Przepis na grillowany stek z antrykotu

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wołowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania:

30 min. /

plate

Ilość osób:

2
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Antrykot wołowy to prawdziwy rarytas wśród miłośników wołowiny. Charakterystyczna dla antrykotu wołowego jest marmurkowa struktura, którą powodują cienkie przerosty tłuszczu, dzięki czemu mięso jest niezwykle delikatne i soczyste.

Stek najlepiej smakuje z pieprzem i solą, ale jeżeli jesteście już znudzeni klasyką i chcecie spróbować czegoś nowego - sprawdźcie jako dodatek caponatę z oliwek i grillowanego bakłażana.

Przepis pochodzi prosto z Sycylii, jest niezwykle aromatyczny, a sezonowe składniki świetnie dopełniają całość przystawki dla letnich grillowanych potraw. Caponata podkręcona dodatkiem kaparów i oliwy nada zupełnie innego wymiaru pysznej wołowinie.

Kacper Salzman

Grillmaster, kucharz, muzyk

Potrzebne składniki

Składniki

  • Stek z antrykotu
  • Zioła prowansalskie

Składniki na caponatę

  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • Garść oliwek
  • Oliwa z oliwek
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie caponaty

Bakłażana i cebule pokrój w plastry i grilluj w wysokiej temperaturze (ok. 230 stopni Celsjusza). Pozostałe składniki na caponatę posiekaj drobno, wymieszaj z przyprawami i dopraw octem balsamicznym. Ugrillowanego bakłażana wraz z cebulą pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników.

Grillowanie steka

Stek posmaruj olejem, za pomocą silikonowego pędzelka, przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Steka zacznij grillować w wysokiej temperaturze (250-300 stopni Celsjusza), następnie ,,dociągnij'' go do preferowanego stopnia wysmażenia w niższej temperaturze (ok. 160 stopni Celsjusza). Jak dobrze ugrillować steka przeczytasz na naszym blogu.

Podawanie

Steka pokrój w grubsze plastry, podawaj z caponatą.

Potrzebne składniki

Składniki

  • Stek z antrykotu
  • Zioła prowansalskie

Składniki na caponatę

  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • Garść oliwek
  • Oliwa z oliwek
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
recipe mask
Przewiń do góry