- Broil King®
- Przepisy
- Wołowina
- Przepis na burgera wołowego z sosem aioli
Przepis na burgera wołowego z sosem aioli
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WołowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
3 godz. / 15 min.
Ilość osób:
5Poziom trudności:
ŚredniStrona rusztów stożkowa
TAKTemperatura w mięsie (°C)
57°CTemperatura w grillu (°C)
220-250°CAndrzej Andrzejczak
Grill master, szef kuchni
Potrzebne składniki
- 5 sztuk burgera*
- 5 sztuk bułki pszennej
- 1 sztuka sałaty rzymskiej
- 2 sztuki pomidora
- 2 sztuki cebuli czerwonej
- 400 ml sosu aioli**
- 350 pikli***
- 0,2 kg marchwi na chipsy
- 150 ml oleju
*Składniki potrzebne do przygotowania burgerów:
- 1 kg mieszanki 80/20 (80% mięsa, 20% tłuszczu) - najlepiej rozbratel/łopatka wołowa/kark
- 50 ml wody gazowanej
- 12 g soli
- 5 g pieprzu młotkowanego
**Składniki potrzebne do przygotowania aioli:
- 350 ml oleju
- 2 jajka
- 8 g czosnku
- 3 g soli
- 1 g pieprzu młotkowanego
- 20 ml soku z cytryny
- 3 g cukru
***Składniki potrzebne do przygotowania pikli:
- 2,5 kg ogórków gruntowych
- 500 ml octu jabłkowego
- 0,7 kg cukru
- 20 g pieprzu cayenne
- 80 g czosnku świeżego
- 150 ml oleju
- 40 g soli
Sposób przygotowania
Jakie mięso na burgery? - przygotuj doskonałą mieszankę
Przed grillowaniem burgery powinny odstać przynajmniej 2 godziny w lodówce, mięso przyrządzane bez spoczynku może się bowiem rozpadać i źle grillować. Do przechowywania użyj papieru rzeźniczego lub papieru do praski. Kiedy przyjdzie czas, bez problemu oddzielisz od nich wszystkie burgery.
Pikle z ogórków - wzbogać smak burgera
Grillowanie mięsa - burgery na ruszcie
Rozgrzej grill, jako optymalną wybierz temperaturę z przedziału 220-250°C. Mięso ułożyć możesz bezpośrednio na ruszcie lub na płycie żeliwnej. Średni czas smażenia burgera do poziomu medium to ok. 7-8 minut z odpoczynkiem. Przewracaj mięso za pomocą łopatki co około 2-2,5 minuty. Odstaw burgery na minimum 30 do 60 sekund odpoczynku. Temperatura w środku burgera medium nie powinna być większa niż 60°C. OPTYMALNIE BĘDZIE TO 57°C. Wówczas mięso w środku burgera będzie różowe (ale nie surowe), soczyste i ciepłe.
Sos aioli - przepis na perfekcyjny dodatek do burgerów
Zblenduj jaja, czosnek, sok z cytryny i przyprawy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do powstałej masy wlewaj partiami olej tak, aby całość zemulgowała.
Jak złożyć burgera? - chrupiące bułki w kilku krokach
Taki burger to prawdziwa uczta dla podniebienia! Jeśli chcesz, możesz jednak w całości dopasować go pod swoje smaki, decydując się na samodzielne przygotowanie bułeczek na grillu. Wykorzystaj moc grilli Broil King, które w krótkim czasie osiągają wysokie temperatury oraz akcesoria - kamień i piec do pizzy i zaskocz bliskich własnoręcznie przygotowanymi bułkami!
Potrzebne składniki
- 5 sztuk burgera*
- 5 sztuk bułki pszennej
- 1 sztuka sałaty rzymskiej
- 2 sztuki pomidora
- 2 sztuki cebuli czerwonej
- 400 ml sosu aioli**
- 350 pikli***
- 0,2 kg marchwi na chipsy
- 150 ml oleju
*Składniki potrzebne do przygotowania burgerów:
- 1 kg mieszanki 80/20 (80% mięsa, 20% tłuszczu) - najlepiej rozbratel/łopatka wołowa/kark
- 50 ml wody gazowanej
- 12 g soli
- 5 g pieprzu młotkowanego
**Składniki potrzebne do przygotowania aioli:
- 350 ml oleju
- 2 jajka
- 8 g czosnku
- 3 g soli
- 1 g pieprzu młotkowanego
- 20 ml soku z cytryny
- 3 g cukru
***Składniki potrzebne do przygotowania pikli:
- 2,5 kg ogórków gruntowych
- 500 ml octu jabłkowego
- 0,7 kg cukru
- 20 g pieprzu cayenne
- 80 g czosnku świeżego
- 150 ml oleju
- 40 g soli