- Broil King®
- Przepisy
- Wołowina
- Przepis na mostek wołowy w stylu teksańskim
Przepis na mostek wołowy w stylu teksańskim

Metoda przyrządzenia:
BBQ - Low & SlowTyp posiłku:
WołowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
24 godz. / 6 godz.
Ilość osób:
6Poziom trudności:
ŁatwyTemperatura w mięsie (°C)
95-98°C | 60°CTemperatura w grillu (°C)
140°CMostek wołowy z grilla to prawdziwy rarytas dla miłośników intensywnego, głębokiego smaku i mięsa, które dosłownie rozpływa się w ustach. Nie jest to jednak przepis na szybki weekendowy obiad. Wymaga cierpliwości, czasu i odpowiedniego podejścia, bo mostek najlepiej smakuje po długim, powolnym grillowaniu. Jeśli jednak poświęcisz mu kilka godzin, otrzymasz mięso o doskonałej soczystości, niepowtarzalnym aromacie i teksturze, która rozkochuje od pierwszego kęsa.

Piotr "Trener grilla" Andruszko
Pasjonat grillowania, twórca bloga jakgrillowac.com
Potrzebne składniki
- mostek wołowy o wadze około 3 kg
Marynata do mięsa:
- musztarda
- sól gruboziarnista
- pieprz młotkowany
Dodatkowo:
- pellet z orzecha amerykańskiego

Sposób przygotowania
Marynowanie mięsa
Mostek wołowy należy oczyścić, jednak nie należy usuwać całego tłuszczu. Cienka warstwa zabezpiecza mięso przed przesuszeniem podczas długiego grillowania i pozwala uzyskać głębszy smak. Usuń jedynie nadmiar błon i twardych fragmentów, które nie ulegną rozpuszczeniu w trakcie obróbki. Jeśli mostek ma wyjątkowo grubą warstwę tłuszczu, warto ją nieco przyciąć, najlepiej zostawić około 0,5-1 cm.
Przygotowane w ten sposób mięso umieść w stalowej brytfannie lub innym naczyniu, posmaruj warstwą musztardy i pokryj obficie gruboziarnistą solą i młotkowanym pieprzem. Wstaw mostek do lodówki na minimum 10-12 godzin, choć najlepiej pozostawić go do marynowania na pełne 24 godziny. Dzięki temu przyprawy dokładnie przenikną strukturę mięsa, a smak będzie jeszcze bardziej intensywny.
Grillowanie mostka metodą low and slow
Gdy mięso jest już zamarynowane, możesz przejść do grillowania mostka. Pierwszy krok to napełnienie skrzynki do wędzenia pelletem z orzecha amerykańskiego i umieszczenie jej na aromatyzerach.
Jeśli tak jak my przyrządzasz mostek na grillu z technologią iQueTM, skorzystaj z predefiniowanego trybu wędzenia, korygując lekko temperaturę, tak by oscylowała w granicy 140°C. W przypadku grilli bez takiej funkcji rozgrzej urządzenie, uruchamiając wszystkie palniki, a następnie wyłącz środkowe. W ten sposób grillować będziesz metodą pośrednią, idealną do długiej obróbki dużych kawałków mięsa.
W obu przypadkach kontroluj temperaturę wewnętrzną mięsa. W grillach iQueTM wykorzystaj dedykowaną sondę w przypadku innych modeli - termometr z dwiema sondami.
Do grillowania mostka warto wykorzystać stojak do pieczenia pośredniego - zapewnia on stabilne ułożenie mięsa i umożliwia swobodny obieg powietrza wokół całego kawałka, co sprzyja równomiernemu pieczeniu.
Przez następne kilka godzin piecz mięso pod zamkniętą pokrywą. Od czasu do czasu sprawdzaj temperaturę w piekarniku grilla oraz ilość dymu unoszącego się ze skrzynki wędzarniczej. Gdy zacznie go brakować, dosyp świeżego pelletu.
Mostek wołowy w papierze rzeźniczym
Gdy temperatura wewnętrzna mostka osiągnie około 80°C (nie więcej niż 82°C) ściągnij go z grilla. Zawiń mięso w papier rzeźniczy, polewając je uprzednio masłem klarowanym. Ponownie umieść mostek na grillu i grilluj do momentu osiągnięcia przez niego temperatury wewnętrznej na poziomie 96-98°C.
Kiedy podawać mostek wołowy z grilla?
Choć mostek został już zdjęty z grilla, to wciąż nie jest moment, aby go podawać. Istnieją dwie popularne szkoły dotyczące właściwego czasu serwowania. Pierwsza zakłada, że mięso należy umieścić np. w stalowej brytfannie i pozostawić do momentu, aż jego temperatura wewnętrzna spadnie do około 60°C. Druga natomiast sugeruje, by przy tej samej temperaturze włożyć mostek do piekarnika nagrzanego do 60°C i pozostawić go tam nawet na 4-8 godzin, aby mięso mogło spokojnie dojść i nabrać jeszcze więcej soczystości i miękkości.
Wybór metody zależy od Twojej cierpliwości, bo już po osiągnięciu 60°C mostek jest pyszny i gotowy do jedzenia, a dodatkowe godziny w piekarniku pozwalają mu jedynie zyskać jeszcze więcej kruchości i głębi smaku.

Potrzebne składniki
- mostek wołowy o wadze około 3 kg
Marynata do mięsa:
- musztarda
- sól gruboziarnista
- pieprz młotkowany
Dodatkowo:
- pellet z orzecha amerykańskiego
