Przepis na grillowane gruszki z syropem klonowym

Uwielbiam grille gazowe za ich wszechstronność oraz przecieranie nowych kulinarnych szlaków. Ten przepis właśnie taki jest. Grillowana soczysta gruszka, podana w towarzystwie słodkich i chrupiących orzechów, skąpana w cynamonowo klonowym syropie. Idealne połączenie na przytulną zimową ucztę! Rozpal ogień w kominku, ogrzej się łykiem gorącej herbaty i rozkoszuj smakiem.

Jannell Lo & Jessica Kalman

Byte Size

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA GRILLOWANĄ GRUSZKĘ Z SYROPEM KLONOWYM

  • 4 duże gruszki
  • olej o wysokim punkcie spalania, np. ryżowy
  • 5 łyżek stołowych syropu klonowego (3 do polewy i 2 do kandyzowania)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki orzechów pekan
  • 1 łyżeczka wody
  • starta laska wanilii
  • szczypta soli
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZYGOTWANIE GRILLOWANEJ GRUSZKI Z SYROPEM KLONOWYM NA GRILLU

Możemy kupić orzechy kandyzowane, ale takie przygotowane samodzielnie są znacznie smaczniejsze i jest to niezwykle proste. Zatem zacznijmy od orzechów, które należy wymieszać z 2 łyżkami syropu klonowego, odrobiną wody, startą wanilią i szczyptą soli. Upraż wszystko na żeliwnej patelni używając kuchenkę boczną grilla. Potrwa to kilka minut, mieszaj od czasu do czasu aż orzechy zaczną brązowieć. Wyłóż na talerz do wychłodzenia i posiekaj na mniejsze kawałki.

Następnie rozgrzej grill z palnikami ustawionymi na MEDIUM. Wymieszaj pozostały syrop klonowy z cynamonem i odstaw na bok. Natrzyj ruszty olejem przy pomocy pędzelka silikonowego, zmniejszy to przywieranie delikatnych gruszek. Gruszki przedziel na połowy i ułóż miąższem do dołu. Jeżeli chcesz uzyskać diamentowy wzór możesz ugrillować je metodą Ten and Two, tak jak steki. Łączny czas grillowania to 8 minut. Grillowane gruszki powinny się pięknie skarmelizować, następnie przełóż je na półmisek do wykończenia. Posyp z wierzchu kandyzowanymi orzechami pekan i polej syropem cynamonowo klonowym. Gruszki wyglądają efektownie podane na desce do grillowania.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA GRILLOWANĄ GRUSZKĘ Z SYROPEM KLONOWYM

  • 4 duże gruszki
  • olej o wysokim punkcie spalania, np. ryżowy
  • 5 łyżek stołowych syropu klonowego (3 do polewy i 2 do kandyzowania)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki orzechów pekan
  • 1 łyżeczka wody
  • starta laska wanilii
  • szczypta soli
recipe mask
Przewiń do góry