Przepis na burgera drwala z grilla

flame

Metoda przyrz─ůdzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wołowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Kolacja
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

30 min. / 30 min.

plate

Ilo┼Ť─ç os├│b:

4
hat

Poziom trudno┼Ťci:

Łatwy

Ko┼äcówka roku to nie lada gradka dla smakoszy. Nie tylko ze wzgl─Ödu na zbli┼╝aj─ůce si─Ö Bo┼╝e Narodzenie, ale równie┼╝ ze wzgl─Ödu na fakt, ┼╝e w najpopularniejszej fast foodowej sieciówce ponownie serwowany jest Burger drwala. Kultowa kanapka z kawa┼ékiem soczystego mi─Ösa, dobrze wysma┼╝onym boczkiem oraz solidn─ů porcj─ů panierowanego sera podbi┼éa serca wielbicieli burgerów na ca┼éym ┼Ťwiecie. Dzisiaj zatem kompletny przepis na brugera drwala, którego z ┼éatwo┼Ťci─ů przygotujecie na swoim BroilKingu!

Aleksandra Juszkiewicz

Zwyci─Ö┼╝czyni IX edycji MasterChef Polska

Potrzebne składniki

Składniki na mięso do burgera

  • 500 g mielonego mi─Ösa z indyka
  • 1 ma┼éa cebula szalotka
  • 1 jajko
  • ┬Ż ┼éy┼╝ki majonezu
  • 2 ┼éy┼╝ki bu┼éki tartej
  • 2 p┼éaskie ┼éy┼╝ki przyprawy Garlic&Herbs
  • Szczypta soki

Składniki na dodatki do burgera

  • 1 czerwona cebula
  • 2 okr─ůg┼ée sery camembert
  • Miseczka zmiksowanych p┼éatk├│w kukurydzianych
  • 1 jajko
  • 8 plastr├│w w─Ödzonego boczku
  • 2 pomidory
  • 2 ┼éy┼╝ki majonezu
  • 1 ┼éy┼╝ka musztardy miodowej
  • 1 ┼éy┼╝ka musztardy dijon
  • 1 ┼éy┼╝ka ketchupu
  • Ok ┬ż szklanki oleju rzepakowego
  • Li┼Ťcie sa┼éaty np. mas┼éowej

Sk┼éadniki na bu┼éki ma┼Ťlane

  • 120 g mleka
  • 350 g m─ůki + odrobina do podsypania
  • 2 jajka + 1 bia┼éko
  • 20 g dro┼╝d┼╝y
  • 30 g mas┼éa
  • 30 g miodu
  • Szczypta soli
recipe mask

Spos├│b przygotowania

Ma┼Ťlane bu┼éki do burger├│w - przygotowanie

Zacznij od przygotowania ciasta na bu┼éki. W rondelku na ma┼éym ogniu delikatnie podgrzej mleko, dodaj mas┼éo, dro┼╝d┼╝e, miód, szczypt─Ö soli i dok┼éadnie rozpu┼Ť─ç sta┼ée sk┼éadniki. Nie dopu┼Ť─ç by mleko sta┼éo si─Ö bardzo gor─ůce. W misce umie┼Ť─ç m─ůk─Ö, wlej p┼éyn z dodatkami, dodaj jajka i najpierw po┼é─ůcz wszystko ┼éy┼╝k─ů, nast─Öpnie wyrób ciasto d┼éo┼ämi. Ciasto musi by─ç delikatnie lepkie. Uformuj kul─Ö i prze┼éó┼╝ do nat┼éuszczonej miski, przykryj ┼Ťciereczk─ů i odstaw w ciep┼ée miejsce do czasu, a┼╝ ciasto co najmniej podwoi swoj─ů obj─Öto┼Ť─ç. Wyro┼Ťni─Öte ciasto podziel na 4 cz─Ö┼Ťci (kiedy chcesz mie─ç du┼╝e bu┼éki do burgerów) lub 6 cz─Ö┼Ťci (w przypadku mniejszych bu┼éeczek). Uformuj okr─ůg┼ée kulki, prze┼éó┼╝ na np. desk─Ö, przykryj ┼Ťciereczk─ů i ponownie odstaw w ciep┼ée miejsce na ok 20 minut. W grillu usu┼ä drugi i trzeci ruszt, w ich miejsce wy┼éó┼╝ kamie┼ä do pizzy, rozgrzej grill do 200 °C: zewn─Ötrzne palniki na ┼Ťredni stopie┼ä, wewn─Ötrzne na minimalny. Wyro┼Ťni─Öte bu┼éki wy┼éó┼╝ na rozgrzany kamie┼ä, szybko posmaruj bia┼ékiem i zamknij grill. Piecz ok 15 minut, po 10 minutach sprawd┼║ stopie┼ä upieczenia. Upieczone bu┼éki prze┼éó┼╝ na kratk─Ö do wystudzenia.

Przygotowanie mi─Ösa do burgera Drwala

Mi─Öso z indyka po┼é─ůcz z drobno posiekan─ů cebulk─ů, jajkiem, majonezem, bu┼ék─ů tart─ů, przyprawami. Odstaw na 10 minut. W tym czasie pokrój czerwon─ů cebul─Ö w kr─ů┼╝ki, pomidory w plastry przygotuj boczek oraz sa┼éat─Ö. W miseczce po┼é─ůcz majonez z musztardami i ketchupem – to sos do burgera. 
W g┼é─Öbokim talerzu roztrzep jajko, sery camembert przekrój w poprzek , przygotuj p┼éatki kukurydziane. 

Za pomoc─ů praski do burgerów przygotuj kotlety: w zale┼╝no┼Ťci od po┼╝─ůdanej grubo┼Ťci odci┼Ťnij 110 g, 140 g lub 170 g mi─Ösa. Prask─Ö przed u┼╝yciem posmaruj t┼éuszczem.

Grillowanie burger├│w

Przygotuj grill: usu┼ä pierwszy, trzeci i czwarty ruszt, w ich miejsce wy┼éó┼╝ ┼╝eliwny wok i ┼╝eliwn─ů planch─Ö, któr─ů posmaruj odrobin─ů oleju. Do woka wlej olej, rozgrzej grill do 200°C (pierwszy palnik na ┼Ťredni─ů moc, drugi na moc blisk─ů minimum, trzeci i czwarty na ┼Ťredni─ů moc). Zacznij od wy┼éo┼╝enia mi─Ösa na burgery na planch─Ö. Przewró─ç mi─Öso po 4-5 minutach. Po ok 5 minutach po┼éó┼╝ boczek na ruszt, mo┼╝esz równie┼╝ wy┼éo┼╝y─ç go na planch─Ö obok kotletów.

Grillowanie sera w ┼╝eliwnym woku

Kiedy mi─Öso i boczek s─ů prawie gotowe zajmij si─Ö panierowanym serem. Kr─ů┼╝ki camemberta obtocz w roztrzepanym jajku, nast─Öpnie w p┼éatkach kukurydzianych i wy┼éó┼╝ delikatnie na rozgrzany olej w woku. Sma┼╝ ok 2 minut z ka┼╝dej strony, nast─Öpnie ods─ůcz usma┼╝ony ser na papierze rze┼║niczym Broil King.

Składanie burgerów Drwala

Maj─ůc gotowe sk┼éadniki z┼éó┼╝ burgery: bu┼éki przekrój na pó┼é, ka┼╝d─ů po┼éówk─Ö posmaruj sosem, wy┼éó┼╝ sa┼éat─Ö, panierowany ser, pomidory, boczek, mi─Öso i cebulk─Ö i zamknij bu┼ék─Ö.  Mo┼╝esz przytrzyma─ç burgery drewnianymi patyczkami. 

Potrzebne składniki

Składniki na mięso do burgera

  • 500 g mielonego mi─Ösa z indyka
  • 1 ma┼éa cebula szalotka
  • 1 jajko
  • ┬Ż ┼éy┼╝ki majonezu
  • 2 ┼éy┼╝ki bu┼éki tartej
  • 2 p┼éaskie ┼éy┼╝ki przyprawy Garlic&Herbs
  • Szczypta soki

Składniki na dodatki do burgera

  • 1 czerwona cebula
  • 2 okr─ůg┼ée sery camembert
  • Miseczka zmiksowanych p┼éatk├│w kukurydzianych
  • 1 jajko
  • 8 plastr├│w w─Ödzonego boczku
  • 2 pomidory
  • 2 ┼éy┼╝ki majonezu
  • 1 ┼éy┼╝ka musztardy miodowej
  • 1 ┼éy┼╝ka musztardy dijon
  • 1 ┼éy┼╝ka ketchupu
  • Ok ┬ż szklanki oleju rzepakowego
  • Li┼Ťcie sa┼éaty np. mas┼éowej

Sk┼éadniki na bu┼éki ma┼Ťlane

  • 120 g mleka
  • 350 g m─ůki + odrobina do podsypania
  • 2 jajka + 1 bia┼éko
  • 20 g dro┼╝d┼╝y
  • 30 g mas┼éa
  • 30 g miodu
  • Szczypta soli
recipe mask
Przewiń do góry