Pellet - Przepis na pieczone brzoskwinie z serem i jagodami

Grillowane brzoskwinie z dodatkiem niebieskiego sera pleśniowego typu Lazur to niesamowite, wykwintne połączenie, które zaskakuje delikatnym smakiem. Deser podany w towarzystwie jagód zyskuje dodatkową kwasowość, która przełamuje słodycz brzoskwini powstałej w procesie karmelizacji na grillu.

Pellet Broil King® Griller's Select #63939

PRZYGOTOWANIE GRILLOWANYCH BRZOSKWIŃ Z SEREM I BORÓWKAMI NA GRILLU PELLET

Brzoskwinie podziel na połowy i usuń pestki. Niezbędne jest, aby owoce zachowały kształt misy tworzący się przez zagłębienie po pestce. Umieść brzoskwinie w pojemniku lub wytrzymałej torbie foliowej, wymieszaj z syropem klonowym, gałką muszkatołową, cynamonem i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki można zmieszać razem i nałożyć przy użyciu pędzelka silikonowego. Postaw w powstałej marynacie przez 1 godzinę.

Włącz grill na pellet i podążaj za standardowymi instrukcjami, aby uruchomić urządzenie oraz rozgrzać grill, a następnie wybierz tryb GRILLOWANIE (316°C). Nasmaruj ruszty olejem spożywczym. Gdy grill się rozgrzeje zmniejsz temperaturę do 177°C. Grilluj brzoskwinie płaska stroną do dołu przez 5 minut, następnie odwróć i posmaruj pozostałą marynatą. Piecz do czasu aż brzoskwinie zmiękną. Brzoskwinie są małe i delikatne, dlatego do przekładania świetnie sprawdzą się szczypce krokodylki.

Przenieś brzoskwinie na górną półkę odkładczą, wypełnij zagłębienie pokruszonym niebieskim serem. Piecz do czasu stopienia się sera. Wyjmij, pozwól nieco ostygnąć i połóż na wierzch świeże jagody.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA GRILLOWANA BRZOSKWINIĘ Z SEREM I JAGODAMI

  • 6 świeżych jędrnych brzoskwiń
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • 100 g niebieskiego sera typu Lazur
  • 100 g świeżych jagód
recipe mask

Sposób przygotowania

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA GRILLOWANA BRZOSKWINIĘ Z SEREM I JAGODAMI

  • 6 świeżych jędrnych brzoskwiń
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • 100 g niebieskiego sera typu Lazur
  • 100 g świeżych jagód
recipe mask
Przewiń do góry