Przepis na grillowane polędwiczki z sosem czereśniowym

food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

20 min. / 20 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Strona rusztu rynienkowa

Strona rusztów rynienkowa

TAK
Strona rusztu stożkowa

Strona rusztów stożkowa

TAK
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

58
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

180

Wyobraź sobie aromatyczne, soczyste polędwiczki wieprzowe, delikatnie przypieczone na grillu, które z każdym kęsem rozpływają się w ustach. Teraz dodaj do tego wyjątkowy sos czereśniowy o słodko-kwaśnym smaku, który wzbogaca i podkreśla naturalną soczystość mięsa. Dzisiaj przedstawiamy Ci niezwykły przepis na grillowane polędwiczki z sosem czereśniowym - szybki, łatwy i absolutnie niebiański w smaku.

Nie musisz być ekspertem w grillowaniu, aby przygotować to wykwintne danie. Wystarczy kilka prostych kroków, a już za chwilę będziesz cieszyć się niezrównanym smakiem. Przygotowanie sosu czereśniowego nie zajmie Ci wiele czasu - połączysz soczyste czereśnie, delikatną cebulkę, szczyptę przypraw i trochę słodkiego syropu klonowego, aby uzyskać doskonałą harmonię smaków.

Kasia i Piotrek Skiba

Małżeństwo fotografów pozytywnie zakręconych w grillowaniu

Potrzebne składniki

  • 2 Polędwiczki wieprzowe
  • Sól
  • Pieprz
  • olej
  • 0,5 kg wydrylowanych czereśni lub wiśni
  • szklanka bulionu
  • pół szklanki wiśniówki lub czerwonego wina
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie sosu czereśniowego

Do brytfanny wlewamy bulion, wiśniówkę oraz ocet, następnie dodajemy czereśnie, a całość przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Rozgrzewamy grilla do 180 stopni. Brytfannę ustawiamy na ruszcie i grillujemy około 20 min. 

Grillowanie polędwiczek wieprzowych

Oczyszczone wcześniej polędwiczki nacieramy olejem, oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Grillujemy mięso około 15 minut na ruszcie na stronie stożkowej, z każdej strony, aby nadać mu grillowy smak i aromat, następnie przekładamy mięso do brytfanny z sosem i grillujemy mięso przez około 20 minut. Z pomocą termometru kontrolujemy czas grillowania mięsa do uzyskania temperatury 58 stopni. Dokładna temperatura mięsa pozwoli zapobiec przesuszaniu mięsa, a zachowa jego soczystość.

Podawanie grillowanych polędwiczek wieprzowych z sosem czereśniowym

Mięso ściągamy z grilla, kroimy w plastry i polewamy sosem czereśniowym.

Potrzebne składniki

  • 2 Polędwiczki wieprzowe
  • Sól
  • Pieprz
  • olej
  • 0,5 kg wydrylowanych czereśni lub wiśni
  • szklanka bulionu
  • pół szklanki wiśniówki lub czerwonego wina
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
recipe mask
Przewiń do góry