Przepis na burgera wołowego z sosem aioli

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wołowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

3 godz. / 15 min.

plate

Ilość osób:

5
hat

Poziom trudności:

Średni
Strona rusztu stożkowa

Strona rusztów stożkowa

TAK
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

57°C
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

220-250°C
Czy jest coś lepszego niż soczysty burger z grilla? Chrupiąca bułka, świeże warzywa i idealnie ugrillowane mięso to połączenie, które zachwyca wiele osób. Jeśli i Ty do nich należysz, to dzisiejszy przepis jest właśnie dla Ciebie. Klasyczny burger z dodatkiem aksamitnego sosu aioli to połączenie o niepowtarzalnym smaku i doskonałym aromacie. Nie czekaj dłużej, sprawdź przepis na burgera z Akademii Grillowania i poczuj głębie smaku na własnym podniebieniu!

Andrzej Andrzejczak

Grill master, szef kuchni

Potrzebne składniki

  • 5 sztuk burgera*
  • 5 sztuk bułki pszennej
  • 1 sztuka sałaty rzymskiej
  • 2 sztuki pomidora
  • 2 sztuki cebuli czerwonej
  • 400 ml sosu aioli**
  • 350 pikli***
  • 0,2 kg marchwi na chipsy
  • 150 ml oleju

*Składniki potrzebne do przygotowania burgerów:

  • 1 kg mieszanki 80/20 (80% mięsa, 20% tłuszczu) - najlepiej rozbratel/łopatka wołowa/kark
  • 50 ml wody gazowanej
  • 12 g soli
  • 5 g pieprzu młotkowanego

**Składniki potrzebne do przygotowania aioli:

  • 350 ml oleju
  • 2 jajka
  • 8 g czosnku
  • 3 g soli
  • 1 g pieprzu młotkowanego
  • 20 ml soku z cytryny
  • 3 g cukru

***Składniki potrzebne do przygotowania pikli:

  • 2,5 kg ogórków gruntowych
  • 500 ml octu jabłkowego
  • 0,7 kg cukru
  • 20 g pieprzu cayenne
  • 80 g czosnku świeżego
  • 150 ml oleju
  • 40 g soli
recipe mask

Sposób przygotowania

Jakie mięso na burgery? - przygotuj doskonałą mieszankę

Mięso na burgery zmiel 2 razy na grubych oczkach. Dopraw solą, pieprzem, wlej wodę i dokładnie wymieszaj całość. Wyrobioną masę podziel na kulki około 200g każda. Do kształtowania używaj wody, tak żeby mięso nie kleiło się i nie tworzyły się w nim pory. Burgery formuj za pomocą praski do burgerów.

Przed grillowaniem burgery powinny odstać przynajmniej 2 godziny w lodówce, mięso przyrządzane bez spoczynku może się bowiem rozpadać i źle grillować. Do przechowywania użyj papieru rzeźniczego lub papieru do praski. Kiedy przyjdzie czas, bez problemu oddzielisz od nich wszystkie burgery.

Pikle z ogórków - wzbogać smak burgera

W trakcie kiedy mięso "odpoczywa" w lodówce przygotuj ogórki. One również muszą bowiem odstać 2-3 godziny, by ich smak był wyrazisty.
Ogórki dokładnie umyj, pokrój w poziome plastry i zasyp solą. Odstaw na około 20 minut, by puściły wodę, następnie ją odlej. W międzyczasie zacznij gotować marynatę - ocet z cukrem. Czosnek, pieprz cayenne oraz olej zblenduj i natrzyj mieszanką osuszone ogórki. Następnie całość zalej gorącą marynatą. Odstaw ogórki na około 2 godziny, by nabrały mocy.

Grillowanie mięsa - burgery na ruszcie

Wyjmij burgery z lodówki na pół godziny przed planowanym grillowaniem. Grillowanie burgerów w temperaturze zbliżonej do pokojowej skraca bowiem czas wysmażenia się mięsa.

Rozgrzej grill, jako optymalną wybierz temperaturę z przedziału 220-250°C. Mięso ułożyć możesz bezpośrednio na ruszcie lub na płycie żeliwnej. Średni czas smażenia burgera do poziomu medium to ok. 7-8 minut z odpoczynkiem. Przewracaj mięso za pomocą łopatki co około 2-2,5 minuty. Odstaw burgery na minimum 30 do 60 sekund odpoczynku. Temperatura w środku burgera medium nie powinna być większa niż 60°C. OPTYMALNIE BĘDZIE TO 57°C. Wówczas mięso w środku burgera będzie różowe (ale nie surowe), soczyste i ciepłe.

Sos aioli - przepis na perfekcyjny dodatek do burgerów

Po tym jak ułożysz burgery na grillu możesz przejść do przygotowania pozostałych składników. Pokrój warzywa potrzebne do złożenia burgerów i przygotuj sos aioli. Sos do burgera pozwala znacznie poprawić smak całego dania, jego wykonanie jest zaś niezwykle proste.

Zblenduj jaja, czosnek, sok z cytryny i przyprawy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do powstałej masy wlewaj partiami olej tak, aby całość zemulgowała.

Jak złożyć burgera? - chrupiące bułki w kilku krokach

Wszystkie składniki do burgerów gotowe, możesz więc zacząć komponować danie. Przekrój bułki na pół i delikatnie podpiecz je na grillu. Dzięki temu Twój burger będzie nie tylko soczysty, ale również chrupiący. Na dolnej połowie bułki ułóż kolejno: sałatę, mięso i warzywa, a następnie polej wszystko sosem aioli i przykryj drugą połową bułki.

Taki burger to prawdziwa uczta dla podniebienia! Jeśli chcesz, możesz jednak w całości dopasować go pod swoje smaki, decydując się na samodzielne przygotowanie bułeczek na grillu. Wykorzystaj moc grilli Broil King, które w krótkim czasie osiągają wysokie temperatury oraz akcesoria - kamień i piec do pizzy i zaskocz bliskich własnoręcznie przygotowanymi bułkami!

Potrzebne składniki

  • 5 sztuk burgera*
  • 5 sztuk bułki pszennej
  • 1 sztuka sałaty rzymskiej
  • 2 sztuki pomidora
  • 2 sztuki cebuli czerwonej
  • 400 ml sosu aioli**
  • 350 pikli***
  • 0,2 kg marchwi na chipsy
  • 150 ml oleju

*Składniki potrzebne do przygotowania burgerów:

  • 1 kg mieszanki 80/20 (80% mięsa, 20% tłuszczu) - najlepiej rozbratel/łopatka wołowa/kark
  • 50 ml wody gazowanej
  • 12 g soli
  • 5 g pieprzu młotkowanego

**Składniki potrzebne do przygotowania aioli:

  • 350 ml oleju
  • 2 jajka
  • 8 g czosnku
  • 3 g soli
  • 1 g pieprzu młotkowanego
  • 20 ml soku z cytryny
  • 3 g cukru

***Składniki potrzebne do przygotowania pikli:

  • 2,5 kg ogórków gruntowych
  • 500 ml octu jabłkowego
  • 0,7 kg cukru
  • 20 g pieprzu cayenne
  • 80 g czosnku świeżego
  • 150 ml oleju
  • 40 g soli
recipe mask
Przewiń do góry