- Broil King®
- Przepisy
- Wieprzowina
- Przepis na żeberka BBQ z grilla na pellet
Przepis na żeberka BBQ z grilla na pellet
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-zeberka-bbq-z-grilla-na-pellet/przepis-na-zeberka-bbq-z-grilla-na-pellet-04.jpg)
Metoda przyrządzenia:
BBQ - Low & SlowTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
10 min. / 3 godz. 20 min.
Ilość osób:
2Poziom trudności:
ŚredniŻeberka BBQ z grilla to pyszna i popularna potrawa, która z pewnością zadowoli miłośników mięsa. Czasami jednak ciężko wygospodarować czas na typowe żeberka metodą 1-3-1. W tym przepisie na żeberka w sosie BBQ podajemy skróconą wersje kultowego przepisu.
![](/_ipx/f_jpeg,q_80,s_1536x1536/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/469/469/164/10/fp/Partnerzy/avatary%2520-%2520tw%25C3%25B3rcy/cory.jpg)
Cory Walby
Saturday Night Test Kitchen
Potrzebne składniki
Składniki
- 2 paski żeberek wieprzowych
- 4 łyżki żółtej musztardy
- 1/4 przyprawy BBQ RUB Cape Herb&Spice
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki brązowego cukru
- pół szklanki ulubionego sosu BBQ
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)
Sposób przygotowania
Przygotowanie żeberek
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-zeberka-bbq-z-grilla-na-pellet/przepis-na-zeberka-bbq-z-grilla-na-pellet-01.jpg)
Grilla na pellet rozgrzej do 150 stopni. Podczas nagrzewania grilla przygotuj żeberka. Całe żebra dokładnie wysmaruj musztardą. Oprósz marynatą BBQ Rub od Cape Herb&Spice i zostaw na kilka minut.
Grillowanie żeberek BBQ
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-zeberka-bbq-z-grilla-na-pellet/przepis-na-zeberka-bbq-z-grilla-na-pellet-02.jpg)
Na rozgrzanym ruszcie umieść żeberka kością do dołu i grilluj przez godzinę. Po upływie godziny spryskaj je trzy razy co 20 minut, najlepiej colą. Dla ułatwienia przelej colę do rozpylacza do oleju. Po dwóch godzinach zdejmij żeberka i przygotuj je do owinięcia. Zwiększ temperaturę grilla do 200 stopni Celsjusza. Podczas nagrzewania grilla, owiń żeberka w podwójną warstwę papieru rzeźniczego lub w folię aluminiową, jeśli nie masz papieru. Papier rzeźniczy jest lepszym wyborem, ponieważ jest zdrowszy. Przed owinięciem, nałóż na papier masło, miód i brązowy cukier, a następnie połóż na tym żeberka. Zawiń szczelnie, aby powietrze nie mogło się wydostać. Umieść owinięte żeberka na rozgrzanym grillu na godzinę. Po godzinie odwiń żeberka z papieru i umieść je ponownie na ruszcie, aby usunąć wilgoć z zewnątrz i uzyskać chrupiącą skórkę. Jeśli używasz sosu BBQ, posmaruj nim żeberka i grilluj, aż sos zastygnie na mięsie. Powtórz smarowanie 2-3 razy co 5 minut. Po tym czasie żeberka będą gotowe do podania.
Podawanie żeberek
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-zeberka-bbq-z-grilla-na-pellet/przepis-na-zeberka-bbq-z-grilla-na-pellet-06.jpg)
Żeberka podawaj od razu z ulubionymi dodatkami lub jedz solo.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-zeberka-bbq-z-grilla-na-pellet/przepis-na-zeberka-bbq-z-grilla-na-pellet-04.jpg)
Potrzebne składniki
Składniki
- 2 paski żeberek wieprzowych
- 4 łyżki żółtej musztardy
- 1/4 przyprawy BBQ RUB Cape Herb&Spice
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki brązowego cukru
- pół szklanki ulubionego sosu BBQ
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)