Przepis na stek z grillowanego kalafiora

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Lunch
time

Czas przygotowania:

30 min. /

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Ten przepis to nasz ulubiony sposób na przygotowanie kalafiora z grilla. Kalafior ugrillowany w mieszance aromatycznych ziół jest pyszny, miękki i ma złociste, chrupiące brzegi. Jego przyrządzenie zajmuje bardzo mało czasu - wystarczy, że natrzesz go w oliwie i przyprawach i zgrillujesz. Przepis na steka z kalafiora to propozycja na szybki lunch, a dodatek pasty tahini i owoców granatu powodują podkręcenie tego pysznego dania.

Jannell Lo & Jessica Kalman

Byte Size

Potrzebne składniki

Składniki na steka

  • 1 główka kalafiora
  • Olej o wysokim stopniu dymienia
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • Pół granatu
  • Sól pieprz
  • Garść posiekanej pietruszki lub kolendry

Sos z pastą tahini

  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżeczki pasty harissa (można dodać czerwonej pasty curry)
  • Sól i pieprz
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie steka z kalafiora

Rozgrzej płytę żeliwną lub planchę na grillu do temperatury ok. 200 stopni. W międzyczasie, gdy grill się rozgrzewa zrób sos tahini łącząc wszystkie składniki razem, dopraw solą i pieprzem do smaku, dobrze wymieszaj.  

Grillowanie kalafiora na planchy żeliwnej

Potnij kalafiora w plastry ok 3cm. Nasmaruj je olejem, kurkumą, wędzoną papryką oraz pieprzem z solą. Kiedy grill się nagrzeje skręć palniki w pozycję medium. Posmaruj żeliwną płytę lub planchę olejem o wysokim stopniu dymienia za pomocą pędzelka. Grilluj kalafiora przez 15-20 minut, co jakiś czas przewracając, dopóki nie będzie ugrillowany na złoto.  

Serwowanie

Przełóż steki z kalafiora na półmisek i udekoruj sosem tahini, ziarnami granatu i posiekanymi ziołami.

Potrzebne składniki

Składniki na steka

  • 1 główka kalafiora
  • Olej o wysokim stopniu dymienia
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • Pół granatu
  • Sól pieprz
  • Garść posiekanej pietruszki lub kolendry

Sos z pastą tahini

  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżeczki pasty harissa (można dodać czerwonej pasty curry)
  • Sól i pieprz
recipe mask
Przewiń do góry