Karkówka na grilla przepis - kompendium wiedzy na temat marynowania i grillowania karkówki

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
hat

Poziom trudności:

Łatwy
hat

Górna półka grilla

TAK
Strona rusztu rynienkowa

Strona rusztów rynienkowa

TAK
Strona rusztu stożkowa

Strona rusztów stożkowa

TAK
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

75
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

200

Karkówka królowa polskiego grilla - Broil King król wszystkich grilli

Grillowana karkówka to klasyka polskiego grilla, pośród najbardziej popularnych pozycji plasuje się tuż za kiełbasą z grilla. Co zrobić, aby karkówka z grilla była miękka i soczysta, jak zamarynować karkówkę i jakie wybrać przyprawy - w tym wpisie odpowiemy na te pytania i podamy kilka z naszych ulubionych przepisów na marynatę. Potraktuj je, jako szablon, korzystaj z nich i eksperymentuj ze swoimi własnymi smakami. 

Dlaczego warto samemu marynować karkówkę na grilla? 


Marynowanie karkówki pozwala rozluźnić strukturę mięsa wieprzowego i podkreślić smaki, warto wybierać takie dodatki, które pasują do naszych indywidualnych gustów. Mięso warto zamarynować samemu, aby mieć pewność, że pochodzi ze sprawdzonego źródła, jest świeże. Własnoręcznie przygotowana marynata do karkówki nie zawiera szkodliwych środków chemicznych, czyli substancji, których nie chcemy spożywać. Dlatego zainwestuj czas i zamarynuj karkówkę na grilla własnoręcznie.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

Smak mięsa możesz wzbogacić, wykorzystując jako dodatek do marynowania:  

  • sos sojowy,  
  • musztardę,  
  • czosnek,  
  • cebulę,  
  • imbir,  
  • kminek,  
  • rozmaryn,  
  • ostrą paprykę, 
  • oregano.  

Marynata musztardowo-miodowa do karkówki:

  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 mała posiekana cebula
  • ⅓ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Marynata piwna do karkówki:

  • 1 szklanka piwa 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 2 łyżka octu jabłkowego 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka musztardy 
  • szczypta rozmarynu 
  • pieprz

Marynata do karkówki na bazie sosu sojowego:

  • ważne - w tym przypadku nie solimy mięsa przed marynowaniem 
  • ½ szklanki sosu sojowego
  • ⅓ szklanki oleju 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 papryczka chilli 
  • 1 cm kawałek imbiru 
  • 1 łyżeczka miodu 
recipe mask

Sposób przygotowania

Zasady, które pomogą Ci smakowicie zamarynować karkówkę na grilla

Do marynowania najlepiej wybierz świeże mięso ze sprawdzonego źródła, mrożone mięso powinno być poddawane obróbce zaraz po rozmrożeniu. Postaraj się przygotować kawałki jednakowej grubości, dzięki czemu mięso równomiernie się zamarynuje i łatwiej będzie je grillować. Do marynowania wybieraj stalowe lub szklane naczynia, woreczki strunowe sprawdzają się przy krótkim czasie marynowania, mięso powinno być w całości pokryte marynatą, możesz je również, co jakiś czas przewrócić na drugą stronę, proces marynowania mięsa powinien odbywać się w lodówce.

Solankowa kąpiel karkówki, czyli soczyste i delikatne mięso 

Jeżeli możesz przygotować mięso wcześniej, minimum 12 a najlepiej 24 godzin przed grillowaniem to bardzo polecamy zamoczyć karkówkę w solance. Dzięki solance mięso skruszeje i będzie gotowe na krótsze marynowanie w przyprawach.  

Przygotuj solankę w stężeniu od 1% do 5% czyli: 
1% solanka - 10g soli / litr wody 
2% solanka - 20g soli / litr wody – nasze rekomendowane stężenie 
3% solanka - 30g soli / litr wody 
4% solanka - 40g soli / litr wody  
5% solanka - 50g soli / litr wody 

Alternatywa dla solanki do karkówki na grilla 

Jeżeli nie jesteś fanem solanek, można ją zastąpić sokiem z cytryny lub octem z czerwonego wina.  
W zależności od tego, jak bardzo delikatne i słone mięso chcemy uzyskać - w przypadku wysokiego stężenia soli w marynacie, ograniczmy jej ilość w marynacie. Wieprzowina w solance powinna spędzić minimum 12 a najlepiej 24 godziny. Po wyjęciu z solanki natrzyj mięso ulubioną marynatą i pozostaw jeszcze na 30-60 minut w lodówce.

Bo karkówka na grilla wiele ma smaków 

Nie ma jednego poprawnego przepisu na marynatę do karkówki, eksperymentuj i sięgaj po swoje ulubione przyprawy. Pamiętaj jednak, że wieprzowina:

  • lubi słone i ostre marynaty przełamane niewielką ilością słodkiego,

  • świetnie komponuje się z ziołami.

W przypadku grillowanych potraw szczególnie uważaj z dodatkiem cukru lub miodu, zbyt duża ilość może powodować zbyt szybkie karmelizowanie, a w efekcie przypalenie i gorzknienie mięsa.

Karkówka z grilla na szybko

Co zrobić, jeśli nie masz całej nocy na moczenie karkówki w solance, przygotuj cieńsze (1cm) plastry, możesz je delikatnie rozbić tłuczkiem lub ponacinać specjalnym siekaczem do mięsa. Przed włożeniem do marynaty natrzyj je solą. 
Przypominamy, że marynata to tylko część dania, mięso powinno tu grać pierwsze skrzypce. Dlatego tak ważny jest wybór produktu, który będziesz grillować, wybieraj produkty dobrej, jakości, świeże i ze sprawdzonego źródła. 

Porady, jak grillować karkówkę na grillu gazowym

1.Ustawienie rusztu do grillowania karkówki  

Karkówka jest tłustym kawałkiem mięsa dlatego zalecamy wykorzystanie rynienkowej strony dwustronnego rusztu Broil King
W łatwy sposób można go obrócić przy wykorzystaniu uchwytu do rusztów #60745. Rynienkowa strona odprowadzi nadmiar tłuszczu oraz spowoduje, że mięso będzie dusiło się w swoich sokach. Dzięki temu będzie bardziej soczyste i miękkie. Jeżeli Twój grill posiada taką funkcję ustaw ruszt pod kątem, w celu jeszcze efektywniejszego odprowadzenia nadmiaru tłuszczu. 

2. Temperatura do grillowania karkówki

Grille Broil King mają ogromną moc, grillując karkówkę, polecamy nie przesadzić z temperaturą. Karkówka to nie steki. Zbyt wysoka temperatura spowoduje, że mięso przypalone będzie na zewnątrz i surowe w środku. Dlatego zalecamy ustawienie pokręteł w połowie lub nawet mniejszej mocy. Zalecamy grillowanie w temperaturze 180°C. Temperatura na termometrze nie powinna przekraczać 200°C. Wiecej informacji o ustawieniu pokręteł w grillach tutaj.

3. Czas grillowania karkówki

Karkówkę o grubości 1 cm grillujemy w temperaturze 180° C około 8 minut. Ze względu na to, że początkowa temperatura jest różna, grubość mięsa nie jest idealna i z różną częstotliwością otwieramy pokrywę, zalecamy wykorzystanie termometru w celu upewnienia się, że karkówka z grilla jest gotowa do podania. Wewnętrzna temperatura powinna wynosić 75°C. Zobacz termometry do grillowania Broil King. 

4. Technika grillowania karkówki na grillu

  • Polecamy wykorzystać metodę grillowania Ten and Two. Czyli mięso obracamy 4 razy. W tym przypadku 8/4=2. Czyli z każdej strony grillujemy mięso po 4 minuty z 2 obrotami. Zobacz instrukcję poniżej. 
Dzięki tej metodzie grillowania mięso będzie równomiernie wysmażone i soczyste. Dodatkowo będzie mieć piękną kratkę! 
  • Grilluj z zamkniętą pokrywą. Wszystkie grille Broil King posiadają zamykaną pokrywę. Jej zamknięcie przyśpiesza grillowanie i zapewnia większą soczystość mięsa. 
  • Zaopatrz się w porządne szczypce. Osobiście najbardziej lubimy grillować karkówke, obracając ją szczypcami. Dobrej jakości szczypce spowodują, że mięso będzie obracać się prościej, nie będzie wyślizgiwać się ze szczypiec, a ergonomiczna rękojeść zapewni pewny i wygodny chwyt.
Dodatkowo można wykorzystać kodowane kolorystycznie szczypce, aby odróżnić je od tych wykorzystywanych do warzyw lub innych potraw. Karkówka często szybko brudzi szczypce, a czerwona papryka szybko barwi inne nieczerwone potrawy.   
  • Nie grilluj na aluminiowych tackach. Po prostu! Blokują powstawanie smaku i są niezdrowe.  
  • Zgrillowane mięso możesz odłożyć na górną półkę, jeżeli goście nie są jeszcze na nie gotowi. W grillach z serii Gem, Royal, Monarch, Signet i Sovereign zalecamy odłożyć je z przodu górnego rusztu, aby tłuszcz z powrotem trafił do piekarnika. Można również zamontować dedykowane rynny, które wyłapią tłuszcz. 

5. Jeżeli doświadczasz nadmiernych płomieni grillując karkówkę 

  • Zmniejsz temperaturę 

  • Ustaw ruszt w pozycji rynienkowej  

  • Wyczyść aromatyzery – nadmierne zabrudzenie może blokować optymalny odpływ tłuszczu i powodować nadmierne płomienie 

  • Wypróbuj technikę grillowania pośredniego. Zobacz jak to zrobić. 

Potrzebne składniki

Smak mięsa możesz wzbogacić, wykorzystując jako dodatek do marynowania:  

  • sos sojowy,  
  • musztardę,  
  • czosnek,  
  • cebulę,  
  • imbir,  
  • kminek,  
  • rozmaryn,  
  • ostrą paprykę, 
  • oregano.  

Marynata musztardowo-miodowa do karkówki:

  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 mała posiekana cebula
  • ⅓ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Marynata piwna do karkówki:

  • 1 szklanka piwa 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 2 łyżka octu jabłkowego 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka musztardy 
  • szczypta rozmarynu 
  • pieprz

Marynata do karkówki na bazie sosu sojowego:

  • ważne - w tym przypadku nie solimy mięsa przed marynowaniem 
  • ½ szklanki sosu sojowego
  • ⅓ szklanki oleju 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 papryczka chilli 
  • 1 cm kawałek imbiru 
  • 1 łyżeczka miodu 
recipe mask
Przewiń do góry