków na głównym ruszcie, ponieważ ruszt żeliwny przekaże zbyt dużo ciepła i ziemniaki spalą się z zewnątrz, a w środku będą niedpieczone. Zapiekane ziemniaki można natomiast przygotować na głównym ruszcie metodą pośrednią. W tym celu umieszczamy ziemniaki na środku rusztu i odpalamy tylko zewnętrzne palniki na minimum.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

  

 

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Infolinia:
+48 16 623 61 72
Punkty
Sprzedaży
Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.