JAKIE WARZYWA NA GRILLA?

Grillowane warzywa są delikatne, posiadają bogaty smak oraz piękną karmelizację. Kiery grillujesz warzywa wystarczy prosta marynata lub mieszanka oleju z przyprawami aby dodać głębokości aromatu. Warzywa z grilla gazowego są świetnym dodatkiem do wielu grillowych dań, ale mogą również grać główną rolę dla wegeterian i wegan lubiących zjeść z grilla, osób na diecie oraz fanów grillowanych warzyw. Rozpalamy grilla i wrzucamy warzywa na ruszt!

Klasyczne warzywa grillowane to:

  • Cukinia
  • Bakłażan 
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Pieczarki

Te warzywa najbardziej kojarzą nam się z grillem, a to dlatego, że są łatwo dostępne i można je przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z pomysłów jest grillowe ratatouille. Jak grillować warzywa tym sposobem? Wystarczy pokroić warzywa w kawałki, wymieszać wszystkie razem, przyprawić oliwa, solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, a potem grillować w woku, koszu na grilla lub na płycie żeliwnej. Można je również grillować osobno, krojąc w plastry, a później doprawić oliwą i octem balsamicznym, lub dodać do sałaty.

Prezentujemy nasze sprawdzone przepsiy na warzywa z grilla.

Przepis na cukinię i bakłażana z grilla


Przepis na grillowane pieczarki


Przepis na grillowane ziemniaki


Nietypowe warzywa na grilla:

  • Cykoria
  • Szparagi
  • Bataty
  • Seler
  • Kabaczek
  • Kukurydza
  • Pomidory

Poza standardowymi warzywami na grilla, warto również spróbować tych mniej popularnych. Szparagi na grillu można przyrządzić w dowolny sposób. Można je ugrillować na płycie żeliwnej, na ruszcie w pozycji rynienkowej lub w foli aluminiowej z masłem. Następnie dodać do sałaty lub posypać świeżo starym parmezanem i polać oliwą. Można je również ugrillować zawinęte w boczek.

Sprawdź jak proste jest grillowanie warzyw, przepisy które proponujemy zadowolą najbardziej wymagające podniebienia!

Bataty na grillu najlepiej zawinąć w papier do pieczenia lub wrzucić na górną półkę w grillu gazowym, aby uzyskać efekt podobny do ziemniaków pieczonych w ognisku. Można je również pokroić w słupki razem z selerem, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami i przyrządzić frytki z batatów w koszu lub woku do grillowania. Cykorię i kabaczek możemy przygotować w taki sam sposób jak cukinię lub bakłażana.

Poniżej świetny przepis na grillowaną cykoria z dukkah napisany specjalnie dla Broil King'a przez zwyciężczynię II edycji programu Master Chef - Beatę Śniechowską.

Przepis na grillowaną cykorię

 

Grillowanie całych kolb kukurydzy

1. Nie obrywaj liści z kolb kukurydzy. Ściągnij jedynie włosie, a następnie mocz kolby przez 20 min. w wodzie.

2. Grilluj kukurydze na ustawieniach Medium - Low przez 20-25 min, często je obracając .

3. Nie przejmuj się ciemniejącym liściom i ziarnom. Oznacza to, że ziarna gotują i robią się miękkie.

4. Pozwól kolbom ochłodzić się przez 5 do 10 minut, następnie obierz kukurydzę z liści.

5. Możesz dodać na wierzch masło i sól. Gotowe!

 

Grillowane pomidory

1. Grillowane pomidory są proste, pełne smaku i doskonale pasują jako dodatek do każdej potrawy. Wybierz pomidory z twarde z mniejszą ilościa płynnego miąszu.

2. Przetnij pomidora na pół i umieść na ruszcie.

3. Możesz usunąć nadmiar nasion. Pomidory posyp solą aby puściły soki.

4. Grilluj przez 15-20 minut, aż będą miękkie.

5. Skrop oliwą z oliwej i dopraw. Smacznego!

 


Jak grillować warzywa na grillu?

  1. Najlepiej ustawić ruszt żeliwny w pozycji rynienkowej.
  2. Nie przesadzaj z temperaturą 150-200 stopnii wystarczy.
  3. Ważwywa przed grillowaniem warto pokryć oliwą z oliwek.
  4. Dobrym pomysłem jest użycie brytfanny lub woka.
  5. Daj im czas, będą miały bogatszy smak - przeczytaj o karmelizacji i reakcji Maillarda.

 

Kilka zdjęć grillowanych warzyw:

Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.