Przepis na grillowane warzywa

Lato to najlepszy czas na uzupełnienie swojego talerza o sezonowe warzywa grillowane. Poniżej znajdziesz nasze wskazówki jak przygotować warzywa na grillu. Grill gazowy Broil King daje nam wiele możliwości, w zależności od rodzaju warzyw możemy wykorzystać ruszt, górną półkę, szpikulce do szaszłyków czy płytę żeliwną. Innym doskonałym rozwiązaniem do grillowania kawałków warzyw jest stalowy wok, dzięki któremu mniejsze cząstki warzyw nie wpadną pomiędzy ruszta. Grillowane warzywa są delikatne, posiadają bogaty smak oraz piękną karmelizację. Kiery grillujesz warzywa wystarczy prosta marynata lub mieszanka oleju z przyprawami aby dodać głębokości aromatu. Warzywa z grilla gazowego są świetnym dodatkiem do wielu grillowych dań, ale mogą również grać główną rolę dla wegeterian i wegan lubiących zjeść z grilla, osób na diecie oraz fanów grillowanych warzyw.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

Cukinia z grilla

  • wybieraj młode, średniej wielkości. Na ruszt pokrój wzdłuż w grube plastry, na płytę czy szaszłyki możesz pokroić cukinię w mniejsze kawałki

Bakłażan z grilla

  • najlepsze są dojrzałe z gładką, jędrną skórką i bez przebarwień

Papryka z grilla

  • kolorowe, duże papryki, ale także inne podłużne odmiany. Usuń gniazda nasiennie i pokrój na kawałki.

Pieczarki z grilla

  • białe lub portobello. Usuń nóżki, kapelusze grilluj w całości lub jeżeli korzystasz z płyty przekrojone na połowę. Pieczarki możesz również faszerować ziołowym masłem - przepis znajdziesz tu 

Cebula z grilla

  • polecamy czerwoną cebulę, jest łagodniejsza w smaku. Cebulę pokrój na grube plastry lub na ćwiartki.

Szparagi z grilla

  • świetnie się sprawdzają zielone. Wystarczy odłamać zdrewniałą końcówką.
recipe mask

Sposób przygotowania

Jakie warzywa na grilla?

Do grillowania nadają się praktycznie wszystkie warzywa, wybraliśmy kilka naszych ulubionych i na ich przykładzie pokażemy, jak je przygotować, grillować i podawać.

Jak zrobić warzywa z grilla?

Warzywa grillowane na ruszcie pokrój w grube plastry o jak największej powierzchni. Jeżeli do grillowania warzyw używasz woka lub stalowej płyty perforowanej możesz przygotować mniejsze kawałki. Aby warzywa nie przywarły do rusztu posmaruj je olejem to samo dotyczy rusztu, który do grillowania powinien być czysty i natłuszczony. W trakcie grillowania posmaruj warzywa oliwą z czosnkiem, oprósz solą i skrop sokiem z cytryny.

Cukinia z grilla

wybieraj młode, średniej wielkości. Na ruszt pokrój wzdłuż w grube plastry, na płytę czy szaszłyki możesz pokroić cukinię w mniejsze kawałki

Bakłażan z grilla

Bakłażana przygotowuje się podobnie jak cukinię, jeżeli nie lubisz goryczki którą niektóre bakłażany mają po pokrojeniu oprósz je solą a po 15 minutach wytrzyj papierowym ręcznikiem.

Jak przygotować grillowaną cukinię z bakłażanem - przepis tu 

Przepis na cukinię i bakłażana z grilla

Papryka z grilla

kolorowe, duże papryki, ale także inne podłużne odmiany. Usuń gniazda nasiennie i pokrój na kawałki.

Pieczarki z grilla

białe lub portobello. Usuń nóżki, kapelusze grilluj w całości lub jeżeli korzystasz z płyty przekrojone na połowę. Pieczarki możesz również faszerować ziołowym masłem - przepis znajdziesz tu 

Przepis na grillowane pieczarki

Cebula z grilla

polecamy czerwoną cebulę, jest łagodniejsza w smaku. Cebulę pokrój na grube plastry lub na ćwiartki.

Szparagi z grilla

świetnie się sprawdzają zielone. Wystarczy odłamać zdrewniałą końcówką.

Ziemniaki z grilla

ziemniaki możesz grillować w mundurkach lub podgotować 10 minut a później podpiec pokrojone na grillu.

Przepis na grillowane ziemniaki

Pomidory z grilla

koktajlowe lub odmiany ze zwartym miąższem i małą ilością wody. Małe pomidorki grilluj w całości, większe możesz przekroić na połowę.

Groszek z grilla

młody groszek cukrowy. Grillujemy całe strąki młodego groszku.

Kapusta z grilla

pak choi, pekińska, młoda biała lub czerwona. Kapustę pokrój na kawałki w taki sposób aby trzymały się w całości.

Przepis na młoda kapustę z grilla

Marchewka z grilla

najlepsza na grilla jest młoda marchewka, grillowana w całości lub przekrojona wzdłuż.

Jaką stronę rusztu wykorzystać do grillowania warzyw?

Przygotowując warzywa na ruszcie najlepiej zrobić je na rynienkowej stronie dwustronnych żeliwnych rusztów Broil King. Dzięki małym odległościom pomiędzy żeberkami, mniejsze kawałki nie wpadną pod ruszt, a rynienkowa budowa spodowuje, że nasze warzywa ładnie się skarmelizują i zmiękną. 

Jak długo grillować warzywa?

Czas grillowania zależy od wybranej metody i wielkości warzyw. Na grillach gazowych Broil King możesz wybrać cieplejsze miejsce na ruszcie dla papryki, cebuli czy kapusty albo półkę na której w niższej temperaturze przygotujesz pomidorki.
I tak młodą marchew grillujemy 10-15 minut, cebula i papryka potrzebuje ok 10 minut, trochę krócej bo 6-8 cukinia, bakłażan i grzyby. Młody groszek, szparagi i pomidorki grillujemy najkrócej 4-6 minut. W przypadku kapusty wszystko zależy od odmiany którą wybierzesz, najkrócej grilluje się pak choi, trochę dłużej pekińska a biała i czerwona potrzebują na grillu 20-30 minut.

Niezależnie od tego czy grillujesz warzywa jako dodatek do innych dań czy masz ochotę przygotować deskę grillowanych warzyw, weź pod uwagę czas jaki jest potrzebny do przygotowania. Możesz wybrać warzywa które grilluje się podobną ilość czasu, lub grillować co lubisz dokładając co jakiś kolejne warzywa aby wszystkie były gotowe w tym samym czasie.

Grillowane warzywa nie wymagają wymyślnych marynat, wystarczy oliwa, czosnek, sól, pieprz oraz trochę świeżych ziół. Doskonale sprawdzi się również sok z cytryny, którą również możesz podpiec na grillu. Jeżeli masz ochotę na sos do warzyw wybierz pikantny sos chimichurri, klasyczny winegret lub ulubione pesto, posyp pokruszonym serem feta i prażonymi ziarnami. Opcji podania jest bardzo wiele wybierz swój ulubiony.

Grillowane warzywa są najsmaczniejsze od razu po przygotowaniu, jeżeli jakieś zostaną możesz dodać do nich bulion i przygotować kremową zupę.

Klasyczne warzywa grillowane to:

  • Grillowana cukinia

  • Grillowany bakłażan 

  • Grillowane ziemniaki

  • Grillowana papryki

  • Grillowane pieczarki

Te warzywa najbardziej kojarzą nam się z grillem, a to dlatego, że są łatwo dostępne i można je przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z pomysłów jest grillowe ratatouille. Jak grillować warzywa tym sposobem? Wystarczy pokroić warzywa w kawałki, wymieszać wszystkie razem, przyprawić oliwa, solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, a potem grillować w woku, koszu na grilla lub na płycie żeliwnej. Można je również grillować osobno, krojąc w plastry, a później doprawić oliwą i octem balsamicznym, lub dodać do sałaty.

Prezentujemy nasze sprawdzone przepisy na warzywa z grilla:

Przepis na cukinię i bakłażana z grilla


Przepis na grillowane pieczarki


Przepis na grillowane ziemniaki


Nietypowe warzywa na grilla:

  • Grillowana cykoria

  • Grillowane szparagi

  • Grillowane bataty

  • Grillowany seler

  • Grillowane kabaczeki

  • Grillowana kukurydza

  • Grillowane pomidory

Poza standardowymi warzywami na grilla, warto również spróbować tych mniej popularnych. Szparagi na grillu można przyrządzić w dowolny sposób. Można je ugrillować na płycie żeliwnej, na ruszcie w pozycji rynienkowej lub w foli aluminiowej z masłem. Następnie dodać do sałaty lub posypać świeżo starym parmezanem i polać oliwą. Można je również ugrillować zawinęte w boczek.

Sprawdź jak proste jest grillowanie warzyw, przepisy które proponujemy zadowolą najbardziej wymagające podniebienia!

Bataty na grillu najlepiej zawinąć w papier do pieczenia lub wrzucić na górną półkę w grillu gazowym, aby uzyskać efekt podobny do ziemniaków pieczonych w ognisku. Można je również pokroić w słupki razem z selerem, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami i przyrządzić frytki z batatów w koszu lub woku do grillowania. Cykorię i kabaczek możemy przygotować w taki sam sposób jak cukinię lub bakłażana.

Poniżej świetny przepis na grillowaną cykoria z dukkah napisany specjalnie dla Broil King'a przez zwyciężczynię II edycji programu Master Chef - Beatę Śniechowską.

Przepis na grillowaną cykorię

Grillowanie całych kolb kukurydzy

1. Nie obrywaj liści z kolb kukurydzy. Ściągnij jedynie włosie, a następnie mocz kolby przez 20 min. w wodzie.

2. Grilluj kukurydze na ustawieniach Medium - Low przez 20-25 min, często je obracając.

3. Nie przejmuj się ciemniejącym liściom i ziarnom. Oznacza to, że ziarna gotują i robią się miękkie.

4. Pozwól kolbom ochłodzić się przez 5 do 10 minut, następnie obierz kukurydzę z liści.

5. Możesz dodać na wierzch masło i sól. Gotowe!


Grillowane pomidory

1. Grillowane pomidory są proste, pełne smaku i doskonale pasują jako dodatek do każdej potrawy. Wybierz pomidory z twarde z mniejszą ilościa płynnego miąszu.

2. Przetnij pomidora na pół i umieść na ruszcie.

3. Możesz usunąć nadmiar nasion. Pomidory posyp solą aby puściły soki.

4. Grilluj przez 15-20 minut, aż będą miękkie.

5. Skrop oliwą z oliwej i dopraw. Smacznego!


Skrócona istrukcja grillowania warzyw

  1. Najlepiej ustawić ruszt żeliwny w pozycji rynienkowej.

  2. Nie przesadzaj z temperaturą 150-200 stopnii wystarczy.

  3. Ważwywa przed grillowaniem warto pokryć oliwą z oliwek.

  4. Dobrym pomysłem jest użycie brytfanny lub woka.

  5. Daj im czas, będą miały bogatszy smak - przeczytaj o karmelizacji i reakcji Maillarda.

Potrzebne składniki

Cukinia z grilla

  • wybieraj młode, średniej wielkości. Na ruszt pokrój wzdłuż w grube plastry, na płytę czy szaszłyki możesz pokroić cukinię w mniejsze kawałki

Bakłażan z grilla

  • najlepsze są dojrzałe z gładką, jędrną skórką i bez przebarwień

Papryka z grilla

  • kolorowe, duże papryki, ale także inne podłużne odmiany. Usuń gniazda nasiennie i pokrój na kawałki.

Pieczarki z grilla

  • białe lub portobello. Usuń nóżki, kapelusze grilluj w całości lub jeżeli korzystasz z płyty przekrojone na połowę. Pieczarki możesz również faszerować ziołowym masłem - przepis znajdziesz tu 

Cebula z grilla

  • polecamy czerwoną cebulę, jest łagodniejsza w smaku. Cebulę pokrój na grube plastry lub na ćwiartki.

Szparagi z grilla

  • świetnie się sprawdzają zielone. Wystarczy odłamać zdrewniałą końcówką.
recipe mask
Przewiń do góry