Przepis na kremową zupę dyniową

Jesień to czas dyni i dań w kolorach pomarańczy. Grillowana dynia ma wyjątkowy wielowymiarowy smak. Można ją wykorzystać jako dodatek do grillowanych mięs, warzywnych sałatek lub pysznej zupy. Dziś proponuję Ci przygotowanie kremowej, rozgrzewającej i sycącej zupy.

Do grillowania polecam dynię odmiany Hokkaido lub jej "olbrzymią" wersję Uchiki Kuri. Te dwie odmiany charakteryzują się tym, że ich skórka jest jadalna a miąższ zwarty i kremowy. Dzięki swoim właściwościom idealnie nadają się do grillowania bez konieczności obierania.

 

SKŁADNIKI NA KREMOWĄ ZUPĘ Z GRILLOWANĄ DYNIĄ

1 dynia hokkaido lub uchiki kuri

oliwa

sól

1 łyżka oleju kokosowego

4 cebulki dymki

2 ząbki czosnku

2 cm kawałek imbiru

1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego

sok z 1 pomarańczy

kilka listków świeżego tyminaku

1 papryczka chilli (opcjonalnie)

prażone płatki migdałów lub grzanki (opcjonalnie)

 

PRZYGOTOWANIE ZUPY DYNIOWEJ NA GRILLU

Dynię przekrój na 4 części i usuń pestki, skrop oliwą i oprósz solą. Rozgrzej grill do 200ºC ustawiając boczne palniki w pozycji MEDIUM-HIGH, a środkowe na LOW. Po rozgrzaniu grilla wyłącz palniki pod środkowymi rusztami i połóż na nich dynię. Grilluj przez 35-45 minut przy zamkniętej pokrywie grilla, w połowie tego czasu obróć dynię na drugą stronę.

Odpal palnik kuchenki bocznej, w garnku podgrzej olej kokosowy i podsmaż posiekaną w kostkę cebulkę.

Dodaj czosnek i starty imbir, a następnie dodaj zgrillowaną dynię.

Całość zalej bulionem i gotuj przez 10 minut, po tym czasie zblenduj wszystko na gładko. Dopraw do smaku sokiem z pomarańczy, opcjonalnie dodaj soli i posiekaną papryczkę chilli. Podawaj z grzankami lub prażonymi płatkami migdałów oraz z listkami świeżego tymianku.

Smacznego !

Kucharz Broil King

Pobierz przepis      Pobierz listę zakupów

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

 

WYKORZYSTANE AKCESORIA

kliknij w zdjęcie i zobacz

Wydrukuj przepis
Podobał Ci się artykuł? Podziel się nim ze znajomymi!

ŚLEDŹ NASZ INSTAGRAM

@broilkingpl

POPULARNE TAGI

Dołącz do grupy entuzjastów grillowania.
  • Najnowsze przepisy na grilla
  • Porady i wskazówki o sztuce grillowania
  • Maksymalnie jeden mail tygodniowo
  • Informacje dotyczące nowości produktowych
  • Szybki i prosty sposób wypisania się
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c.
Zgodnie z art. 13 Ogólnego rozporządzenia o ochronie danych (Dz. Urz. UE.L 2016 Nr 119, str. 1) informujemy, iż:
  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Agrimpex Griluj i Gotuj s.c. ul. Zwierzyniecka 2a, 37-500 Jarosław, nr tel. 16 623 61 72, adres email: rodo@broilking.pl.
  2. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 a) oraz f) ww. Rozporządzenia, w celu realizacji usługi newsletter.
  3. Posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania  oraz prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania i prawo do przenoszenia danych.
  4. Posiada Pani/Pan prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
  5. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
  6. Niniejsze dane będą przetwarzane przez okres do momentu wycofania zgody.
  7. Podanie danych osobowych jest fakultatywne, jednakże brak podania danych osobowych uniemożliwi realizację kontaktu.
  8. Podane dane nie będą podlegały profilowaniu.