Przepis na drobiowe szaszłyki z warzywami z grilla

Szaszłyki z grilla dają bardzo duże możliwości komponowania składników, a ostateczny wygląd i smak możesz dobrać do preferencji gości i domowników. Pamiętając o tym, że jemy też oczami koniecznie sięgnij po kolorowe warzywa.

Na naszym blogu znajdziecie już przepisy na: wołowe szaszłyki teriyaki, krewetki z grilla oraz popularne w kuchni greckiej szaszłyki z mielonego mięsa. Przyszedł czas na klasyczne szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw.

SKŁADNIKI NA SZASZŁYKI DROBIOWE Z GRILLA

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 2 czerwone cebule
  • pomidorki koktajlowe
  • kawałki papryk w różnych kolorach
  • oliwa
  • sól, pieprz, tymianek

składniki do zamarynowania drobiu na szaszłyki:

  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • słodka papryka

Sposób przygotowania szaszłyków drobiowo warzywnych na grillu

Piersi z kurczaka pokrój w grubą kostkę, pod wpływem temperatury mięso trochę się skurczy dlatego warto przygotować większe kawałki. Mięso skrop oliwą, oprósz przyprawami i odłóż do lodówki. Jeżeli planujesz szaszłyki na grillu z wyprzedzeniem możesz zamarynować mięso dzień wcześniej, na pewno będzie w bogatsze w smaku ale nic się nie stanie jeśli doprawisz je godzinę wcześniej lub nawet tuż przed położeniem na ruszcie.


Cukinię pokrój w plastry, paprykę w kawałki a czerwoną cebulę przekrój na ćwiartki i rozdziel warstwy, pomidorki i małe pieczarki grilluj w całości. Na podwójne metalowe szpikulce nabijaj na przemian zamarynowane mięso i wybrane warzywa. Składniki możesz komponować dowolnie, ważne aby było smacznie i kolorowo, dodatkowo warzywa które grillują się razem z mięsem sprawiają, że kurczak się nie przesuszy.

Szaszłyki grilluj metodą pośrednią wykorzystując zestaw do szaszłyków oraz/lub możliwość wpięcia patyczków do szaszłyków w górną półkę grilla. Sposób wpinania metalowych szpikulców do szaszłyków zobaczysz na poniższym zdjęciu lub filmie. Dzięki temu mięso będzie soczyste, a warzywa pozostaną chrupiące.

szaszłyki z grilla

Rozgrzej grill gazowy do temperatury wewnętrznej 200°C, ustaw pokrętła w pozycji medium. Wykorzystując zestaw do szaszłyków, grilluj pośrednio, przy zamkniętej pokrywie grilla przez 10-12 minut. Grillując szaszłyki poprzez wpięcie ich w górną półkę czas wydłuży się o 2-3 minuty do 12-15 minut. Szaszłyki możesz również położyć na głównym ruszcie lub na górnej półce. Pamiętaj o tym, aby obracać szaszłyki na grillu.

szaszłyki na grillu

szaszłyki drobiowe

 

Smacznego !

 

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

WYKORZYSTANE AKCESORIA

 

kliknij w zdjęcie i zobacz

 

 

 

 

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.