- Broil King®
- Przepisy
- Warzywa
- Grillowana tortilla z warzywami – przepis
Grillowana tortilla z warzywami – przepis

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WarzywaRodzaj posiłku:
LunchCzas przygotowania / Czas gotowania:
10 min. / 15 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyGórna półka grilla
TAKTemperatura w grillu (°C)
180Tortilla to charakterystyczny rodzaj pieczywa pochodzący z gorącego Meksyku. W oryginalnej recepturze, placki o średnicy od 6 do 30cm, wyrabiane są z masy lub mąki kukurydzianej. Placki tortilli są bazą dla innych bardziej złożonych potraw jak quesadia, tacos, nachosy. Nasz przepis to tortilla z grillowanymi warzywami. Jest to jeden z tych przepisów, który na grillu gazowym robi się błyskawicznie. W kilka chwil przygotujesz kolorowe, zdrowe i sycące danie.
Pozwól swoim gościom samodzielnie komponować swoje smaki, podaj półmisek z grillowanymi warzywami, podgrillowane tortille oraz ulubione sosy. W ten sposób szybko przygotujesz kolacje dla kilku osób, a każdy z gości będzie miał okazję skomponować swoją własną tortille.

Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
Tortilla grillowana - składniki
- 4 placki tortilli
- 1 bakłażan
- 2 małe cukinie
- 2 czerwone papryki
- 2 czerwone cebule
- oliwa z oliwek
MARYNATA DO WARZYW
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sok 1/2 cytryny
- sok 1/2 pomarańczy
- 1/2 papryczki chilli

Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE TORTILLI Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI

Do podania wybierz ulubione pasty, sosy i chrupiącą sałatę, która doskonale uzupełni miękkie warzywa. Nasza propozycja podania to hummus, rukola, salsa pomidorowa i pikantny sos majonezowy.
Zacznij od przygotowania warzyw. Cukinie pokrój wzdłuż w słupki, bakłażana i cebulę w grube plastry, a paprykę przekrój na ćwartki i usuń gniazda nasienne. W woreczku strunowym lub misce połącz składniki marynaty i wymieszaj z warzywami. Warzywa nie potrzebują długiego marynowania, możesz je grillować zaraz po przygotowaniu.
Grillowanie warzyw

Rozgrzej grill z palnikami ustawionymi na medium, kiedy osiągnie temperaturę 180°C wyłóż warzywa na posmarowany olejem ruszt. Do grillowania możesz też wykorzystać żeliwną płytę, wysoką brytfannę lub wok. Na blogu znajdziesz obszerny post o tym jak grillować warzywa. Warzywa grilluj po 4-5 minut z każdej strony. Gotowe warzywa ściągnij z grilla, podpiecz na ruszcie tortillę - wystarczy 10-15 sekud z każdej strony.
Grillowanie tortilli

Większe kawałki warzyw pokrój w paski, tortille posmaruj hummusem, dodaj warzywa i skrop je sokiem z cytryny. Spróbuj uzupełnić smaki dodając ulubiony sos lub salsę, sałatę, orzechy i podaj zwinęte.
Podawanie

Jeżeli Twoi goście mają odmienne upodobania smakowe - podaj wszystkie składniki na osobnych talerzach i pozwól gościom samodzielnie komponować swoje tortille.

Potrzebne składniki
Tortilla grillowana - składniki
- 4 placki tortilli
- 1 bakłażan
- 2 małe cukinie
- 2 czerwone papryki
- 2 czerwone cebule
- oliwa z oliwek
MARYNATA DO WARZYW
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sok 1/2 cytryny
- sok 1/2 pomarańczy
- 1/2 papryczki chilli
